Само за 100 дни Мъри достави 4 незабравими сини вечери

7 Dni Sport23.07.2022
Левски - ПАОК, Станимир Стоилов

Срещу ПАОК Станимир Стоилов влезе в главната роля от филма „Смело сърце“

Ступор – „Състояние на обездвиженост и вцепененост, при което човек не може да мисли ясно, въпреки че е в съзнание. Липсват всякакви реакции, като тялото реагира само на болка“. А ние бихме допълнили – гледаш в нищото и около теб само тишина! През последните 10-ина години безброй пъти феновете на Левски са се чувствали точно така след куп сътворени идиотщини както на домашната, така и на континенталната сцена. И само болката в сърцата ги е карала да се чувстват живи. Но щом си жив, можеш да мечтаеш. И да си убеден, че монетата все някога ще падне на другата страна. Да вярваш, че щом си се мъчил толкова, то несъмнено ще дочакаш и добри дни. Дни на опиянение и еуфория. Такива, след които всичко да ти се струва ведро и обляно в лъчи, да ти е леко на сърцето, да ти идва да ходиш безспир едва стъпвайки по земята, да си тананикаш и рееш поглед в безкрая. Да ти е драго и да мислиш света за по-добро място.

Чувството

да крещиш от радост,

да скачаш като обезумял

да прегръщаш като луд непознати около себе си – със сигурност това е едно от най-приятните изживявания в живота на човек. Е, феновете на Левски го изпитаха 4 пъти за по-малко 100 дни. В този период заживяха в някакъв собствен свят и на моменти трябва да се щипят, за да разберат, че не сънуват. Такива силни моменти им донесе Станимир Стоилов – разказвачът на приказки, който дълго време подостряше перото, преди да напише поредното си произведение.

Главата „ПАОК на „Герена“ ще бъде винаги „нещо по така“ дори за самия него. Защото в дните преди успеха с 2:0 над двуглавите орлите треньорът се бе качил на влакче на ужасите и само гледаше как основни играчи отпадат от състава му. Накрая му останаха точно 17, като в това число влизаха тримата вратари. От резервите най-възрастен бе нидерландският халф Нейтън Олдър (20 г.). Той е единственият, който не е юноша на тима. Останалите бяха вратарите Пламен Андреев (17 г.) и Йоан Загоров (16 г.), Антоан Стоянов (17 г.), Асен Митков (17 г.) и Марин Петков (18 г.). В подобна ситуация Мъри сякаш влезе в ролята на главния герой от филма „Смело сърце“ и прибягна до вариант, който не бе използвал до момента. При това срещу съвсем пресен четвъртфиналист в евротурнирите (б.а – ПАОК стигна до тази фаза в ЛК през пролетта, където отпадна от Марсилия), който притежава в пъти по-голям бюджет. Ограничен от липсата на опции

треньорът

се хвърли

през глава

и заложи на 3-4-3 – постройка, която надали е отигравана и в цяла тренировка. А последвалото разиграване на тактически задачи и водене на мача си беше чиста проба висш пилотаж.

За да се стигне до делириума срещу гърците обаче, имаше три други луди вечери, в които усмивките не слизаха от лицата на сините феновете. Мощното изреваване „Ние се завърнахме“ бе преди 100 дни. На 13 април столичани гостуваха на Лудогорец в първи полуфинал за Купата на България. Под рамката бе ученикът Пламен Андреев, който още преди да измине четвърт час, трябваше да вади топката от мрежата си. През втората част обаче пред вратата на хегемона се изви вихрушка и само за 5 минути тимът на Станимир Стоилов направи обрат. В началото на добавеното време разградчани изравниха, но Левски стигна до успеха с гол на абитуриента Марин Петков, който не се схвана от бялата точка секунди след като Георги Миланов бе пропуснал дузпа, но тя трябваше да бъде пребита. 3:2 и трибуната пред младока, на която бяха сините шалчета, се тресеше.

На реванша настроението сред сините фенове бе умножено по няколко пъти. След ранен гол на Велтон и отлично затворен мач за 1:0, отборът и пълният стадион сякаш каза: „Ние сме тук!“. Датата бе 22 април 2022-ра.

Дни по-късно – на 15 май, се случи нещо, което България не бе виждала много, ама много дълго време – пълен до дупка национален стадион и вечно дерби на финала за купата. След изстрел на Илиян Стефанов и рикошет топката спря във вратата на ЦСКА – 1:0! Край на 13-годишната синя мъка без трофей! Фенове и отбор заедно изригнаха „Ние сме Левски София“. След тези три еуфорични вечери бе нормално в ПАОК да не са толкова високомерни. Но… вече и в Солун добре знаят кой е Левски София. И всичко това от 13 април до днес – 100 луди сини дни!

ЛУДИТЕ СИНИ ВЕЧЕРИ

Дата Мач

13.04.2022 г. Лудогорец – Левски 2:3

22.04.2022 г. Левски – Лудогорец 1:0

15.05.2022 г. ЦСКА – Левски 0:1

21.07.2022 г. Левски – ПАОК 2:0

Автор: Янаки Димитров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ