Уелтън пише история в Левски

7 Dni Sport23.07.2022
Левски - Спартак Варна, Уелтън, Билал Бари

Бразилският нападател на Левски Уелтън влезе в историята на клуба с попадението си във вратата на ПАОК при победата с 2:0 в първи мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

Голът на 24-годишния футболист е вторият най-бърз, реализиран от играч на клуба в Европа. Както е известно, Уелтън се разписа във вратата на „двуглавите орли“ в 41-ата секунда.

Само Жуниор Мапуку е вкарвал по-бързо в Европа с екипа на Левски, отбелязват колегите от „Мач Телеграф“. На 29 юни 2017 г. Черната сила беше точен още в 14-ата секунда за успеха срещу Сутиеска (Никшич) в първия мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Тогава в дебюта си за клуба Мапуку се разписа два пъти за успеха с 3:1.

13 от 14-те футболисти, използвани от Станимир Стоилов в мача срещу ПАОК, направиха евродебют за „сините“. Само вратарят Николай Михайлов имаше мачове за тима в континенталните турнири до момента.

Той пък постигна първа победа с Левски в Европа, след като до момента беше играл при загубите от Оксер (1:2) през 2005 г. и от Вердер (0:3) година по-късно. Михайлов стана и третият член на своята фамилия, който не допуска гол в мач от евротурнирите. Баща му Борислав Михайлов има четири такива срещи, а дядо му – Бисер, е с шест.

Левски спази традицията си да побеждава гръцки съперници у дома в евротурнирите. До момента „сините“ имат успех с 3:1 над Олимпиакос, когото елиминират за купата на УЕФА през 1978 г. и с 1:0 над ОФИ Ираклион, от когото отпадат през 1987 г. в КНК. И двата мача на гръцка територия са загубени с 1:2.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ