Гордей се България, Боряна Калейн със златен медал на обръч на Световните игри в САЩ

7 Dni Sport13.07.2022
Боряна Калейн,

Боряна Калейн спечели златен медал на обръч от турнира по художествена гимнастика на Световните игри в Бирмингам, САЩ. На топка българската представителка завърши на пето място.

Състезателката от клуб „Левски Триадица“ игра много силно в квалификациите, влезе във финалите на двата уреда с първа оценка, за да спечели отличие от първия състезателен ден в художествената гимнастика.

За обръча си Боряна Калейн получи 34.400 точки, с което грабна златния медал. След нея се нареди София Рафаели от Италия с 34.350 точки, а бронзът е за Фани Пигницки (Унгария) с 33.650 точки.

След отличието на Фани Пигницки Унгария става деветата страна, спечелила медал в художествената гимнастика на Световните игри. В същото време Боряна Калейн е първата българка със злато от този форум.

Във финала на топка Боряна Калейн завърши пета, допускайки грешки при изпълнението си във финала. Тя остана на пето място с 31.150 точки. Златото отиде при Дария Атаманов от Израел с 34.900 точки.

Втората ни представителка в САЩ Ева Брезалиева остана извън финалите на тези два уреда.

Състезанието продължава тази вечер с квалификациите и финалите на лента и бухалки.

Според правилата на Световните игри не се играе многобой. В турнира по художествена гимнастика се раздават медали само на финалите на четирите уреда – дисциплините, които не влизат в програмата на олимпийските игри.

Автор: „БНТ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ