Вера Маринова: Боряна Калейн олицетворява разбирането за съвременна художествена гимнастика

7 Dni Sport12.07.2022
Боряна Калейн,

„В момента Боряна Калейн олицетворява разбирането за съвременна художествена гимнастика. Всички я харесват. Тя е силна, тя е ефектна, просто трябва да издържа всяка една от битките до край. Тя няма право на грешка, ако иска да е на самия връх“, коментира пред „БНР“ легендарната журналистка Вера Маринова.

„Не бива да приемаме четвъртото място на ансамбъла на европейското първенство като трагедия, защото те са имали промяна в състава почти в последния момент. Те са много различни от олимпийските шампионки – и по възраст, и по натюрел и по възможности. Те сега стават отбор. Задачата на Весела Димитрова е още по-трудна, отколкото с предишния състав, който имаше някакъв опит от големи състезания.

Стилияна Николова – това 16-годишно бисерче на българската художествена гимнастика, заедно със София Рафаели и Даря Атаманов ще са основните конкуренти на Боряна. 9 медала, от които 4 златни, с най-голяма тежест на отборната титла, са безспорен успех. Без рускините и състезателките на Беларус се очакваше, че победата ни ще бъде в кърпа вързана.

Нищо подобно, защото идва наред новото поколение“ –  това заяви специално за „БНР“ жената-глас на българската художествена гимнастика Вера Маринова, като направи анализ на представянето на нашите момичетата на европейското първенство в Тел Авив.

Легендата в спортната ни журналистика в момента пише книга посветена на 70-годишния юбилей на българската художествена гимнастика. Заглавието й е „Обръчите на Венера“.

„Написването на тази книга се оказа много по-трудно отколкото си мислех. Не мога да си позволя фактическа грешка, когато се стремя да извлека най-същественото от тези 7 десетилетия. Открих, че има много повече жени, за които трябва да се спомене, макар и една дума. Аз съм убедена, че не съм успяла на 100 процента, да ме извинят отсега, тези чийто имена не фигурират в книгата. Постарах се да направя тази книга, така, че към нея да посегнат не само жените преминали през художествената гимнастика или мъжете, които са в групите на техните фенове.

Постарах се да я направя по-интересна по форма. Тази история е разказана чрез историите и събитията, както са ги видели 75 участнички в в тях. Беше трудно, защото трябваше да сплета тази плитка по най-добрия начин, следвайки хронологията на събитията. Дали съм успяла ще кажат читателите. Заглавието „Обръчите на Венера“ ми беше подсказано от моята по-малка дъщеря Дилияна. Идеята ми подаде тя и аргументацията е в първите няколко реда на книгата. Мисля, че това беше удар в десетката и съм много благодарна за тази идея“, допълни Вера Маринова. Очаква се книгата да бъде представена след световното първенство по художествена гимнастика в София през септември, когато тържествено ще бъде отбелязан и 70-годишния юбилей на този спорт у нас.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ