ЦСКА – смяна на курса или трансфер на пожар?

7 Dni Sport09.07.2022
Дюкенс Назон,

ЦСКА има нова „деветка“. Сама по себе си новината, че на „Армията“ акостира нов централен нападател, който трябва да влачи тима напред с попаденията си, е логично да предизвика медийна вихрушка. Дюкенс Назон пристигна в София и подписа светкавично броени дни преди старта на сезона. „Червените“ имат въпиюща нужда от голаджия на върха на атаката и няма да е никак изненадващо ако Саша Илич му даде поне едно полувреме утре с Арда. Дали ще е като титуляр, или от резервната скамейка, надали има чак толкова голямо значение. Сърбинът просто няма опции, на които да заложи в нападение и още по-точно казано – ако мачът се закучи, което е много вероятно срещу хитрия Александър Тунчев, сам знае, че кестените от огъня няма да ги извадят Гарсес, Морено или Калоян Кръстев, колкото и надежди да се възлагат на 23-годишния юноша на Славия.

След последната контрола със Спортист Своге Илич поиска ЦСКА-София да играе прост футбол, по-опростено или ако правилно интерпретираме думите му – да атакува по-директно и с по-малко пасове, обхождания и бавене. Дюкенс Назон изглежда именно такъв футболист – остър, бърз, рязък с топка в крака и с кинжален удар с деснячката. Няма играта с глава на Жорди Кайседо, но пък не се страхува да шутира от дистанция.

Дука, както е прякорът на тарана, а сам той се пише Дука в социалните мрежи, маркира една любопитна разлика спрямо последните голаджии на „армейците“, продадени впоследствие за сериозни суми в чужбина. Назон е роден през 1994-а идва в ЦСКА-София на 28 години, т.е. не е взет с идеята да бъде „развиван“, след което да го поставят „на тезгяха“ след половин или една година. Тук е големият контраст – Фернандо Каранга дойде в София малко преди да навърши 26, Мауридес беше на 24 години, Али Coy пристигна под наем от Киево също на 24, а през миналия февруари Жорди Кайседо бе само на 23 и пет месеца. Отличната им футболна възраст ги превърна в „златни кокошки“ за „червените“, които доказаха, че могат да продават успешно голмайсторите си, макар възелът „Кайседо“ да се разплете неочаквано в посока Тигрес и то чрез откупната клауза на еквадореца.

Любопитно обаче е дали ЦСКА-София наистина ще направи смяна на трансферния курс и ще привлича опитни играчи, които да вършат работа тук и сега, или просто сделката за Дука е била покупка на пожар. Какъвто все още може да пламне на фона на закъснялата селекция.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ