Двама в битка за шеф на професионалната лига този четвъртък

7 Dni Sport05.07.2022
Атанас Караиванов,

Сегашният секретар Атанас Караиванов се изправя срещу директора на фалиралия – ЦСКА Александър Тодоров.

Двама ще влязат в битка за президентския пост на Професионалната футболна лига в четвъртък. Общото събрание е насрочено за 11 часа в зала “Родина” на Националния стадион “Васил Левски”. След 12 години начело Стефан Капралов реши да не се кандидатира.

Единият кандидат е сегашният секретар на лигата и бивш спортен журналист Атанас Караиванов.

Второто име е доста интересно. ФК ЦСКА 1948 реши да издигне за президентския пост Александър Тодоров. Той бе изпълнителен директор на ЦСКА по време на втория престой на Александър Томов начело на отбора, който завърши с фалита на дружеството.
През последните години професионалната лига загуби въобще смисъла си, като никой не обръщаше внимание. На всичко отгоре управителният съвет се състои от цели 11 души.

Последното общо събрание бе на 24 ноември 2015 г. и в управата освен Капралов влязоха Ангел Петричев (“Лудогорец”), Венцеслав Стефанов (“Славия”), Галин Михайлов (“Верея”), Константин Баждеков (“Левски”), Трифон Попов (“Литекс”), Атанас Узунов (“Локомотив”, Пд), Венко Попов (“Пирин”, Бл), Румен Панайотов (“Монтана”), Илия Анчев (“Оборище”, Панагюрище) и Марин Маринов (“Черно море”).

Или към момента активни във футбола от целия управителен съвет са само Петричев, Стефанов, Панайотов и Трифон Попов, който обаче вече е в ЦСКА. “Верея” е някъде в окръжните групи, а “Оборище” е в трета лига.

По принцип мандатът на Капралов изтече през 2020 г., което обаче съвпадна с пандемията от коронавирус и реално чак сега се намира време да се направи нов избор.

Събранието се очаква да бъде доста интересно, защото от “Пирин” потвърдиха, че ще искат на общото събрание да бъде разгледан и въпросът за актуализиране на договора за телевизионните права, който вече бил доста малък за новата обстановка на хиперинфлация в страната.

Цената на платените канали, по които се предава първенството ни, бе вдигната с 2 лева от 1 юни.
Очаква се след общото събрание да се промени и отношението към професионалната лига, като част от организацията на първенството да премине към нея.
Реално БФС няма право да прехвърля единствено съдийската комисия към лигата, защото това е забранено от УЕФА. Всички обаче останали комисии, както и целият спортно-технически комитет спокойно може да се управляват от лигата, както е в почти цяла Европа.

БФС все още не е публикувал нито един от нормативните документи за новото първенство, което стартира в петък. Подобно нещо не се е случвало в историята на родния футбол. Те бяха приети на последното заседание на изпълкома във Варна през юни, когато бе приета и оставката на националния селекционер Ясен Петров.

Спортният директор на БФС Георги Иванов-Гонзо призна, че се водят преговори със сърбина Младен Кръстаич да поеме националния тим, но все още няма нищо подписано. Предстояли и други срещи със специалисти, а крайното решение трябва да вземе изпълкомът след гласуване.

В Сърбия вече обявиха Кръстаич за сигурен национален треньор на България, като дори публикуваха, че заплатата му ще бъде 400 хиляди евро годишно.

По принцип моментът наистина е добър за чужд наставник на националите, защото едва ли има треньор в България, който да иска да работи с разбитата команда, която прави равенства с Гибралтар. Александър Димитров, който е начело на младежкия ни тим, също се издъни сериозно в евроквалификациите, като дори срещу Гибралтар домакините взеха първа точка след 36 поредни загуби в тази възраст.

Това е накарало шефовете на БФС да се насочат повече към чужбина, отколкото към българските варианти за селекционер.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ