Най-добрата ни реферка Християна Гутева очаква първо дете

7 Dni Sport04.07.2022
Септември - Левски, Християна Гутева

Двете дами, които са в съдийската ранглиста на професионалния футбол, пропускат началото на сезона.

Християна Гутева, която е в ранглистата като ръководещ във Втора лига, очаква първата си рожба. Павлета Рашкова (тя е при асистентите на второ ниво) на 11 май роди дъщеричката си Павела за радост на колегата си Тихомир Алексов и баткото Тервел Алексов.

Това се случва, след като в последните години УЕФА масово промотира дамите във футбола и даде дори финал на французойката.

Стефани Фрапар, която ще е и на световното в Катар. А украинката Катерина Монзул, която също е в елитната категория, през новия сезон получи права за Серия С в Италия.

За началото на сезона отпада и Йото Гарабедов. Той не успя да покрие нормативите по време на семинара, който приключи в София.

Шефът на съдийската комисия Виктор Кашай обясни, че има още какво да се работи в съдийството и се оправда с краткото време, през което е в България.

“Само Георги Кабаков е сред най-добрите. Трябва да работим в тази посока. Отнема време в подготовката на топсъдия.

Кабаков е пример как се получават наряди за някои от най-важните мачове и турнири. Ще работим да подготвим други хора, които да дойдат след Кабаков”, обясни той, но не коментира как съседни държави направиха един куп топрефери, а България в Лигата на нациите имаше само един наряд – Георги Кабаков, и сега в първите кръгове на Шампионската лига и Лигата на конференциите имаме още един на Драгомир Драганов.

“Не съм тук като турист. Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя тук с реферите и мениджърите. Имам контакти с организации. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Моите асистенти са с разпределени функции за ВАР съдиите, за страничните съдии. Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите”, заяви още Кашай.

“Няма футболен съдия, който иска да допусне грешка и да създаде скандал. Много сложен процес е. Може да си в най-добрата позиция и да пропуснеш ситуацията, защото за секунда някой те разсейва. Поставен си под сериозен психофизически стрес. Мисля, че аз и колегите сме готови физически и психически и искаме да го покажем на терена”, заяви топреферът ни Кабаков.

Той е втора резерва от Европа за световното първенство в Катар през зимата, като през миналия сезон свири 1/2-финал на олимпиадата в Токио.

Единственото ново име в ранглистата за сезона за Първа лига е това на пловдивчанина Кристиян Колев, който е само на 26 години.

През декември тя ще бъде съкратена от сегашните 22-ма съдии. През новия сезон реферите ще използват екипировка на Macron, която е официална и за УЕФА.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ