България е лидер на Балканите по най-много чуждестранни треньори в елита

7 Dni Sport02.07.2022
Хебър Пазарджик, Фулвио Пеа

През изминалия сезон в родния футбол беше поставен рекорд – малко над 40% от всички играли футболисти бяха родени извън България (176 от 439 общо). Въпреки че не е затворил трансферният прозорец, през новата предстояща кампания в efbet Лига се очаква този рекорд да падне, пише „Мач Телеграф“. Но има друго любопитно във връзка с легионерите в българското първенство – огромният брой на чуждестранните треньори.

Новият сезон ще стартира с шестима специалисти, които не са българи – Анте Шимунджа (Лудогорец), Саша Илич (ЦСКА – София), Азрудин Валентич (Ботев Пловдив), Златомир Загорчич (Славия), Славко Матич (Септември София) и Фулвио Пеа (Хебър).

Това ще е изравнен рекорд, като за последно така беше през сезон 2008/09. Тогава шестимата чужди треньори в елита бяха Драголюб Симонович (Сливен), Драган Канатларовски (Локо Пд), Драгомир Окука (Локо Сф), Слоботан Сташевич (Спартак Вн), Наджи Шенсой (Беласица) и Стевица Кузмановски (Славия).

По този показател България е лидер на Балканите, като само Гърция има равен с нашия брой на чуждестранните треньори. За справка, Сърбия разчита изцяло на свои специалисти, като същото важи за Албания и Северна Македония. В Румъния легионерите са двама, а по трима са чужденците в Босна, Словения и Хърватия.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ