„Да, истина е Гриша Ганчев ме покани“

7 Dni Sport02.07.2022
Гриша Ганчев,

Събота е време за интервюта, качествени, големи и много любопитни, такова е и следващото.

Гьоре Йовановски е роден в Скопие на 22 март 1956 г. Като футболист играе за Вардар, Цървена звезда, Самсунспор и Анкарагюджу, а треньорската му кариера включва селекционерския пост на Северна Македония (2001-2002), три поредни титли на западната ни съседка със Слога Югомагнат (2004) и Работнички Скопие (2005 и 2006), а у нас добива популярност през есента на 2010-а, когато поема ЦСКА на пожар след уволнението на Павел Дочев. С „армейците“ елиминира уелския ТНС в плейофа и влиза в групите на ЛЕ, но е освободен след загубата от Рапид Виена (0:2), като е заменен от своя асистент Милен Радуканов. За два месеца и половина записва 4 победи, 4 ремита и 4 загуби във всички турнири. Пред „Мач Телеграф“ Йовановски си спомни за периода в София и сподели очакванията си за двубоя ЦСКА-София – Македония ГП в Лигата на конференциите.

– Г-н Йовановски, здравейте и поздрави от София. Поглеждате ли с едно око към България и случващото се в ЦСКА?
– Имам много добри спомени от България и ЦСКА. Само ми е жал, че работих едва три месеца начело на отбора. Знаете, че влязохме в груповата фаза на Лига Европа и изиграхме мачове на високо ниво в турнира. Като треньор винаги ме е радвала всяка оферта от вашата страна. От една страна ми е мъчно, че през последните 10 години българският футбол не върви по най-успешния път. Не само националният отбор, но и при младежките формации. Второ, водещите клубове като ЦСКА, Левски и останалите трябва да наваксват и да достигнат нивото на Лудогорец. Наскоро давах интервю за „Ал Джазира“ и там подчертах и посочих като пример как трябва да се работи тук на Балканите – именно Лудогорец. Помня как тръгнаха от Трета лига и къде са сега – другите трябва да се водят от тях. Най-важното нещо за развитието на футбола е инфраструктурата – терени, база, кампуси. Без инфраструктура футболът не може да върви напред. Няма значение дали е България, дали е Македония, или другаде. И без
развитие на младежите и юношите няма да излизат никакви футболисти.

– Когато вие бяхте в ЦСКА, всъщност Лудогорец не беше още на картата, а и те заложиха на бразилско ядро и други чужденци…
– Да, което показва, че имат силно скаутско звено. Същите скаути, когато бяха в ЦСКА, после бяха и в Лудогорец. Предимство за разградския тим е, че имат отлична скаутска система.

– Следите ли ЦСКА през последното десетилетие? Клубът премина през тежък период с отнемане на лиценза и сериозни финансови проблеми…
– Знам, че сега шеф е Гриша Ганчев. Още преди да ме назначат в ЦСКА имах покана от него за треньор на Литекс. Дойдох в София, за да преговаряме с него, каза, че много добре ме познава. Всъщност Лудогорец е копие на Литекс – и там начело е „футболен“ човек, който обича и познава играта. Тогава в Литекс от един условно казано малък клуб, от малък град Ганчев създаде отбор, от който да се плашат гигантите.

– Коя година е дошла офертата към вас от г-н Ганчев?
– Струва ми се, че беше 2008 – 2009 г. Тогава имаше скандал със спортния директор (б.р. – визира отвличането на Ангел Бончев). В ЦСКА отидох две години след това. Сега Ганчев ръководи най-големия клуб, който има 33 шампионски титли, ако не греша (б.р. – те са 31). Няма друг гранд на Балканите с толкова титли. Аз винаги ще се радвам на успехите на ЦСКА. Дори и да бях старши треньор само три месеца, имам отлични спомени от тима и от феновете, които ми оказваха голяма подкрепа. Съжалявам само, че тогавашните ръководители не бяха малко по-търпеливи. Вярвам, че можеше да постигнем големи неща.

– Говорите за шефовете на „Титан“… (б.р. – Димитър Борисов и Иво Иванов).
– Да, „Титан“. Може би тогава те попаднаха под натиска на общественото мнение, на различни специалисти и на бившите футболисти на клуба, които не можеха да се примирят, че един треньор от Македония е треньор на ЦСКА. Но това в мое мнение, не значи, че задължително е било така. Най-голямата оценка беше подкрепата от навиячите и феновете. Желая успехи на ЦСКА.

– Какво очаквате от мача между ЦСКА и Македония Гьорче Петров във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите?
– ЦСКА е изявен фаворит, с най-голяма отговорност мога да го заявя. Гьорче Петров спечели Купата на Македония, но неслучайно ръководството и треньорът им подчертаха колко голям клуб е ЦСКА.

– Кои са силните страни на Македония ГП?
– Сега дойдоха доста нови играчи при тях, не мога да кажа кои ще играят. Ще видим тепърва как ще се развият. Със сигурност ще гледам и двата мача, с удоволствие бих отишъл и на стадиона. Имам доста приятели от София, вероятно ще се видим в Скопие. Периодично гледам мачове на ЦСКА – финала за Купата с Левски също.

– Тогава треньор беше Алън Пардю, но сега начело е Саша Илич. Познавате ли го?
– Той допреди 2-3 години още играеше в Партизан. Не се познаваме, но му желая успех – колеги сме, както се казва. Мисля, че няма голям опит, но ЦСКА е голям клуб и за него това е голяма отговорност. Времето ще покаже – то е най-точният съдник.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ