Едмонд Назарян: Да, истина е

7 Dni Sport29.06.2022
Гриша Ганчев, Едмонд Назарян

„Чувствам се супер! Дойдох за златото и го взех!“. Това коментира щастливият европейски шампион Едмонд Назарян.

„Нямах притеснение на финала, вече съм се борил на тази възраст. Знаех, че трябва да бъда максимално концентриран, да не се отпускам. Вече имам европейски титли във всички възрасти, сега започвам световните… И после олимпийската. Не мога да кажа кой медал ми е по-значим. Всеки си има своята цена – постигнати са с много труд. Всъщност това европейско първенство, а и всички предстоящи турнири, са подготовка за световното първенство при мъжете. Сигурен съм, че с добри тренировки ще успея да сбъдна поредната си мечта“, добави синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян.

На първенството за юноши в Рим 20-годишният талант триумфира с европейската титла в по-горната за него категория до 63 кг на класическия стил, като постигна четири убедителни успеха. А на финала победи състезаващия се за Полша Арсланбек Салимов с 11:2. Златото е четвърто в колекцията на Едмонд, който има две титли на континента при кадетите и по една при юношите и мъжете.

„Същият поляк Еди го победи и на европейското първенство за юноши през миналата година“, уточни Емил Иванов, личен треньор на Назарян.

„Но тогава резултатът бе 12:7, а сега бе много по- убедителен – 11:2. Целта ни тази година е световното първенство за мъже, затова го пуснах и на по-горната категория, за да трупа опит с по-тежки състезатели. Иначе до Олимпиадата остава твърдо на 60 кг. Радвам се, че всичко върви, както сме го планували. Трудното всъщност беше преди европейското, когато трябваше да се справяме със здравословни проблеми, имаше и разочарование от турнира „Никола Петров“. Но вече всичко е зад гърба ни. Отиде на Европейско за мъже в Белград, стана втори, което не е никак малко. Да се бориш преди това на 55 кг и да качиш на 60 кг…. Други борци и победа не могат да вземат, да не говорим за медал. Иначе конкуренцията сега на европейското си беше голяма. Да, нямаше ги руснаците, но имаше си заместници. „На пазара дупки не се получават“, когато едни ги няма, други идват на тяхно място. Преди руснаците бяха привилегировани в съдийството, сега има нови герои. Турците направиха „панаир“ по време на четвъртфиналната среща на Еди – подадоха контестация, ние дадохме контрапротест, който бе уважен. Така приключихме с 8:0. И с това се справяме“, разказа още Емил Иванов.

Световното първенство за мъже тази година е в Белград от 10 до 18 септември.

Едмонд Назарян, както и целият ни национален отбор по класическа борба, се прибират утре, 30 юни, с полет от Белград, който се очаква на Терминал 2 в 15:35 часа.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ