Контузия опропасти кампанията на Григор Димитров на „Уимбълдън“

7 Dni Sport28.06.2022
Григор Димитров

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров продължи с тоталната липса на късмет по отношение на физическото си състояние в турнирите от “Големия шлем” през последните две години.

Тъкмо когато беше материализирал по-голямата си класа и доминация на корта срещу Стив Джонсън, печелейки с 6:4 за 37 минути първия сет от първия кръг на “Уимбълдън”, внезапно топ ракетата ни разтегна аддуктора на левия си крак и нямаше как да продължи участието си. Това се случи при изпълнение на сервис в началото на втория сет, а дори медицинският таймаут не можа да облекчи болките на Гришо.

Той в типичния си инатлив стил се опита да довърши двубоя, но беше видно, че нито може да се затича за топка, която не е директно в тялото му, нито можеше да изпълни сервис с над 140 км/ч, нито да се наведе за елементарен форхенд от основната линия.

Димитров по изумителен начин дори успя да осъществи връщане на пробива във втория сет, но при 3:5 реши да прекрати мъките си и да се отнесе отговорно към физическото си състояние. Самият Стив Джонсън в началните минути след таймаута също имаше проблеми да се концентрира, но беше ясно, че ще има отчетливо предимство в бъдещите потенциални разигравания.

През 2021 година на Australian Open Гришо бе възпрепятстван от контузия да довърши Аслан Карацев на четвъртфиналите и трябваше да приеме обрат, а точно болките в кръста го лишиха от успех на “Ролан Гарос” и US Open. Сега “каръкът” продължи на “Уимбълдън” този сезон, въпреки че отново до фаталния момент на корта нашият топ тенисист очевидно имаше преимущество на корта.

През 2009 година при дебюта си на „свещената трева“ в Лондон Григор отпада по подобен начин от руснака Угор Куницин с 6:3, 0:6, 0:3 и отказване поради контузия.

Независимо от печалното приключване на кампанията на Димитров на „Уимбълдън“, той ще се завърне в топ 20 и ще заеме 19-а позиция след края на турнира, заради решението на организаторите да не присъждат ранкинг точки.

Първи сет

Григор пресили форхенд за 15-0, след като преди това съперникът му бе намерил линията с идентично изпълнение. Ас номер 1 на американеца го изведе до 30-0, след което отличен плосък бекхенд по късия диагонал на Димитров му помогна да намали изоставането. Първото излизане на мрежата веднага след сервис на Джонсън се оказа ефективно за 40-15, а геймът свърши с аут от форхенд (само с милиметър) на българина при опит за уинър в опразнената половина на корта – 0:1.

Гришо направи три контрастни изпълнения в първите три точки след свой сервис – форхенд по правата далеч в аут, после ас номер 1 в полето за равенство и минаващ бекхенд. Още един форхенд в аут на българина, този път от приклекнало положение в средата на корта, направи резултата 40-30. В крайна сметка доминираща агресия в следващото разиграване на Димитров доведе до грешка на съперника и изравняване на резултата – 1:1.

Прекрасни изпълнения на българина му осигуриха аванс от 15-30 в следващия гейм – минаващи бекхенди по правата, които неутрализираха честите атаки на мрежата на Джонсън. Форхенд-уинър на американеца му позволиха да стигне до 30-30, но Димитров стигна до точка за пробив с комбинация от агресивен ретур и форхенд до линията. Неотразен сервис обаче свърши работа на 93-ия в света за дюс, а после той пак прибегна до излизане напред и съумя да вземе авантаж. Печелившо контрапие по диагонала с предната страна на ракетата избави Джонсън от неприятностите в гейма – 1:2.

С първата си непредизвикана грешка от форхенд американецът допринесе за изоставането си с 15-0, а Григор „върна жеста“ с бекхенд в мрежата – 15-15. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство доведе до 30-15, но после дойде и първата двойна грешка за 30-30. Отново директна точка от сервис послужи на Димитров и той в следващия момент допълни с успешно излизане на мрежата – 2:2.

Джонсън разчиташе на солидния си първи сервис в следващото си подаване, като именно чрез него американецът успя да си отвори аванс от 40:15. След това обаче започнаха и проблемите на 32-годишния тенисист, който направи две последователни непредизвикани грешки, чрез което геймът стигна до дюс. Първият сервис отново не влезе в употреба на Джонсън, като при последвалото разиграване на второто му подаване Димитров успя да запише чудесен минаващ удар и да си спечели точка за пробив. За съжаление, тя беше отразена с ас от ракетата на американеца, но след това той отново пресили един от форхендите си и отново трябваше да спасява брейк точка. Въпреки че беше изправен под напрежение, световният №93 отново вкара много прецизен начален удар, този път от втори сервис, а веднага след това се възползва от грешка на българина, за да си заслужи още един шанс да затвори гейма си. След още една размяна на точки Джонсън най-сетне спечели подаването си с още един силен сервис – 2:3.

Григор реализира третия си ас по диагонала, а добави и четвърти по правата, като с два уинъра от форхенд си осигури първия истински безпроблемен и бързо спечелен сервис-гейм, за да изравни на 3:3. След това българинът си смени ракетата.

Серия от подсечени бекхенди, които кацаха дълбоко в противниковата половина, позволи на Димитров да завърши с форхенд-уинър по правата за 0-15. Двойна грешка на Джонсън го постави в беда при 0-30, а после страхотен ретур на Гришо не беше материализиран в успешно продължаване на разиграването, защото американецът показа отлични рефлекси. Невърнат сервис посвали от напрежението върху 93-ия в света, но нов прекрасен ретур доведе впоследствие до грешка на Джонсън и нов шанс за пробив. Непредизвикано сбъркан форхенд най-после доведе до желания брейк за Григор, който се „печеше“ още от предишните му две посрещания – 4:3.

Григор продължаваше с изключителното сервиране и изуми с перфектния сервис-гейм – четири поредни аса за светкавично повеждане с 5:3 на нула. Такова нещо той постигна в „Куинс“ срещу Камерън Нори в един от най-добрите си мачове през годината, само че тогава все пак британецът взе точка, докато тук практически игра нямаше.

Джонсън направи нещо подобно в следващия гейм, когато много набързо и с минимален разход на енергия намали до 5:4, но Димитров не се стремеше толкова да пласира най-добрите възможни ретури, знаейки, че ще има привилегията да сервира за край на сета.

Макар и не с осми ас, Димитров започна с директна точка от сервис по правата в полето за равенство за 15-0. Фантастична импровизация на българина доведе до страхотна къса топка, която съперникът му не можа да върне в очертанията – 30-0. Троен сетбол бе постигнат с нов неотразен начален удар и повторение на същото „упражнение“ приключи сета в полза на Гришо – 6:4 за 37 минути.

Втори сет

Джонсън не смени намерението си да търси линиите винаги от сервис, както и от форхендите си. Той наниза ас за 15-0 и после направи успешна комбинация с мощен удар с предната страна на ракетата веднага след началния за 30-0. Излизане на мрежата бе допълнено от неотразен сервис и 93-ият в света спечели първия гейм без никакви затруднения – 0:1.

За съжаление, Гришо получи внезапна контузия в аддукторите, която се появи в неподходящ момент и доведе до серия от двойни грешки и невъзможност за движение. Българинът допусна пробив, но това не бе притеснителното, защото изпитваше видими проблеми, които застрашаваха продължаването на мача. Повторенията убедиха, че по време на изпълнение на начален удар той е разтегнал, а тепърва предстоеше медицинският таймаут да повлияе позитивно. Димитров напусна корта, за да се възползва от 3-минутна терапия, както е по правилата.

След изтичане на 3-те минути Григор се завърна на корта и поне видимо ходеше по-свободно. Първият му ретур беше неуспешен за 15-0, но после моментално връщане топката с бекхенд се оказа печелившо по правата – 15-15. Още един чудесен ретур, но подсечен с форхенд, доведе до грешка на съперника и дори българинът получи аванс от 15-30. Подготовката му за следващия бекхенд обаче подсказа, че движението му все още не е безболезнено. С минимални придвижвания той се стремеше да се задържи в мача, но дори не можа да се наведе за неособено сложно воле на мрежата и загуби гейма – 0:3.

На сервис физическите проблеми на първата ни ракета излизаха наяве най-отчетливо – той пласираше подаванията си с около 130-140 км/ч без подскачане, което означаваше, че просто с размах на ръката пращаше топката над мрежата. Независимо от това чрез класата си той се добра до дюс, но дори форхендите му биваха изпълнени без традиционната атлетична подготовка. Първият гейм в сета отиде на сметката на българина с изящен форхенд-уинър и прекрасен лоб с предната страна на ракетата за 1:3.

Димитров, който по принцип е сред най-подвижните и атлетични играчи, дори не си помисляше да гони някоя топка, която не е пратена директно в тялото му. Тези, до които стигаше обаче, биваха връщани неспасяемо в противниковото поле и дори се стигна до точка за пробив, защото и самият Джонсън имаше трудности да се освободи психически в тази нетипична ситуация. Американецът не успя да се възползва от предимството си по отношение на физиката и попадна в капана на размяна на подсечени бекхенди по диагоналите, правейки нова непредизвикана грешка в гейма за допускане на пробив – 2:3.

Нецензурни реплики се чуха от Димитров, когато не успя да пласира форхенд по правата и изостана с 0-15, а после от средата на корта не успя да прехвърли мрежата с правия си удар, защото не можеше да се наведе. Нова подобна грешка, този път от бекхенд, доведе до троен брейк-бол, като Джонсън безпроблемно се възползва с форхенд по диагонала. Сервисът на българина продължаваше да бъде с минимална скорост и не представляваше никаква опасност за съперника, нито пък движението му предполагаше да може да се бори в разиграванията.

Джонсън спечели без игра практически сервис-гейма си на нула и дръпна с 3:5, а Димитров взе отговорното, макар и много трудно решение, да се откаже от продължаване в мача. За съжаление, за поредна година участие в „Големия шлем“ на българина е възпрепятствано от контузия – 6:4, 3:5 и отказване след 61 минути игра.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ