Сашо Ангелов: С 500 лева заплата не може да развиваш футболист, Божинов-младши слуша, но е перде

7 Dni Sport27.06.2022
Сашо Ангелов

Сашо Ангелов пое втородивизионния Янтра през септември 2021-а година, когато тимът бе в зоната на изпадащите с едва 3 точки, но успя да изпълни мисия „Оставане“ три кръга преди края.

Пред „Мач Телеграф“ той коментира актуалните теми около габровския отбор, който след 12-годишно изгнание при аматьорите вече два сезона успява да защити професионалния си статут.

– Г-н Ангелов как ще оцените изминалия сезон за Янтра и какви са очакванията ви за новия?

– Миналата кампания вече отмина, вече гледаме напред – трябва да има надграждане, опитваме се да взимаме футболисти според бюджета ни, който наистина е оскъден. Тези момчета трябва да играят моя стил. Може да има дори и катаклизми, защото правим наистина сериозна подготовка. Чувства се умора в играчите. Предстоящата седмица ще е убийствена, през ден мач (б.р. – с Берое утре, с Дунав в четврътък и Ботев Пд в неделя). Ако има катаклизми – момчетата трябва да издържат, ако се представят добре, значи вървим в правилна посока.

– Какво е нивото на Янтра кондиционно дотук? Знаем, че традиционно „натискате“ тима до предела в подготвителния процес.

– Традиционно в Европа е да се прави точно така, а в България, че не е традиционно, проблемът си е у нас. Видяхме в националния отбор какво става обикновени футболисти от Грузия простичко тичат, борят, бягат… С колко ни биха, че забравих… При нас да не говори някой, че му е много тежка подготовката и тем подобни. Това се прави в цяла Европа, дори по отборите в селата. Ние все гледаме по тънката лайсна да вървим. Ако ми кажат лесен път до успехите, всеки ще го направи. Но няма – това е пътят.

– Преди няколко дни вашият внук Валери Божинов-младши направи неофициален дебют в мъжкия футбол с Янтра едва на 15 г. и предизвика голям интерес.

– Ако иска да стане футболист, трябва да ляга и да става с футбола. Щом го желае, браво! Много е трудно да видиш дете с топка по улиците. Само с телефони и ги търкат с пръст.

– Слуша ли ви?

– Не се съмнявайте. Слуша, но е перде, тийнейджърските години са много опасни.

– Как виждате ситуацията в Янтра?

– Мъчим се, но имаме изключително ограничен бюджет. Хората трябва да знаят, че с 500 лева заплата не може да развиваш футболист. Не се оправдавам, но нашият футбол е много лимитиран откъм средства. Футболът не е държавна политика, както беше по мое време и това е пагубно. Не ме интересува кой е на власт в БФС, искам българският футбол да расте.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ