Българският герой Григор Димитров е на капчица мястно №2 в историята, щастлив е

7 Dni Sport27.06.2022
Григор Димитров,

Григор Димитров е на победа от второто място във вечна класация на българския тенис.

Ако спечели срещу американеца Стив Джонсън на “Уимбълдън”, бившият №3 в света ще има 17 победи в този турнир от “Големият шлем”. Така той ще заеме еднолично второто място, което в момента дели с Мануела и Катерина Малееви. Мануела обаче в последните години от кариерата си представяше Швейцария.

Начело е Магдалена Малеева с баланс 21:13 на “Уимбълдън”, а бившата полуфиналистка Цветана Пиронкова е с 15 победи на тревата в Лондон.

Григор трябва да изиграе мача с мустакатия си съперник в понеделник, ако времето в британската столица не провали програмата. Също в края на деня е и двубоят на Виктория Томова срещу рускинята с австралийски паспорт Дария Савил. Първата от българките в световната ранглиста тази година участва направо в основната схема на “Уимбълдън”. В Лондон Томова разчита на помощта на Микаел Тилстрьом. Известният швед бе треньор на Григор Димитров в академията Good to Great в Стокхолм.

Междувременно Григор бе обявен сред участниците на турнира във Вашингтон от 30 юли.

Шампионът от “Уимбълдън” Новак Джокович призна, че може и да не участва на US Open. Сърбинът отказва да се ваксинира против коронавирус, а това е задължително условие за достъп в САЩ. Заради непълни документи, с които искаше да му бъде направено медицинско изключение, Джокович бе депортиран от Австралия и не можа да играе в първия за сезона турнир от “Големият шлем”.

“Искам да отида в Щатите, но към днешна дата това е невъзможно. Това е допълнителна мотивация да се справя добре тук. Надявам се да имам много добър турнир, както направих в последните три издания. Не мога да направя повече. От правителството на САЩ зависи дали разрешават на неваксинирани хора да влизат в страната“, каза Джокович в Лондон.

Ако спечели отново, той ще има 7 титли от “Уимбълдън” и така ще се изравни с Пийт Сампрас. Начело е Роджър Федерер, който е осемкратен шампион в турнира. При успех срещу Куну Куон (Кор) в първия кръг днес Новак ще стане първият с поне 80 победи във всички турнири от “Големият шлем”.

Бившият №1 в света е против забраната тенисисти от Русия и Беларус да участват на “Уимбълдън” заради войната в Украйна.

“Просто не виждам как те имат принос за нещо, което се е случило. Не смятам, че това е справедливо. Те заслужават да се състезават, те са професионални спортисти. Никой от тях не е подкрепял войната”, каза Джокович.

Стефанос Циципас спечели турнира в Майорка и така стана 16-ият активен играч с титли на твърди кортове, червено и на трева. Другите са Григор Димитров, Доминик Тим, Джокович, Рафаел Надал, Федерер, Анди Мъри, Марин Чилич, Фелисиано Лопес, Андреас Сепи, Ришар Гаске, Джон Иснър, Сам Куери, Роберто Баутиста Агут, Иво Карлович и Люка Пуй.

Източник: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ