Светослав Вуцов: Да, истина е новината за ЦСКА

7 Dni Sport23.06.2022
Славия - Левски, Светослав Вуцов

Светослав Вуцов даде специално интервю пред Борислав Орлинов и колегите от „БЛИЦ“ от лагера на Славия в Банско.

Вратарят коментира очакванията си за новия шампионат, като определи Лудогорец за „категоричен фаворит за титлата“.

В откровен разговор пред медията ни, той призна, защо свързва най-голямата си болка с ЦСКА и отговори на въпроса, дали един ден би играл за Левски.

Светльо, който беше определен за най-добър на вратар на България за 2021 година, призна и коя е мечтата на живота му – да пази за Манчестър Юнайтед. Говори и по още много любопитни теми от професионалния и личния си живот.

– Светльо, много се радвам, че ще поговорим. Тече подготовката на Славия, как си?
– Благодаря за поканата, има умора във всички. Гледаме да се подготвим за новия сезон и да показваме добри игри.

– Ти се превърна в основна фигура не само на Славия, но и в българския футбол. Нормално е да ти се обръща внимание.
– Чувствам се добре, колективът е добър. Готвим се, всичко е нормално.

– Какви са целите на отбора?
– Да играем добър футбол. Стремим се към колкото се може повече по-предни места. И вече зависи от нас какво ще направим до края на сезона.

– В личен план какви цели си поставил пред себе си?
– Да съм жив и здрав. Да се надграждам във всяка една тренировка. Да се развивам и да помагам на отбора. Да стигна колкото се може до по-високо футболно ниво.

– Говорейки за това, сравняваш ли се с други вратари?
– Не обичам да го правя. Всеки вратар си има стил и е единица в отбра. Гледам хубавите неща както от българските, така и от чуждестранните вратари. Уча се и се надявам това да ми помага в развитието.

– Като гледаш колегите, кои са нещата, върху които трябва да работиш?
– Може би в центрираните топки и пасовете в защита има още какво да израствам, но това се постига с опит. Повече мачове и повече ситуации. С годините ще става по-лесно. Мисля, че с играта с крака се отличавам повече пред останалите вратари. Всеки мач излизам спокоен и знам, че няма от какво да се притеснявам. Допуснеш ли грешка, може да се поправиш. Гледам да вдъхвам спокойствие и увереност на играчите пред мен, за да ни е по-комфортно на всички. Да играем освободено.

– Сигурен съм, че в един момент, ще направиш следваща крачка в кариерата си. Това е нормално. Гледаш ли към този момент?
– Честно казано, не гледам. Ако е писано, и ако съм го заслужил, то ще стане рано или късно. Гледам да не го мисля, защото това може само да ми изиграе лоша шега в изграждането ми като футболист.

– Колко е важна политиката, на която Славия залага – а именно, налагането на млади български играчи?
– Много е важно. Това е хубаво за нас, младите момчета. Вижда се, че Славия дава шанс на младите. На лагера тук имаме 10-12 човека, които сме на около 20 години. Това е много хубаво. Помага да се изграждаш и да напредваш в мъжкия футбол и да вървиш напред.

– Знам кой ти е любимият отбор. Ако трябва да избираш, какво би направил – да отидеш в ЦСКА и тогава в чужбина или направо зад граница?
– На този етап, бих избрал първо в чужбина. Вече да гледам на по-добро развитие на мен лично като кариера. Излезеш ли веднъж, в България може да се върнеш, в който отбор си поискаш.

– А има ли конкретен, в който не би се върнал?
– Не, няма такъв. Тепърва да направя добра кариера, живот и здраве, тогава ще мисля къде да се връщам, къде не. И дали да се връщам (смее се).

– Питах те като лека заигравка, дали не би играл в Левски?
– Не се знае. Не може да се каже. Времето ще покаже. Целта ми е да се наложа в чужбина.

– Трудно ли е за младите български футболисти?
– Може би защото българските футболисти не са на нивото, на което са били преди. Като погледнем, преди в топ 5 първенствата винаги е имало 4-5 българи. Националният отбор винаги вървеше, а сега виждаме, че дори е трудно да се налагат футболисти в средните европейски първенства. В Европа гледат на българина с други очи. Като отидеш в чужбина, трябва да си 100 пъти по-добър от другите момчета, за да ти се даде шанс и да решат да те налагат.

– Отговаряш интересно. Съотборниците ти се шегуват с теб, заради медийното внимание. Винаги ли имаш подобаващ отговор?
– Ха-ха… Хубаво е да има закачки. Ние се шегуваме на всякакви теми, все пак в една съблекалня сме 25 момчета. Нормално е. Приемам тези неща с усмивка, после гледам аз да отговарям.

– Как би коментирал българското първенство?
– Първенството е много изравнено вече. Изключвам Лудогорец. Те категорично ще спечелят отново титлата. Останалите са равнопоставени. Може би бих изключил и Левски от втория полусезон и ЦСКА, които имат добра фенска маса, добри чужденци. Като изключим тези три отбора, от останалите всеки може да победи всеки.

– Връщаш ли се на „онзи мач с ЦСКА“?
– Доста често… постоянно го мисля, че можеше да е друго, но няма какво да направя. Седим със скръб в душата…

– Това ли ти беше най-напрегнатият мач?
– Не! За втори път излизам на такава фаза в Купата на България. Можеше да е различно, ако бяхме изиграли по-умно първия мач, а ако втория имахме повече късмет, за да вкараме трети гол в редовните 90 минути.

– Следиш ли какво се случва в ЦСКА?
– Чак толкова навътре не следя. Хубаво е, ако могат да построят един нов стадион. „Лаута“, например, дори незавършен, изглежда феноменално. Добре е да има повече нови стадиони. Феновете да седнат на удобни седалки, да изпитат кеф от това, че ни гледат. А ние да играем по-хубаво.

– Ако трябва да посочиш едно нещо като критика към българския футбол и нещо хубаво, какво би казал?
– Добре… нямам нещо конкретно, честно ти казвам. Не е добре, че няма бройка за чужденците, които да са на терена. Така във всеки момент може да има отбор с 11 чужденци, както бяха Царско село. Това изяжда хляба на българите. Това е единственото лошо.

– Един малко условен въпрос сега. В какъв отбор би играл? Кое е мечтаното място?
– Манчестър Юнайтед. Ако трябва да съм реалист, знам, че няма как от Славия директно да отида там. Може би някой отбор в Белгия, Нидерландия, Полша. Да отида и да се наложа там за 4-5 години. И ако се развивам правилно, тогава да погледна към топ 5 първенствата, но вече като развит вратар. Така ще може да се пребориш с конкуренцията.

– Какъв е коментарът ти за това, което се случи с „червените дяволи“ след ерата на Сър Алекс?
– Положителното е, че имат уникален вратар – Давид де Хеа. Той ги оставя всяка година да се борят за топ 4.

– Още ли си свободен агент по отношение не на клубната си принадлежност, а дали си имаш гадже?
– Още съм свободен агент (смее се). Гледам да съм концентриран изцяло върху футбола. Скоро започва първенството и искам да дам най-доброто от себе си. Сега има и трансферен прозорец, пишат се разни неща.

– Има ли интерес към теб?
– За конкретна оферта, трябва да питате господин Стефанов. Аз нямам претенции към кой отбор ще е. Искам да получа шанс за изява в новия си отбор, само това е, когато един ден дойде моментът.

– Жените пречат ли?
– Не, зависи в каква насока гледаш и към какво се стремиш. Важно е да попаднеш на добро момиче.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ