Великата Мария Гроздева има прекрасен повод, сияе от щастие

7 Dni Sport23.06.2022
Мария Гроздева

Мария Гроздева – една икона на българския спорт, празнува днес своя 50-годишен юбилей. Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните 7 олимпийски игри. Два пъти със злато на 25 м пистолет – в Сидни 2000 и в Атина 2004, плюс три пъти с бронз на 10 м въздушен пистолет – в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004, Мария има във визитката си още 8 европейски титли индивидуално и четири отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

И още за явлението в стрелбата с марка „Гроздева“. За 30 години най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след сръбкинята Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – 8 индивидуално и 4 отборно. В олимпийската история Мария е втора за всички времена при жените след рускинята Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко. „Спортист № 1 на България“ и „Спортист № 1 на Балканите“ за 2004 година.

* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Мария Гроздева

Най-точните очи на България

… Неин първи треньор е Валентин Андреев по времето, когато в живота й музиката и спортът влизат в конфликт. Причината е, че за едното се искат нежни пръсти, а за другото стегнати. Мария обаче е упорита, изкарва няколкогодишното обучение по пиано и едва тогава се съсредоточава максимално върху стрелбата. За това спомага и баща й, който е преподавател в полицейска школа. Междувременно тя решава да смени обстановката и се записва в спортното училище на ЦСКА. Тогава в стрелбата са й интересни предимно състезанията, докато тренировките приема за твърде отегчителни.

Едва на 16 години Мария участва за първи път в международен турнир. Надпреварата е в Румъния, но въпреки това по старите правила по времето на социализма за пътуването към нея е прикрепен офицер от Държавна сигурност. И той следи да не би новоизлюпеният талант в стрелбата да забрави да се върне в България…

Като тийнейджърка Мария печели 5 медала на европейски младежки първенства и постепенно се доказва като една от водещите състезателки в стрелбата у нас. Тя прави олимпийски дебют на игрите Барселона 1992 – само 38 дни след като е навършила 20 години. Датата 27 юли бележи старта на една невероятна спортна кариера, която продължава близо три десетилетия. В каталунската столица Гроздева не е поставена сред фаворитите. Нейното олимпийско кръщене е на 25 метра пистолет, като дели 18-о място в крайното класиране.

„Имах по-големи амбиции в тази дисциплина и след това някак се отпуснах – фитнес, кросове, сауни, дори ходих на плаж,“ спомня си Мария. Три дни по-късно печели бронз на 10 метра пистолет. Българката е трета в квалификациите. Във финала триумфира Марина Логвиненко. Рускинята и Ясна Секарич (Сърбия) завършват с равен общ сбор, но заради по-точен мерник в последните изстрели титлата е за представителката на ОНД.

Бронзът от Барселона слага начало на феноменална серия

Гроздева е трета, без дори да предполага, че това е първият й от рекордния брой олимпийски медали, които ще натрупа през годините.

На следващите игри в Атланта българката преживява „дежа вю“. Логвиненко е амбицирана да защитава трона си на 10 м пистолет. С големи претенции пристига и нейната сънародничка Олга Кузнецова. Двете рускини и Гроздева се вкопчват в люта битка още в квалификациите, в които Логвиненко изравнява олимпийския рекорд и взeма връх, само с точка пред съперничките. Във финала Кузнецова си осигурява златото с нов олимпийски рекорд. Гроздева и детронираната вече Логвиненко завършват с равен сбор и това налага допълнителен стрелкови дуел за среброто. В него българката записва 9.9 срещу 10.1 т. за съперничката и така на втора поредна олимпиада е под бронзово сияние.

През 1998-а Мария се омъжва за Валери Григоров, който е и неин треньор. Това се оказва важна стъпка както в състезателен, така и житейски план. Двамата оформят печеливш дует не само в спорта, но въобще в живота. „През тази година спечелих Световната купа бременна в петия месец с малкия Валери – спомня си Мария. Родих, нямаше и един месец и пак се върнах на стрелбището. Не ми пречеше. Така беше и с дъщеря ми Маги“.

Междувременно новата българска звезда в стрелбата ликува с две европейски титли от Кувола 1997 и Бордо 1999. Наближава следващата олимпиада и двамата с Валери фокусират подготовката си изцяло върху Сидни 2000.

В Австралия нещата се променят. В по-силната си досега на олимпиади дисциплина 10 метра пистолет Мария остава далеч от лидерите, дори извън Топ 30. Пет дни по-късно е надпреварата на 25 метра пистолет. В квалификациите най-точна е спечелилата злато с пневматичното оръжие преди няколко дни китайка Тао Луна, но Гроздева е втора, само на точка от нея. Финалът се оказва невероятно драматичен. Само 3 състезателки минават гросмайсторската граница от 100 точки – българката със 101.3 и двете белорускини – Лалита Милшина 103.0 и Юлия Синяк 101.9 т. Общият сбор на Гроздева обаче е олимпийски рекорд, с което тя изпреварва неубедителната в края китайка (99.8) и грабва олимпийското злато. Шампион! Първа титла и трето отличие на трети поредни игри за Мария Гроздева!

„След награждаването изпаднах в еуфория. Всичко ми се сля в едно невероятно изживяване – празненства, поздравления, посрещане“, спомня си победителката…


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ