Пълен списък на делегатите, които събориха БФС

7 Dni Sport18.06.2022
Пресконференция Локомотив Пловдив, Христо Крушарски

Софийският градски съд събори всички решения на извънредния конгрес на БФС през октомври, когато Борислав Михайлов победи Димитър Бербатов само с 11 гласа, става ясно от документите по делото, заведено от “Балкан” (село Варвара, Пазарджишко). Причината е в документите на 90 клуба, но проблемите в 6 от тях гарантират свикването на ново общо събрание, независимо от обжалването пред Софийкия апелативен съд, което се очаква.

Клубовете, които са прецакали БФС, са “Локо” (Пд), “Лудогорец”, ДФК “Мечетата” (Петрич), “Огражден” (село Първомай, Петричко), “Юнак” (Варна) и “Бутан” (село Бутан, Плевенско). Те са предоставили документи, че пращат на общото събрание член на управителния си съвет, но справката в Търговския регистър показала, че това не е вярно. Така това се явява непреодолима пречка за съда.

“Лудогорец”, чийто собственик е членът на изпълкома Кирил Домусчиев, е пратил на конгреса спортния си директор Георги Караманджуков. В съвета на директорите, което би трябвало да е управата, обаче са президенттът Александър Александров, изпълнителният директор Ангел Петричев, Теменуга Газдова, Ради Уручев и Добромир Филипов.

“Локо” (Пд) пък е бил представен от собственика си Христо Крушарски, който обаче твърдо не е в управата. В нея е племенникът му, който носи същата фамилия, но точно той е имал право да присъства на конгреса.

ДФК “Мечетата” (Петрич) е школата на международния ни арбитър Ивайло Стоянов-Сватбата. Тя е регистрирана като ЕООД, а за делегат е посочен Иван Андонов Златински като управител.

“Огражден” е изпратил на конгреса Георги Алексов Танчев като член на управата си. За “Юнак” е вписан Юлиан Валериев Целов. За “Бутан” делегат е бил Ангел Христов Василев.

Най-странен е случаят със “Струма” (село Марикостиново), защото не са намерени никакви документи за Методи Кирилов Киричков, който е представлявал клуба. Това е родното село на дядото на Димитър Бербатов, на който е кръстен, и там е изкарал детството си. Марикостиново е едно от
селата, които са дали много за футбола. Там е роден и Крум Бибишков, който в един момент на кариерата си бе собственост на един от грандовете на европейския футбол “Байерн” (Мюнхен).

Останалите 83 клуба са посочили, че ги представлява “член на ФК”, но не са намерени достатъчно доказателства за този им статут. Сред тях са “Литекс”, който е бил представляван от финансовия си директор Величко Дихонов и “Септември” (Симитли), който пък е бил с делегат Апостол Апостолов-Поли, кмет на града.

Така почти е сигурно, че съвсем скоро ще има нов конгрес. По това дело ще има обжалване, като за да стигне до ВКС, трябва да представи въпрос за новост в правото, което няма как да стане. Или всичко ще се реши на втора инстанция.

Освен това скоро трябва да бъде решено и прословутото дело 204 от тази година по подписката на 282 клуба за нов конгрес. По него няма движение от 6 юни, когато поредният клуб се е отказал от подписа си. Но може да има решение в близките месеци.

Отделно са делата и на два клуба срещу липсата на балотаж на конгреса през октомври. Тогава Михайлов спечели с 11 гласа, но точно с половината вот на общото събрание. Според устава на футболния съюз му трябваше още един глас, но водещият събранието Камен Костадинов не даде втори тур на вота. Единият от тези отбори е “Рукосокастро” (Бургаско).

Така в близките месеци ще стане всичко ясно и ще трябва да се проведе ново общо събрание, като според юристи това може да стане и преди Нова година. Проблем обаче е скорошната съдебна ваканция и предстоящите обжалвания.

Може би единствената добра новина по делото за БФС е, че няма открити данни за манипулиране на вота. И че делегатът на “Балкан” (Варвара) е бил отстранен правилно. Тогава Георги Градев бе спрян заради “текуща прокурорска проверка”, която приключи веднага след общото събрание.

“Докато БФС не спираха да се хвалят с перфектно организирания конгрес, какъвто „никой не бил виждал досега“, ние показвахме тежките пороци при подготовката и провеждането. При този изход от делото – още повече след разкритите доказателства за свързаност със световния картел за манипулиране на футболни мачове, след неоспоримата снимка на президента на БФС с Дан Тан, както и след плачевните резултати на националните отбори – единственият възможен изход от кризата е незабавно провеждане на честен изборен конгрес”, веднага се включи във фейсбук Димитър Бербатов.

Стилиян Петров обяви, че единствената промяна, която трябва да се направи е, “туристическа агенция Български футболен съюз” да си подадат оставките и публично да се извинят за състоянието на българския футбол”.

Той призова клубовете да спрат да му пишат и да му се обаждат, а да бъдат смели и да задават въпроси. И да спрат да си дават задните части, а да бъдат смели, за да са различни. “Писна ни от едни и същи извинения. Тези, отпреди 15, 10 и 5 години. Само ново ръководство може да ни гарантира, че ще имаме новия Стоичков, Балъков, Бербатов”, допълни бившият капитан на националите ни и рекордьор по мачове за България.

“Решението на съда е точно това, което искахме да покажем. Че конгресът не бе нормален”, допълни Стилиян Петров.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков единствено се нави да коментира съдебното решение.

“Със сигурност ще обжалваме. Ако трябва, ще си бием дузпи, но ще ги победим още веднъж”, категоричен бе бившият национал.

Президентът на БФС Борислав Михайлов пък бил в отпуск и нямало към момента да коментира нищо около ситуацията.

Делото на “Балкан” (Варвара) обаче връща всичко в изходно положение преди сбирката през октомври.

Това означава, че новият изпълком реално не може да взема решения. Така на власт се връща изцяло старият, който трябва да свика новия конгрес.

Няма да има нови членове на новото общо събрание, защото реално те не са приети. Както и няма да има изключени, защото автоматично те се връщат като членове.

БФС изключи над 90 клуба заради участието на конгреса през март, където бе избран реално Димитър Бербатов, но в залата имаше под 80 делегати.

Сега обаче решението на съда означава, че те са си напълно редовни и трябва да бъдат поканени на новото общо събрание, което предстои.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ