Държава №1 по щанги в Европа – България: Отказваме се

7 Dni Sport09.06.2022
Карло Насар,

Състезателите от националния отбор по вдигане на тежести, които спечелиха 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медали на европейското в Тирана, се обединиха около мнението, че ще се откажат от отбора, ако негов треньор не е Иван Иванов. Последният е в конфликт с президента на федерацията Неделчо Колев, заради което работи вече половин година без договор и заплата.

„Благодаря на Иван Иванов. Въпреки проблемите с федерацията, не престанаха да ни подкрепят. Доста хора се опитаха да ни спъват. Ако не беше треньорът, нямаше да се представим на това ниво. Най-кофти беше, че Неделчо Колев не ни поздрави. Не е човешко, защото ние нямаме никаква вина“, коментира на пресконференция европейският шампион Валентин Генчев.

„Искаме промени във федерацията. Не сме окей с това ръководство. Неделчо Колев не е човекът, който трябва да бъде президент. Иван Иванов ни помагаше финансово и по всякакъв начин. Съединението прави силата и може да постигнем много успехи, ако се обединим“, добави друг шампион от първенството Ангел Русев.

„Неделчо Колев се опитва да отстрани старши-треньора на националния отбор. Ако това се случи, повечето състезатели няма да продължат със спорта. Дори и да го направят, няма да бъде по този начин. Не искаме да влизаме на лагери без Иван Иванов, не сме съгласни да работим при други треньори“, категоричен бе Русев.

„Нека да оставим работата на хората, които могат да я вършат. Неделчо Колев не става, да се пренасочи другаде. Ако не бяха тези треньори, всичко щеше да приключи отдавна. Ако е мъжкар, нека Неделчо Колев си отиде. Той не представлява нищо без състезателите и треньорите. Ако иска, може да отиде да вдига сам“, бе мнението на европейския шампион Христо Христов.

„Имам мнение по въпроса, но то остава за мен. Не искам да се включвам. Без Иван Иванов обаче е невъзможно да сме на професионално ниво. Ако той не е треньор, едва ли ще участваме в националния отбор. Ще си губим времето“, допълни го европейският първенец Иван Димов.

„Благодаря на Алан Цагаев и Иванов Иванов. Той е човекът, който ни държи. Ако напусне поста, ще продължа да се състезавам, но няма да е същото“, каза и бронзовият призьор Габриел Маринов.

С мнение се включи и друг златен медалист от шампионата – Дейвид Фишеров, който е пътувал с колата си до Белград, където я е оставил на паркинг и си е купил билет за Тирана с лични пари. Състезателите разказаха, че 5-6 месеца са били на лагери и са спазвали режима, а пътуването им за Европейското първенство е било кошмар, като са станали в 3 часа през нощна за полет, който е бил анулиран. При втория полет до Франкфурт са имали 20 минути да сменят терминала, като са тичали през цялото летище.

Не са били изплатени и командировъчните на състезателите по време на шампионата, като според тях президентът Неделчо Колев ги е използвал, за да прави други разплащания.

Старши треньорът: В някои федерации парите се пренасочват към джобовете

Треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов е имал среща с министъра на младежта и спорта Радостин Василев, който обяви, че утре ще депозира оставката си.

„Срещата бе по повод успехите на отбора на европейското първенство. Уточнихме някои неща заради искри, които припламнаха в медиите. Разбрахме се за неща, които му бяха предадени неправилно. Вината за забавянето на средствата не е в министерството. Министерството е изпълнило договора си и е осигурило финансирането. Президентът Неделчо Колев решава да не ни дава парите. С министъра се разбрахме, че всички елитни състезатели ще бъдат подпомогнати с финансиране. Това ще става директно, не през федерацията. В някои федерации средствата за елитен спорт се пренасочват към нечии джобове“, коментира Иван Иванов.

„Няма развитие по въпроса дали аз ще продължа да съм треньор. Лошото е, че президентът не обявява, че няма да водя отбора“, добави той.

„Ще излезем от ситуацията, но пак ще стане по трудния начин. Ще стиснем зъби. Те са мъжки момчета, но не знам докога ще издържат. Млади са, емоционални, това им пречи. Спортът ни е много труден, без да подценявам другите. Аз ще бъда платно зад тях, какво и да се случи“, каза още Иван Иванов, който е легенда в спорта. Той разкри, че няма да бъдат спирани лагерите на националните състезатели.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ