УЕФА спира мачовете на „Васил Левски“ заради осветлението?

7 Dni Sport01.06.2022
България, Национален отбор

Луксовете на националния ни стадион паднали под новите изисквания на евроцентралата

Много сериозен проблем възниква пред българския футбол и особено пред участниците ни в евротурнирите.

Националният стадион “Васил Левски” вече не може да покрие изискванията на УЕФА за 4-а категория, която може да приема мачове на националните отбори и груповата фаза на трите турнира на евроцентралата.

Причината е в осветлението, което се оказало по-слабо от последните изисквания на евроцентралата за категоризацията на стадионите.

Това е и една от причините и за преместването на националите в Разград извън наема, който се плаща за ползването на “Васил Левски”.

Ръководството на държавната фирма “Национална спортна база”, в чийто капитал е стадионът, е информирано за проблема, който обаче може да се задълбочи не заради националите, а заради турнирите.

В момента в тях участват “Лудогорец”, “Левски”, ЦСКА и “Ботев” (Пловдив).

Извън шампионите нито един от другите отбори няма стадион за груповата фаза. “Българска армия” е руина, на “Георги Аспарухов” има един нормален сектор, а в Пловдив играят на клубната си база, която едва ли ще става за нещо повече от предварителен кръг. Добрата новина е, че на среща в общината вчера строителят на стадион “Христо Ботев” смята, че до декември може да му бъде изваден акт 16 и така през пролетта тимът да се завърне на “Колежа”. Два от секторите вече са готови за монтирането на седалките.

Така при добро стечение на обстоятелствата може да се стигне до невероятна криза, ако всички вземат да се класират в груповата фаза.

УЕФА по принцип прави невероятни компромиси с “Васил Левски” от години заради липсата на паркинг и още един куп проблеми. Заради “Лудогорец” бе направена т.нар. президентска ложа, която е задължителна за груповата фаза на Шампионската лига. Гостите в София се канят в закритата лекоатлетическа писта, а за офиси се прегражда баскетболната зала.

Така единствено остава стадионът в Разград, но едва ли някой си представя ЦСКА или “Левски” да домакинства там.

Единственият друг приличен стадион в момента е на втородивизионния “Литекс”, като и там едва ли ще бъде добре за “сините” фенове да бъдат домакини на него.

Един от елитните стадиони – “Лазур” в Бургас, бе съсипан след фалита на ПФСК “Черноморец”, а и загуби част от прилежащата инфраструктура заради дългове и отнемането им от частни съдия-изпълнители.

България фатално изостана в строителството на стадиони за футбол. Около нас вече всички имат национални такива, като УЕФА даде финали през последните години на Северна Македония и Албания.

В София се избира все още място, а по думите на спортния министър подобно съоръжение щяло да струва стотици милиони евро. Това е факт, но от друга страна, при добър проект в Европа няма стадион, който да е на минус.

В момента и “Васил Левски” губи от дейността си, като това се компенсира от други приходи на държавната фирма като например тези от високопланинската база в Белмекен.

Преди години имаше идея да се направи модерен стадион на “Славия”, но всичко остана само на планове.

Строителството на нов стадион ще отнеме години, което прави ситуацията още по-сложна. Дотогава обаче ще са готови двата в Пловдив, които се правят с пари от правителството на Бойко Борисов и заем от страна на общината.

В Пловдив обаче остава нерешен въпросът и с най-големия стадион в града – бившия “Девети септември”, който скоро може и да рухне, след като е занемарен от години.

Специално организираната фензона за привърженици на българския национален отбор отваря врати на 1 юни на Ларгото в Разград. По случай Деня на детето ще бъдат организирани всевъзможни атракции, а най-малките фенове на футбола ще имат възможност да се снимат със селекционера на България Ясен Петров и основните футболисти на тима, както и да получат автографи от любимците си.

Запалянковците също така ще могат да се сдобият с билети за домакинствата на националния ни тим срещу Северна Македония и Грузия, да премерят сили в електронните спортове в обособената гейминг зона, да изпробват уменията си на футболните атракциони, както и да закупят официални фен-артикули на България.

„24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ