Гордей се България, красивата Йоана Илиева грабна медел за България от Европейското първенство

7 Dni Sport30.05.2022
Йоана Илиева,

Най-добрата българска състезателка Йоана Илиева спечели бронзов медал на сабя на европейското първенство по фехтовка за жени и мъже до 23 години в Талин (Естония).

Възпитаничката на националния треньор Ивайло Воденов и на фехтовална академия „Васил Етрополски“ игра отлично и показа, че има бъдеще в големия спорт.

Преди две години Илиева стана европейска шампионка за жени до 20 години, а сега извоюва бронз във възрастова група до 23 години, като това е първо бронзово отличие за българската фехтовка от такова първенство.

През този сезон Йоана се изкачи до номер 37 в ранглистата на Международната федерация по фехтовка при жените и вече гледа уверено към призовите места в шампионатите за жени.

Тя записа няколко отлични представяния в турнири за Световната купа на сабя жени, а нейното най-добро постижение беше осмо място на надпреварата в Истанбул.

В Естония Илиева отново показа класа. След пет победи и една загуба в групите тя влезе директно във втория кръг на елиминациите под номер 6. В първия си двубой за място сред най-добрите 16 Йоана Илиева победи категорично Таня Лутея от Румъния с 15:6.

В срещата за място в топ 8 възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ се изправи срещу Катинка Батаи Сугар от Унгария.

След много оспорван двубой българката победи с 15:14 и си осигури място на четвъртфиналите. В двубой за място на полуфиналите Илиева спечели срещу Сабина Мартис от Румъния, отново с 15:14. В срещата за място на финала сабльорката се изправи срещу Лука Счуш от Унгария, отстъпи с 9:15 и спечели бронзов медал.

Още две българки участваха в европейското в Естония. Емма Нейкова завърши състезанието на 34 позиция. В групите тя записа две победи и три загуби.

В елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 32, сабльорката отстъпи пред Мунос Ернандес от Испания с 9:15. Третата българка в индивидуалната надпревара на сабя Калина Атанасова завърши 40-а след четири загуби и една победа в групите.

Българското участие в турнира продължава на 31 май, вторник, с отборната надпревара на сабя жени. Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова излизат на пътеките в Талин с амбицията да спечелят медал.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ