Драма с продължения и последвала луда радост, Вальо Антов и Монца са в Серия „А“

7 Dni Sport30.05.2022
Монца, Валентин Антов

Монца е най-новият член на Серия „А“. Отборът на Валентин Антов спечели с 4:3 след продължения реванша от финалния плейоф за изкачване в елита срещу Пиза и за първи път в историята си ще участва в най-силната дивизия на италианския футбол.

Антов не игра в двубоя тази вечер, който се превърна в истинска драма. Българският защитник беше в групата за мача, но остана на пейката. Общо през сезона той записа 7 мача в Серия „Б“, в които направи една асистенция и получи един жълт картон.

В редовния сезон Монца финишира на четвърто място, след като в последния кръг загуби визитата си на Бреша и пропусна да спечели деректна промоция. В полуфиналния плейоф тимът на Джовани Стропа победи два пъти с по 2:1 Бреша, а преди няколко дни се наложи със същия резултат в домакинството си на Пиза.

Рваншът на „Ромео Анконетани“ започна кошмарно за „червено-белите“. Те получиха гол още в 44-ата секунда, дело на Ернесто Торегроса. 29-годишният нападател наказа груба грешка на Лоренцо Калдирола и отблизо откри резултата. В 9-ата минута Пиетро Беруато, който центрира и за първия гол, намери Хьортюр Хермансон, а исландецът беше точен с глава.

Въпреки шока, гостите се окопитиха бързо и в средата на полувремето намалиха чрез Хосе Мачин, който овладя топката в наказателното поле след комбинация с Дани Мота и я заби под гредата. Ситуацията беше прегледана с ВАР за евентуална игра с ръка в хода на атаката, но попадеието остана.

През втората част нов гол не падна до 79-ата минута, когато опитният датчанин Кристиан Гюткяер получи пас с пета от Мота и прати топката в мрежата. Този резултат означаваше, че Монца е на крачка от Серия „А“, но Пиза прати двубоя в продължения. Това се случи благодарение на точен изстрел на Джузепе Мастину в 90-ата минута.

В допълнителните 30 минути Монца показа характер и уби надеждите на домакините за елитен футбол. Лука Мароне вкара третия гол за хората на Стропа след центриране на Салваторе Молина и удар с глава. Това се случи в 96-ата минута, а в 101-ата Гюткяер се възползва от сбъркан пас в половината на домакините и реши всичко.

По този начин Монца за първи път в 110-годишната си история ще играе в Серия „А“. Клубът, който е собственост на Силвио Берлускони, държи рекорда за най-голям брой сезони във второто ниво на италианския футбол, без да е участвал в елита – 40.

Другите два отбора, които от новия сезон ще мерят сили с грандовете в Италия, са Лече и Кремонезе. От Серия „Б“ изпаднаха Виченца Виртус, Алесандрия, Кротоне и Порденоне. Козенца на Андреа Христов се спаси след бараж.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ