Шумков и Епитропов стартират първи на европейското по плуване

01f

Опитният Лъчезар Шумков и дебютантът Любомир Епитропов ще плуват първи от българите на европейското първенство за мъже и жени в Глазгоу, което стартира днес (3 август). Съперниците от държавните шампионати ще стартират на 100 м бруст.

Подборните серии на откриващия ден в международния плувен център „Толкрос“ започват в 11:30 ч. българско време и ще бъдат предавани по Евроспорт България с коментар на енциклопедиста Асен Спиридонов. Самият репортаж ще продължи 2:35 ч.

Дисциплината 100 м бруст мъже е шеста в програмата на петъчния състезателен ден на европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу.

Лъчезар Шумков и Любомир Епитропов ще скочат за лични силни времена и добри класирания, но и за покриването за нормативи за световното първенство на голям басейн догодина и за олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Любопитното е, че и двамата ще бъдат във втори коридор. Епитропов е във втора серия, Шумков в трета.

В последната шеста серия е световния рекордьор и олимпийски шампион – Адам Пийти – голямата звезда на домакините от Обединеното кралство.

„По-големите ми надежди са на 50 и 100 м бруст. Очертава се доста силно европейско първенство. Организацията на шотландците е на високо ниво. Базата също е добра – има два големи басейна и големи зали за екипите на отборите. Само времето не прави изключение и си е обичайното за Острова“, сподели за BGswim.com 26-годишният Шумков.

Състезателят на Димитър Виденов и столичния клуб Спринт е многократен шампион на 100 м бруст. На предното европейско първенство в Лондон през 2016 г. даде 23-о време и слезе за първи път под 1:02 мин. (1:01,83 мин. ). Времето му бе покрит олимпийски норматив „Б“, но в крайна сметка не отиде в Рио.

Специалистът в IT-сектора е национален рекордьор на 50 м бруст, а на предния шампионат даде 20-о време в дисциплината.

19-годишният Епитропов също се е прицелил в слизане под 1:02 мин. По-силната дисциплина на търновеца, който е състезател на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) е 200 м бруст, на която е държавен шампион.

Епитропов заяви пред BGswim.com, че макар и дебютант не изпитва притеснение за първото си участие на голямо състезание при мъжете. Не си поставя дългосрочни цели, а гледа да върви крачка по крачка.

Иначе е амбициран е да подобри националния рекорд на 200 м бруст на Михаил Александров от 2::11,94 мин., поставен на олимпийските игри в Пекин на 12 август 2008 г.

През май на международния турнир „Спартак“ в Сандански плува 2:13,76 мин. С това време си откри пътя към Глазгоу.

И Шумков и Епитропов ще плуват трите бруста – 50, 100, 200 м.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ