Станимир Стоилов: Искам Левски да докосне Купата, младостта не е порок

7 Dni Sport13.05.2022
ЦСКА - Левски, Пресконференция, Станимир Стоилов

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде съвместна пресконференция с наставника на ЦСКА Алън Пардю преди сблъсъка между двата отбора във финала за SESAME Купа на България, който ще бъде в неделя (15 май), от 17:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

„Специално в мен от доста време има предстартова треска и то не само за Купата, ами и за моя отбор. Изоставахме доста в резултатите, в битките, в калсиранията. С оглед на това, че стигнахме до финал и възможност за нашия клуб да спори за трофей, нормално е да има напрежение в играчите и в мен като треньор. При мен е малко по-спокойно. Достатъчно съм участвал и съм печелил купи в определени държави. В моите футболисти има предстартова треса със сигурност.“

„Снимката с купата ще изглежда по-добре затова я докоснах. Искам Левски и моите играчи да я докоснат. Важно е на терена какво ще се получи и който е по-добър на да спечели. Това е моето желание“.

„Нямам проблеми в главата си със състава. Повече притеснения имам как ще играем. Срещу нас ще има един отбор, който има достатъчно опит. ЦСКА има над 12 мача в евротурнирите и в груповата фаза. Имат и достатъчно известен и опитен мениджър. Това е една предпоставка да се представим добре и да играем по най-добрия начин“.

„Нямал съм разговори с Пламен Андреев. Той е израснал в школата на Левски. Не мисля, че му е нужно успокоение. Те са играли много мачове срещу ЦСКА. Да, нашият противник има повече опит. Пламен обаче е наш кадър и той ще си получи шанса. Излишните напътствия може да вкарат младия вратар в ненужно напрежение. ТОй се представи добре в предните мачове, надявам се да задържи нивото“.

„Каквото имаше да кажа по темата с Никола Попов, казах. От днес нататък трябва да говорим за футбол и за феърплей. Той зависи много то футболистите и нас двамата като мениджъри. Както и съдиите. Трябва да се обединим и след 17 години чакане нека по-добрият да спечели. За мен беше необятна декларацията на ЦСКА“.

„Искаме ми се да играем с хладен ум, но отбор като нашия, който се изгражда и е крехък, би трябвало да мине през такова напрежение. Още след полуфинала казах, че няма какво повече да искам от мач финал между Левски и ЦСКА. Битка футболна и така може би ще се кали всеки отбор. Ако спечелим, това ще е поредна крехка стъпчица напред. Отбор се ражда при победи срещу големи съперници“.

„Планът и идеите, които имам за развитието на Левски, ме карат да отстоявам решението си за вратарския пост. Такава е стратегията. Ако щеше и утре да е световната титла. След като съм казла, че младите ще пазят те ше пазавт. Това трябва да се отстоява. Преди много години, решителен за Левски за влизане в групите на Лига Европа, пази Ники Михайлов. Нямам съмнения, че Пламен трябва да пази. Една победа и една загуба не са решаващи за развитието на нашия клуб. Аз мисля за развитието на клуба и когато става въпрос за Левски, още по-лесно взимам решенията“.

„След като спечелихме титлата, първите два дни празнувахме. Имахме късмет да вкараме решителен гол във финала на Литекс. Не знам дали сме готови за продължения и дузпи, но сме готови да играем 90 минути мач, за да отговорим на очакванията на феновете. Ще има пълен стадион, ще има футболна битка и който е по-добър ще спечели“.

„Мачовете протекоха под различна атмосфера и ситуация. При първия мач срещу ЦСКА бях с отбор, който беше при тежко положение. Тогава се противопоставихме, но загубихме. Втората нямаше условия за игра, а при третия мач бях на трибуните. Искам да държим нашия си стил на игра и да бъдем Левски, който всички очакват и най-накрая да спечелим нещо след много страдания“.

„Винаги съм бил за взиамно уважение между клубовете. Това беше добър момент треньорите да покажем солидарност към феърплея. Много зависи от треньорите какво ще е поведението на играчите. Ако ги убедим, че трябва да играят със спортна злоба, но да спазват феърплея и по трибунтие, ще има добри сигнали. Има значителна промяна в поведнеието на отбора, откакто Пардю е начело. Имаме уважение един към друг. Имам огромен респект към постиженията на Пардю. Ще съблюдаваме футболните правила. Футболът не е война и трябва да победи по-добрият“.

„Аз не съм много по надъхването, аз съм по обучението на играчите. Историята трябва да се помни и да се уважава, но трябва да се мисли и за настоящето. Нашите футболисти имат достатъчно време да опознаят историята на клуба“.

„Според мен младостта има и преимущество и недостатъци. Стратегията на Левски и планът, който имаме, включва млади играчи. Не се притеснявам от младостта. Радвам се да имам млади играчи. Тези играчи имат неогрнаичен на този етап възможности. Не знаем докъде могат да стигнат и те самите. Радвам се, че получават възможности да играят. Вече двама от младите играчи занимават за финалите на Европейското първенство. Няма да участват във финала. Разрешихме им да занимат. 12-13 млади играчи в добра възраст. Не съм смятал, че младостта е порок. Те трябва да изглеждат възрастни с поведението си на терена“.

„Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ