Титаничен Григор Димитров се „сби“ с Циципас в балканска битка в Рим, Италия

7 Dni Sport11.05.2022
Григор Димитров,

Григор Димитров и Стефанос Циципас изглеждат обречени да се срещат на корта през последните седмици, след като днес се изправиха един срещу друг за трети път в рамките на по-малко от месец. За съжаление обаче, и този път четвъртият поставен се оказа непреодолимо препятствие за сънародника ни, който навакса пасив от сет и 3:5, но въпреки това не успя да довърши започнатото и напусна тазгодишния Мастърс в Рим след загуба във втория кръг – 3:6 7:5 6:7(4). В сблъсък за влизане в четвъртфиналната фаза на надпреварата гъркът ще премери сили с Карен Хачанов, който по-рано отстрани поставения под №15 Пабло Кареньо Буста.

Двубоят стартира кошмарно за хасковлията, от чиято ракета непредизвиканите неточности се множаха с всяко изминало разиграване. Това в комбинация с плитките и неубедителни удари на нашето момче, позволяващи на съперника му да ускори топката и да завърши, стана причина за реализирането на брейк още в дебютното подаване на Димитров, който се оттегли на първата почивка с едва три спечелени точки и пасив от 0:3.

Веднага след това той стабилизира представянето си и значително намали пропуските си, като също така все по-често можехме да го видим да търси пътя на атаката. От своя страна обаче, Циципас бе абсолютно непоколебим от линията за сервис, като изключим седмия гейм, в който допусна спад в концентрацията си, довел до възможност за връщане на пробива пред родния ни състезател. Точно тогава световният №5 намери помощта на началния си удар и мигновено елиминира опасността, пласирайки отлични сервиси, за да развие преднината си до 5:2, след което бе само въпрос на време да поведе в отделните части.

Вторият сет започна с геймове, доминирани от сервиращите, но отново Димитров бе първият, чието подаване бе застрашено. При 2:2 той допусна две непредизвикани грешки, придружени от чудесна офанзива на гърка, който получи възможност за осъществяване на пробив. Българинът обаче по никакъв начин не се притесни от създалата се опасност и мигновено отвърна с няколко чудесно построени разигравания, за да може отново да излезе напред в резултата.

Последва безметежно подаване на петия в света, спечелено на нула, след което началният удар на Григор отново бе поставен на изпитание. Сънародникът ни изигра един от най-слабите си геймове от началото на срещата и след четири поредни непредизвикани неточности сдаде подаването си. Още в ответния противников сервис гейм първата ни ракета се сдоби с шанс за връщане на брейка благодарение на няколко пропуска от страна на Циципас, но шампионът от Монте Карло показа характер и отрази възможностите, повеждайки с 5:3.

Точно когато изглеждаше, че четвъртият поставен върви уверено към нов двусетов успех, играта му претърпя пълна катастрофа и грешките от неговата страна не спираха да валят. С всяка изминала секунда самочувствието в представянето на най-добрия ни тенисист се повишаваше и ролите на корта тотално се размениха. Вече Григор бе този, който налагаше темпото и водеше разиграванията, докато ударите на Циципас така и не намираха очертанията на полето. Наложил пълна доминация, сънародникът ни спечели 16 от последните 17 точки в частта, за да пробие два пъти подаването на опонента си и да вкара сблъсъка в трети сет.

Началото на решителната част бе белязано от скоростно спечелени сервис геймове за двамата, преди нашето момче да допусне нов спад в играта си, заради който изостана с 0:40, откривайки три поредни брейкбола пред противника. За пореден път обаче Димитров устоя на напрежението и направи чудеса от храброст, за да отрази възможностите и да затвори гейма в своя полза за 3:2.

Последваха силни минути за сервиращите и паритетът остана непокътнат до 4:4, когато Циципас оказа натиск върху родния ни представител, но в ключовите моменти българинът успяваше да разгърне пълния си потенциал си и след безпогрешна акция към мрежата, завършила с ювелирно воле, Димитров се доближи само на гейм от победата. В ответното противниково подаване Григор бе пределно мотивиран и се възползва от напрежението, сковало ръката на Циципас, за да достигне до първи мачбол, който обаче бе пропилян след пропуск от ретур. Нашето момче не спря да притиска сервиса на опонента си и съвсем скоро получи още един шанс за спечелване на срещата, но за съжаление, и той отиде в историята.

Най-логичният завършек на сблъсъка бе изиграването на тайбрек, който щеше да реши изхода на срещата. В него обаче преимуществото бе изцяло на страната на Циципас, който набързо си осигури солидна преднина от 5:0 и не след дълго можеше да ликува с победата в този толкова епичен двубой.

„Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ