Никола Христов: Знам как ще завърши финала за Купата

7 Dni Sport10.05.2022
ЦСКА - Левски, Георги Кабаков, Мено Кох

Финалът за Купата на България на 15 май наближава, а интересът към мача между ЦСКА и Левски е много голям.

Колегите от „Топспорт“ потърсиха бившия играч на „армейците“ Никола Христов за интервю.

Христов е шампион на България с ЦСКА през сезон 1979/80. Има 298 мача и 96 гола в А група (190 срещи с 59 попадения за Дунав (Русе), 81 мача с 31 гола за ЦСКА и 27 двубоя с 6 попадения за Ботев (Враца). За купата на УЕФА има 6 двубоя и 2 гола (4 мача с 2 гола за ЦСКА и 2 мача за Дунав). Вкарва 2 попадения на Валенсия. Веднъж е втори сред реализаторите в страната след Петър Жеков, два пъти е трети по резултност в елитната дивизия.

Има 9 мача и 1 гол за националния ни отбор. Ето какво сподели Никола Христов:

Г-н Христов, предстои финал за Купата на България между ЦСКА и Левски. Вашите очаквания за мача?

– Различни са вече тези дербита между ЦСКА и Левски в сравнение с нашето време, както се казва. И двата отбора имат достатъчно чужденци в съставите си и същевременно малко българи. Голямото противоборство ми се струва, че ще бъде по трибуните. Където напоследък родните фенове прекрачват границите на феърплея. Това ми е притеснението от гледна точка на обстановката. И двата тима имат достатъчно привърженици. Въпросът е всичко по трибуните да бъде в рамките на нормалните отношения и да се създаде атмосфера, която да допринесе за това да видим на какво ниво е нашият футбол в момента. А по отношение на самата среща, според мен, ще бъде нервен мач, ще има доста спорни положения. Дано съдията овладее ситуациите, в които трябва да се намеси по най-категоричен начин. На пръв поглед Левски има някакво предимство, предимно психологическо. След тази загуба на ЦСКА от Лудогорец в Разград, надявам се нашият отбор да се е възстановил психически, да излезе и да покаже наистина, че има възможностите и силите да ни представлява. Аз съм за ЦСКА като предвиждане за мача, тъй като често пъти „уж“ отборът, който е считан за по-слаб, печели тези дербита.

И Вие загатнахте, а и много често във футболното пространство в България се говори за моментната силна форма на Левски. От друга гледна точка – „армейците“ играха 2 поредни години в групи на ЕКТ, намират се в дълга серия от мачове без загуба срещу Левски. Пред „сините“ са в настоящото класиране на шампионата и носители на Купата от миналия сезон. Изглежда,  няма причина „червените“ да бъдат подценявани преди неделния финал?

– Определено, да. Аз споменах на пръв поглед, че Левски има някакъв превес, подем. Но съм сигурен, че двубоят ще бъде много оспорван. В спорта го има и момента на късмет. Ще бъде много тежък мач, без много рискове, до момента, в който единият тим сбърка. При гол може би играта ще се промени. И ще се получи по-интересна среща за публиката. Надявам се обаче да няма много напрежение между футболистите, играта да не бъде груба. И най-вече феновете да се държат по-възпитано и културно в сравнение с предишни срещи. И да се получи един празник.

Считате ли, че настоящият наставник на ЦСКА Алън Пардю, голямо име в световния футбол, ще съумее да се адаптира достатъчно добре към българската футболна действителност?

– Той отдавна е тук. Би трябвало да е достатъчно запознат с качествата на играчите на ЦСКА. А имам чувството, че е и участвал при привличането на някои от тези футболисти, предвид поста, който заемаше доскоро в клуба. Според мен, разликата да си мениджър в Англия и да си треньор в България е голяма, но дано да се е приспособил и да познава психологията на българските отбори. За перспектива не мога да се ангажирам с някакво мнение, но поне в този момент при напускането на Стойчо Младенов, смятам че той беше правилният човек, поне за мачовете до края на кампанията. Виждам, че е спокоен, умерен, надявам се да донесе нужното спокойствие на ЦСКА.

Според вас схема с трима опорни полузащитници (да кажем Жеферсон, Юга и Мухар) или с двама опорни халфове и плеймейкър пред тях, ще е по-сполучлива за ЦСКА за финала? Как трябва да подходи „армейският“ тим – по-офанзивно или една идея по защитно?

– Съвременният футбол е толкова динамичен, че в крайна сметка ще спечели този, който съумее по време на мача да прегрупира силите си и да променя начина си на игра. С двама опорни полузащитници, ще се създаде възможност да се мисли повече за атака. В момента Йомов се събужда, надявам се много Кайседо да покаже по-голяма съсредоточеност пред гола. И ЦСКА да бъде по-агресивен на терена. Ако резултатът стане положителен за „армейците“, може да се преминат към схема с трима дефанзивни халфове, да се търсят контраатаките и т.н.

Вие сте шампион с ЦСКА през 1979/80, сред основните нападатели в първенството. Какво е мнението ви за сегашния голаджия на „червените“ Жорди Кайседо?

– Централният нападател е ключов играч за съвременния футбол и когато имаш класен голаджия, това е голям плюс за даден тим. Явно не е съвсем ефективен за момента, но има доста физическа мощ в него, добра игра с глава. Надявам се да се отпуши. И специално за финала за Купата да тормози цялата защита на Левски, за да може Георги Йомов и Греъм Кери да бъдат също голяма опасност за „синия“ тим. Левски сега няма кой знае какви имена, но въпреки това са достатъчно чужденци и там. Мачът ще бъде нервен, но нека феърплеят победи. А Кайседо да защити името си на добър централен нападател, с малко повече голов нюх пред вратата на Левски.

Ако ЦСКА защити Купата и предвид влизането на тима в групите на Лигата на конференции (след епична домакинска победа срещу много сериозен опонент Виктория), ще може ли да се каже, че сезонът би бил успешен?

– Зависи от целите, които се поставят пред отбора. Едно такова постижение, винаги е добро. Особено като дава възможност да излезеш на международната сцена отново. Естествено, че тежестта на шампионската титла е по-голяма, но Купата пак ти дава възможност да се покажеш в Европа и да защитиш голямото си име на отбор като ЦСКА. „Червеният“ клуб исторически е един много добър евробоец. Така, че все пак ще е някакво постижение. И се надявам в нашия отбор да се намерят правилните състезатели. Ако пък Пардю не остане на поста, да се намери правилния треньор. И отборът да се представи много добре през следващия сезон.

Ключова тема за „армейците“. Построяването на модерен стадион ли е най-важната цел за ЦСКА сега и считате ли, че Гриша Ганчев като финансов благодетел на клуба ще зарадва „червена“ футболна България с бижу, на което „армейците“ да домакинстват скоро?

– Знаете ли, това е много важно. Ние в България сме изостанали много в това отношение, с изключение на тима на Лудогорец, който има една страхотна база, според изискванията на ФИФА и на УЕФА. Така, че това, което Гриша Ганчев иска да направи е само за адмирации. Един такъв нов стадион ще повдигне самочувствието на целия отбор, на самите футболисти. Ще създаде по-висок имидж на българския футбол – дали ще бъде „Армията“, дали ще бъде построен нов модерен стадион на „Герена“ или в Пловдив, България има нужда от нови футболни съоръжения, които да отговарят на европейските стандарти. И това вече би ни донесло по-голямо самочувствие, което би дало като говорим за ЦСКА – новата селекция на клуба да е с по-добър облик. Строителството няма да е за една година, ще минат поне две, а през това време тимът ни трябва да е селектиран по най-правилния начин. И дано Гриша Ганчев има достатъчно финансови възможности да поддържа това ниво малко по-дълго време. За 2-3 години се прави един отбор, който наистина да създава голяма емоция за своите фенове.

И накрая, бихте ли дал прогноза за финала между ЦСКА и Левски на точен резултат?

– 2:1 за ЦСКА. Вярвам, че отборът има сили да защити трофея.

Интервю: Тервел Илиев / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ