„Бронзови медали или златна купа? А защо не и двете?“

7 Dni Sport05.05.2022
Левски - Лудогорец, Фенове

От наглед провален сезон, Левски докара нещата до такъв етап, че „сините“ могат да имат една от най-успешните си кампании през последните няколко години. Финалист за Купата на България и активен участник в разпределянето на европейските квоти си е цяло постижение за столичани, които в началото на първенството бяха твърдо на последно място. Сянката на изпадането беше надвиснала със страшна сила, а любовната ѝ прегръдка с финансовата криза само правеха трагични събитията на „Герена“.

Но след всичко лошо идва и време за щастие. От септември насам вековниците са преобразени, а причината за това е всеотдайната работа на всички нива в клуба. Както се казва, Станимир Стоилов е върхът на айсберга, но зад него стоят още генерален спонсор, администрация, футболисти и фенове, които най-сетне се обединиха и разкриха огромния потенциал, който притежава „синьото“ множество.

Прогресът на Левски предизвика дилема сред поддръжниците на отбора. Дали силите на първия тим да се съсредоточат изцяло върху борбата за бронзовите медали в efbet Лига, или да търсят с цената на всичко отличието от националната купа.

Е, отговорът на Станимир Стоилов и компания е красноречив – „А защо не и двете?“.

Левски доказа, че може да се сражава на два фронта. При това успешно. Макар и за кратък период от време, „сините“ влезнаха в серия от тежки сблъсъци с най-добрите тимове у нас. И не се изложиха нито веднъж. Отборът демонстрира баланс в своята продукция и добра физическа издръжливост. По принцип, подобно „постижение“ не би трябвало да е кой знае какво, но нещата се променят, когато видите безобразно късата резервна скамейка на левскарите. Тимът има ядро от 13 полеви футболисти + 2 вратари, а групата често се допълва от юноши или тотално нежеланите Иван Горанов и Радослав Цонев.

До момента характерът и желанието за победи осмислят рискования ход на Стоилов. Но е време за финален спринт от неговите бойци.

За първенство нещата стоят така, че след успеха над Ботев (Пд) – Левски отново е в играта за бронзовите медали. Познатото баражно място, което на два поредни пъти запрати столичани в Европа. Не, че там оставиха някаква диря… Три кръга преди края „сините“ са на три точки изоставане от Ботев (Пд) и равен сбор с този на Черно море. Освен на себе си, в тях Уелтън и колегите му ще разчитат на грешки на конкурентите.

Големият тест със сигурност ще бъде утре на „Тича“. Двубоят във Варна е със стратегическо значение, а победа прави софиянци скрит лидер за третото място. Най-вече заради програмата на варненци и Ботев (Пд) до края. Споменатите ще преминат през теста „ЦСКА“, който май ще се яви и арбитърът за последната позиция на почетната стълбичка.

Тънкият момент е доколко левскарите ще натиснат педала на газта срещу безпощадните „моряци“, които имат и да си връщат за онова 0:2 на „Георги Аспарухов“ преди няколко седмици. Три точки на Гергьовден, могат да се превърнат в 9 до последния плейофен кръг, защото след това Левски играе с Лудогорец и Славия, които с оглед на ясната си съдба, ще експериментират със своите състави.

За Купата на България всичко е ясно. За някои специалисти „купичка“, но за Левски национално отличие, което е попадало в „синьо“ притежание за рекордните 25 пъти. С оглед и на това, че опонент от другата страна на игрището е ЦСКА – всичко сочи към върхова мотивация за заветния сблъсък. Няма как стимул да не даде и левскарската лудост за билети, която само доказа колко сакрален е поредният шанс за слагането на край на трофейната суша обхванала гранда.

Въпреки десетте дни до сблъсъка, с любопитство вече разсъждаваме и върху тактиката, която Станимир Стоилов ще предприеме за този мач. От началото на годината вечните противници направиха две скучни нулеви ремита. В тях Левски бе една идея по-прагматичен в представянето си. Предстои да разберем дали вече в ролята на изявен фаворит, „сините“ ще бъдат по-агресивни в атака или отново ще заложат на по-нестандартен тактически замисъл за финала.

Трофей с виза за Лига на конференциите може би е най-добрият начин, по който може да приключи този луд сезон за Левски. Кампания, през която клубът се изправи на крака и отново стряска своите конкуренти.

Стоилов и футболистите му изглеждат подготвени за мачовете на истината. Време е да го докажат и на терена.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ