Недялков проговори за контузията си: Чудех се дали ще се върна, Лудогорец ми помогна

Антон Карачанаков, Антон Недялков

Един от лидерите в Лудогорец – Антон Недялков, даде интервю за Гонг, в което говори по много теми около тежката си контузия, работата с Анте Шимунджа при „зелените“, финала за SESAME Купа на България между Левски и ЦСКА, както и предстоящите мачове от Лигата на нациите.

Левият краен защитник разкри, че ключът към възстановяването от травмата, се е криел в клуба му, който му е оказал подкрепа, когато за него е било най-тежко. Недялков също така сподели, че би желал отново да играе в чужбина, но заради сериозната травма и пропуснатите месеци игра, най-вероятно шансовете му за трансфер през идното лято са сведени до минимум.

Тони, утре ви предстои мач с ЦСКА, какви са очакванията ти преди него и ще се хвърлите ли на 100%, въпреки липсата на интрига?
-Винаги, когато сме играли срещу ЦСКА е било много важно. Играеш срещу един от фаворитите в първенството. Да, двубоят няма смисъл, защото вече сме шампиони. Но няма мач, който ние да подценим. Стремим се да играем хубав футбол винаги. Предполагам, че те може би ще пазят някои от основните си футболисти, но се надявам да стане един хубав мач.

Ти си бивш състезател на ЦСКА, изпитваш ли някакво по-особено чувство срещу „червените“ или това е минало за теб?
– Когато мачът е ключов, има желание да се докажа и да покажа кой съм. Да играя добре, както и отборът. Да докажа защо съм дошъл в Лудогорец. Със сигурност има тръпка, желание, дори и доза нетърпимост. Разбираш какво искам да кажа напълно.

Каза за хубавия футбол, който играе Лудогорец, какво обаче не ви достигна да отстраните Левски за Купата? Може ли да се каже, че драматичната загуба в първия мач предопредели победителя?
– Първия мач се опитахме, постарахме се максимално. Малко повече енергия и желание не ни достигна. Това за тях беше най-важният мач, защото това е най-лесният път към Европа и трофей. Разбира се, те ни победиха и заслужено спечелиха и двата мача.

Познаваш отлично Левски и ЦСКА, кой ще спечели финала или поне кой според теб е фаворит?
– В момента може би Левски е фаворит. Виждате за какво кратко време Мъри направи отбор. Изгради стабилен, стойностен и конкурентен отбор, само адмирации! Нека не пропускаме ЦСКА. Не са в най-добра форма, но в един мач всичко може да се реши. Да победи по-добрият!

Нека си поговорим малко за Лудогорец, това е най-ранно спечелената титла в историята на клуба. Можем ли да кажем, че това е най-лесната титла откакто ти си в Разград?
– Не мога да кажа с точност дали е най-лесната титла. Всяка една е коствала много труд, лишения, работа и борба, за да се спечели. В точно тази аз имам може би по-малко участие, тъй като 6 месеца бях извън игра и не съм допринесъл чак толкова много. От моя лична гледна точка – да, изглежда най-лесна. Никоя титла обаче не е лесна.

Макар да не си играл много, ти си един от лидерите в отбора. Как обаче ти се отрази психически контузията, която те извади от игра за дълго време?
– Можем да поговорим доста за контузията. Аз съм претърпявал и по-тежки контузии. В началото на тази, малко бях поразклатен психически. Лутахме се по доктори дълго време и това ме напрягаше, дестабилизираше ме. Чувствах се психически неустойчив. След като разбрахме всичко след 2 месеца, направихме операцията. Докторът даде прогноза, че би трябвало след 3 месеца да се върна в игра, но така се случи, че просто нямаше как да се прогнозира възстановяването. Минаха 6 месеца и мислех „Дали ще успея“, „Ще мога ли да се справя“, „Заслужава ли си“. В клуба имаме психолог, с който можем да разговаряме. Той ми даде нужната увереност – това беше ключът. Накара ме да не мисля за тези негативни неща.

Може ли да се каже, че в момента ти си на 100%, както физически, така и психически?
– Физически не мога да кажа, че съм на 100%. Трябва ми адаптация на терен. Имам нужда да придобивам увереност, като това става с всеки изминал мач. Трябва да си върна самочувствието, което съм имал. В тези 6 месеца губиш всичко, логично е. С времето може би ще се нормализира всичко.

Травмата се случи в първия мач от груповата фаза на Лига Европа срещу Мидтиланд. Какво според теб не ви достигна, поглеждайки отстрани за по-добро представяне и евентуално продължаване напролет?
– Мисля, че когато бяхме вече в груповата фаза, се чух със състезатели, които бяха контузени. Отбор като Лудогорец в по-слабо първенство като българското може да се справи с травмите, но в Европа е много трудно. Дори и на европейските грандове би им било трудно, когато им липсват ключовите двама-трима играчи. Опитахме да се противопоставим. Играхме само с класни съперници. Въпреки че говореха, че не са във форма и други неща, не е точно така.

Разкажи ни малко повече за Анте Шимунджа, какво промени той в отбора и лесно ли се работи с него?
– За него мога да кажа само добри неща. Опита бързо да вкара желание и характер. Накара ни да бъдем гладни и жадни за успехи. В продължение на времето, има пренасищане на успех, вече 11 години шампиони. Трябва баланс, който да накара футболиста да иска още и още. Шимунджа направи така, че ни даде нужната свобода и колектив, както и характерът, да искаме да печелим повече и повече.

През месец юни предстоят четири мач за националния тим в Лигата на нациите. Първият приковава най-много вниманието – този със Северна Македония. Македонците са една от сензациите в Европа през последните 2 години, уверен ли си , че можем да ги победим?
– Всичко е относително. Като дойде времето, тогава ще коментирам. Пропуснах последните лагери. Не знам какво се е случило с отбора. Силно се надявам да изиграем един добър мач и да победим. Не знам какво ще стане. Северна Македония виждаме къде стигна. Игра бараж, спечели. При нас е по-различно – има катаклизми, които разклащат отбора. Имаме доста момчета, които имат талант, който могат да развият. Пожелавам си една добра кампания и да съберем възможно най-много точки, с които да се борим за класиране.

Това, че националният отбор сега ще играе на вашия стадион в Разград, позитив ли е? Знаем, че стадионът там е чист, нов, подреден, модерен. Бонус ли е това?
– За мен няма никакво значение къде играем. Важно е да направим един добър мач и да дойдат хората да ни подкрепят. Когато един отбор бива подкрепян, почти винаги се получават нещата. Надявам се точно това да се случи.

За финал, след триумфа ви за Суперкупата на България срещу ЦСКА ти каза, че ти е време да играеш в чужбина. Наскоро се заговори и отново за интерес от чуждестранни отбори към теб, ще останеш ли и през следващия сезон в Лудогорец или е време за трансфер?
– Аз искрено се надявам да стигна до трансфер. Ситуацията сега е малко по-трудно. Това време изигра важна роля. Когато дадени отбори следят някой, те виждат и колко си играл или не си. Започват да премислят, колко играеш, дали играеш. Може би това лято няма да се случи трансфер. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Все пак всичко зависи и от ръководството, какво е и тяхното желание.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ