Камбуров отсече: ЦСКА и Левски ще са на финал за Купата

Мартин Камбуров,

Мартин Камбуров даде интервю за колегите от „Новспорт“. Ето какво каза той.

Мартине, отказахте се от футбола в началото на годината. Не ви ли липсва играта?
– Време беше да кажа „край“ и да прекратя кариерата си. Не съжалявам за постъпката си. На всеки футболист, който спре, няма как да не му липсва играта, мириса на тревата, излизането от тунела преди началото на мача.

Каква е вашата равносметка?
– Не обичам да се връщам назад и да правя равносметки. Щастлив съм, че успях достатъчно дълго, дори по-дълго от други мои колеги да се наслаждавам на футбола и да правя това, което обичам. Горд съм с това, което постигнах, защото го направих сам. Никога не съм бил лансиран от президент и треньор, а и никога не съм работил с мениджър, който да ме бута напред. Постигнатото от мен е благодарение на моите глава, крака и на съотборниците ми, на които съм много благодарен.

Има ли нещо, което бихте искали да промените, ако можехте?
– Не. Защото въпреки перипетиите, то съм щастлив от рекорда, с който записах името си със златни букви. И когато преди Коледа направих банкета, като видях какви хора ме уважиха, това бе достатъчно за мен. Повече от 20 години играх професионален футбол и това ми донесе много позитиви. Станах шест пъти голмайстор на България, което ме прави горд. Нямам време да се връщам назад към негативното. Забравил съм всички обиди и благодаря на всички хора, с които съм работил през годините.

Няма ли шанс отново да се върнете в игра?
– Аз веднъж съм обявил своето решение и няма как да го променя. Това не е детска игра. Не е толкова лесно да се върнеш, когато вече си казал „край“. Подобен въпрос не е стоял на дневен ред.

Обмисляте ли бенефис?

– Един ден ще се случи, но на този етап не мога да кажа кога точно. Все пак си представям мач между Локомотив Пловдив и Берое на „Лаута“.

Какво предстои сега за вас?

– Един ден със сигурност бих се върнал във футбола под някаква форма, защото това е нещото, което винаги е било най-близо до мен и много обичам. Треньорството не ми е приоритет, а и не съм започнал дори да уча. По-скоро бих помагал и работил в даден клуб, където вижданията ми за играта, целите и плановете съвпадат с тези на собственика. Не бих го направил на всяка цена, за да получавам само някаква заплата.

Има ли обида към някого у вас, с головете си сте в историята заедно с големите Димитър Якимов, Петър Жеков, Наско Сираков?

– Това са играчи, които не са печелили приза „Футболист на годината“. Аз станах два пъти втори в тази класация. И в двата случая трябваше да съм първи. Но зад мен никога не е стоял някой. Не съм имал лоби, не съм бил бутан от клубен президент, а и не съм разчитал на голяма журналистическа подкрепа, тъй като знаем, че в медиите привържениците на ЦСКА и Левски са най-много. В последните години знаем как работят и от Лудогорец. Затова не се срамувам от вторите места, но още повече се радвам на головия си рекорд, който не зависеше от външни фактори.

Отскоро начело на Локомотив е Александър Томаш. С него сте работил в Берое. Ще успее ли той на Лаута?

– Томаш е един от младите, добри, модерни треньори в България. Работил съм с него три години и ми харесваха тренировките му, мисленето му. Имаше неща, с които не бях съгласен и съм му казвал какво трябва да промени в себе си, за да стане още по-добър. Няма да му е лесно в Локомотив Пловдив, защото този отбор в последните пет години вдигна летвата със спечелени купи и евроучастия. Томаш тепърва ще трябва да промени схемата, но вярвам, че той ще успее, защото наистина е много добър треньор.

Има ли криза в Берое?

– Берое запазиха състава и дори надградиха с привличането на футболисти. Реално тимът бе напуснат от Камен Хаджиев, на чието място бе привлечен опитен защитник и от мен. На мое място играе Фол, който вече е адаптиран, привлякоха и Давиде Мариани. Резултатите им са повече плод на по-дефанзивната тактика на Петър Хубчев. С него не съм работил и не го познавам. За мен Берое и Локомотив до последно ще водят битка за седмото място. Берое трябваше да направят повече за купата, където имаха големи шансове срещу Славия, но се провалиха.

Какво ще се случи в полуфиналите за купата на България?

– Може да изненадам доста хора, но смятам, че Левски ще е на финал срещу ЦСКА, но с оглед на моментната форма за мен сините са фаворит.

Сега като обикновен наблюдател какво мислите за българския футбол?

– Не смятам, че клубният ни футбол е толкова зле. С оглед на икономическото състояние на държавата все пак ЦСКА и Лудогорец играха в груповата фаза на евротурнирите. Проблемът ни е повече на национално ниво, където нещата не се получават. С позитивизъм и много работа обаче можем да тръгнем нагоре. Нека не бъдем черногледи, а и клубните президенти да не търсят бързи резултати, а да се гради постепенно. Едно от най-важните неща е и подобряването на материалната база.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ