Гордей се България, Мирослав Минчев сложи света в краката си, вее гордо трибагреника

7 Dni Sport18.04.2022
Мирослав Минчев,

Българинът Мирослав Минчев е сред най-добрите в света на международно състезание по свободно гмуркане. Той преплува 200 метра под вода в басейн (на столичния „Спартак“ по време на Sofia Free diving Cup) и се нареди сред елита на планетата в дисциплината динамична апнея.

Най-доброто постижение на Минчев бе 196 метра, като той споделя, че именно тези 4 метра до новия национален рекорд са били най-трудни за него. Минчев допълва:

„Натоварването е огромно както физически, така и психически. Аз обичам малките стъпки, защото когато правиш по-големи има възможност да се спънеш. Така че за мен е по-добре така, отколкото да бягам напред и да стане беля. Тези 200 метра ме нареждат в Топ 20 на света. За да имам такива резултати, тренирам по три пъти минимум на седмица, спазвам хранителен режим и режим на спане.“

Произход

Гмуркането под вода със задържане на въздух е известно още от древността. То е използвано при събиране на раковини, перли, корали и други подводни богатства. Нуждата от наличие на въздушен резервоар под вода се засилва когато се налагат поправки на кораби, подводен риболов и изследване на морското дъно и животинските видове. Едни от първите опити за плуване под вода е с помощта на тръстикови пръчки, но това не позволява спускане на дълбочина, по-голяма от около метър. Около 1535 година се появява водолазният звънец, камера за спускане на водолази. Той има формата на камбана, отворена отдолу и се спуска във водата с помощта на въжета от палубата на кораб. Това е първият ефективен метод за спускане под вода, чиято идея принадлежи на Леонардо да Винчи.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ