Министър Руди намаза с гел проекта за „Червено знаме“!

радостин-василев

Министърът на спорта Радостин Василев се захвана да ремонтира. И гръмко обяви, че за 4 месеца е успял да изкара виза за проектиране на ремонт и връщането на „автентичния вид“ на комплекса „Червено знаме“.

„Сега разбираме защо няма време за срещи със спортните федерации, които са оставени на произвола на съдбата“, коментират спортисти. Идеята за връщане на автентичния вид на „Червено знаме“ е невероятна – но ако имаше как да стане. В София наистина липсва такъв комплекс, той е нужен за развитието на плуването, един от най-престижните спортове в света. И в който записахме доста добри резултати през последните години.

Заместникът на Радостин Василев Харизанов, който разбирал от строителство и инвестиции, гордо показа визата, подписана от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Един куп нови юристи, поели ключови дружества в спорта, клатеха глава одобрително при разходката из руините. „Червено знаме“ е рана на българския спорт от години и никой не оспорва това.

И тук възниква въпросът за „автентичния вид“. Защото точно заради него състоянието на комплекса и хотела до него са в такова състояние. И заради това волейболната зала на ЦСКА също е в окаян вид. Автентичният вид на комплекса се оказа прекалено енергоемък. Заради това дори и сметките, когато бе плаж, не излизаха. Защото дори да се ремонтира, след това трябва да се намерят милиони за поддръжка, ако ще се запазва всичко, както е било.

Заради това модерните технологии предлагат един куп варианти за изграждане на басейни. Със соларни панели, газ и други възобновяеми източници. Става въпрос за съвременни изолации и други неща. Които според всеки, който разбира от строителство, няма как да се намъкнат в скелет, изграден през славната 1985 г. Просто не е възможно.

В съвремието ни подобни комплекси се комбинират с ледена пързалка. Защото с едно парче салам правиш две закуски. Енергията, която се отделя при правенето на лед, се използва за затоплянето на войната. Но подобна комбинация не може да се случи, ако говорим за „автентичен вид“.

България е малка страна, но има своето място в европейското и световно плуване. Ясно за всички е, че не можем да се мерим с развитите страни, но можем да вземем пример от нашата северна съседка Румъния, която се представя с подобен на нашия успех на плувната сцена.

Та нашите северни съседи изградиха за по-малко от две години и инвестиция от 34 милиона евро в едно от предградията на Букурещ („Отопени“) плувно бижу без бетон и излишни пространства, компактно, удобно и не на последно място модерно и евтино за поддръжка.

Покритият басейн на „Червено знаме“ е наистина архитектурно чудо, което би трябвало да бъде ясно на зам.-министър Харизанов. В момента басейнът прилича на бетонен саркофаг без пряка естествена светлина. Това е автентичният му вид. Точно поради тази причина вече повече от 30 години не се и захванал с този проект.

Локацията му е наистина златна, но има един много сериозен проблем-не разполага с паркинг. И влизането към него е изключително трудно. Няма как да се поберат стотици спортуващи, ако дойдат дори с автобуси. Някой ще каже, че наблизо е паркингът на държавната „Арена Армеец“. Но какво ще стане, ако съвпаднат събития? Ще гоним плувците, за да наместим гимнастиците например? Как си го представят в Министерството?

Във видеото си Радостин Василев показва модерните сгради около гробницата „Червено знаме“. Колко били красиви. Но изпуска да обясни, че нито една от тях не е възстановена в автентичния си вид. А става въпрос за чисто ново строителство. Така трябва да се случи и с „Червено знаме“.

Както би казал един бивш президент на републиката: „Най-добре е багерите да дойдат“.

С това би трябвало да е наясно „истинският собственик“, както е известен вече Радостин Василев в столичните ресторанти. Всичко друго навежда на мисълта,че държавата в лицето на спортния си министър, този ужас за дерибеите в спорта, има една единствена цел – да замаскира с ремонта на „Червено знаме“ усвояването на едни пари. Без значение от крайния резултат.

Явно в момента е важно да се усвоява и то ударно. Че току виж взели да ги сменят.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ