Филип Кръстев посочи голямата грешка на българските клубове

Левски - Пирин Благоевград, Филип Кръстев

Футболистът на Левски Филип Кръстев даде интервю за предаването „Код Спорт“ по RING. Договорът му със „сините“ е до края на сезона, но халфът няма нищо против да остане на „Герена“ и след това. Предлагаме ви акценти от разговора с 20-годишния талант:

– Филип, работиш със специалист, който преди години накара феновете на Левски да се гордеят с отбора си. Какво научи от Станимир Стоилов?
– Г-н Стоилов ми помага страшно много още от началото, когато дойдох. Увереността, която вкарва не само в мен, а във всички футболисти, както и малките съвети и тънкости, които ми казва по време на тренировка и за мачовете, наистина много ми помагат. Той беше главната причина да дойда в Левски. Наистина той има най-голямото влияние тук, в клуба. Неговото самочувствие е много важно, защото го предава и на нас, а ние излизаме на мачовете с много по-голямо самочувствие и амбиции.

– Целта пред „сините“ е спечелване на Купата на България. Притежава ли качества отборът на Левски да елиминира първо Лудогорец, а след това да спечели и финала?
– Мисля, че притежаваме качествата да се справим с Лудогорец, макар те да са фаворити и в последните години да са най-силният отбор в България. И в момента са в страхотна форма и в най-добрата си светлина може би от няколко години насам, но мисля, че ако ние играем на максимума на възможностите си, можем да си постигнем целите.

– Преминал си през всички формации на националния отбор на България, сега си част от представителния тим. Защо сме толкова далеч от форумите, на които всички други отбори се класират, а ние някак си сме встрани?
– Това е много дълга тема и аз не мога да дам точния отговор. Но мисля, че всичко трябва да се промени, рано или късно, защото ние страшно много изоставаме като подготовка от другите държави. Аз съм играл много мачове още на 17, след това на 18 и 19 с добри страни. Знам, че сме дори по-талантливи от тях, дори от световните сили. Ние имаме таланта да се изправим срещу тях, обаче всичко идва до подготовка. Има отбори, в които всички са като едни роботи, а ние просто не сме достатъчно подготвени и натренирани спрямо другите страни.

– Някак си до 19 години нещата при нас са окей и след това, когато трябва да се премине в мъжкия отбор, сякаш съвсем друг футбол се играе и ние не сме готови за него…
– Да, точно така, обаче аз бих казал, че разликата идва още от 15-16-годишна възраст, даже от 14. Там започват да работят от доста по-малка възраст за физика и за такива неща, които тук, в България ги проспиваме и започваме много късно да мислим за тях. Според мен работата, която вършат през годините, вече дава отражение като станат на по 18-19-20 години. Там са много по-готови за мъжкия футбол, а ние тепърва трябва да се научаваме на някои неща.

– Ти си от новата вълна футболисти, на които България разчита. Смяташ ли, че скоро може отборът ни да играе на голям форум? Питам те, защото на феновете на футбола у нас им омръзна да чакат…
– Да, на мен ми е много мъчно, че сме паднали толкова ниско като държава, защото знам каква история имаме още преди 50-60 години, не само през 90-те. Разбира се, имаме шанс да играем пак на високо ниво като национален отбор. Просто въпросът е, че трябва да променим нещо и то да започне скоро, защото ако продължаваме така, пак няма да можем да се класираме за големите форуми.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ