Емил Велев: Левски ще спечели дербито, Стоилов и Младенов ще липсват

7 Dni Sport16.04.2022
Локомотив Пловдив - Монтана, Емил Велев

Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред колегите от „Тема Спорт“, в което коментира предстоящото дерби с ЦСКА-София. Кокала, както е известен сред феновете, заяви, че сблъсъкът губи от това, че Станимир Стоилов и Стойчо Младенов няма да водят отборите. Той каза, че очаква двата тима да се изправят и във финала за Купата на България.

Г-н Велев, какви са очакванията ви за дербито?

– Очаквам да се получи оспорван мач и Левски да спечели. Видяхме, че в полуфиналите за купата двата отбора показаха много добро ниво. Жалкото е, че двамата добри треньори Стойчо Младенов и Станимир Стоилов няма да са на пейките. Това ще липсва. Но зарядът на дербито си е същият, както е било винаги. Очаква се и финалът за купата да е между Левски и ЦСКА, което ще е най-хубавото нещо през последните години, което се случвало на феновете.

Изглеждате сигурен, че финалът за купата ще е между ЦСКА и Левски…

– Естествено. ЦСКА постигна добър резултат от 2:0 на неудобния стадион в „Овча купел”. Мисля, че вторият мач със Славия ще бъде протоколен. Нищо че треньорът на белите се надъхва и казва, че нищо не е приключило. Според мен дори вътрешно в себе си не вярва на това. В другия мач видяхме много стойностна игра от Левски. Сините играха агресивно. Това ми хареса. Затова смятам, че Левски и ЦСКА ще са на финала.

Левски влиза в дербито в по-добра форма, доколко това има значение?

– Когато единият отбор е афиширан като по-добър, се случва обратното и „по-слабият“ побеждава. Изпитвал съм го на гърба си. Знаете, че съм участвал в много дербита. Спомням си, когато Левски стана за последен път шампион, играхме като символичен гост на ЦСКА на „Васил Левски“. Тогава Любо Пенев каза, че са очевадно по-добри от нас, но ние ги бихме 2:0 с много стойностна игра и след това заслужено спечелихме титлата. Трудно може да предвидим кой ще победи в дербито.

Колко ще повлияе ситуацията с оставката на Стойчо Младенов на футболистите на ЦСКА?

– Видяхме, че след като Стойчо обяви, че ако му се мешат в трансферната политика, ще се махне, ЦСКА изглеждаше много добре срещу Славия. Всяка промяна има положителен ефект. Да, футболистите искат да работят с предишния си треньор, но и са мотивирани да докажат, че той неправилно е освободен или си е тръгнал.

Алън Пардю ще води червените срещу Левски. Какво мислите за решението на ръководството на ЦСКА за англичанина?

– Той е известно име в професията. Не знам доколко е замесен с трансферите при червените. Има голяма вероятност да е така. Познава футболистите и няма да му представлява проблем да води дербито с Левски. Не виждам нещо драматично.

Как ще коментирате реакциите след победата над Лудогорец на Станимир Стоилов и след това думите на Наско Сираков за съдийството?

– Според мен главният съдия Ивайло Стоянов отсъди дузпите, след като му бе казано от неговите колеги, които отговаряха за ВАР. Така се стигна и до правилното пребиване на дузпата за Левски. Единствено не можах и аз да разбера защо бе изгонен Хосе Кордоба. Но в другите случаи реферът се справи добре – даде да се играе по-твърдо, не спираше непрекъснато играта, мачът вървеше и стана добър двубой за родните стандарти.

Какви изводи си правите от пресконференцията на Станимир Стоилов, в която заяви, че не е съгласен с много неща в клуба и каза, че в името на Левски е диктатор?

– Това са вътрешни неща, които трябва да си ги коментират хората в клуба. Не съм в кухнята, но се вижда прогрес в Левски. Не мога да си обясня в каква връзка Мъри направи тези изявления.

Смятате ли, че Левски ще бъде претендент за титлата през следващия сезон?

– Надявам се, защото много години Левски не е печелил първенството и това не е добре. Левски расте и се развива с печеленето на титли. Така ще бъде и занапред. Сега виждам положителна промяна и рано или късно ще дойде времето, когато Левски отново ще бъде шампион. В това не се съмнявам. Но не може да се каже дали това ще се случи догодина, защото всички отбори се подготвят за следващия сезон. Лудогорец взимат нови треньори и играчи. В ЦСКА е по същия начин.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ