От Баия до България – трансформацията на Жеферсон от ЦСКА

7 Dni Sport07.04.2022
Жеферсон - ЦСКА

От Баия до България. Това е реалността за Жеферсон, ляв бек, който получи своя старт от Витория, а имаше престой и в националния отбор на Бразилия през 2015 година. Не всеки харесва такава внезапна промяна.

След бурното начало на професионалната си кариера, като се има предвид изненадващата покана за Копа Америка през 2015 година, когато Бразилия беше воден от Дунга и беше елиминиран на четвъртфиналите след дузпи от Парагвай, Жеферсон започна да живее нов живот в Източна Европа.

„Беше твърде хубаво да живея и тренирам с посветени момчета, които бях виждал само по телевизията или когато играех видео игри. Възползвах се от всяка минута, за да науча, колкото се може повече“, заяви той пред „ESPN“.

През януари 2018 година ЦСКА привлече Жеферсон с постоянен трансфер.

Оттогава той преживява трансформация в кариерата си, като спечели и първото си отличие като професионалист. През 2021 година Жеферсон и ЦСКА спечелиха на финала за Купата на България срещу Арда Кърджали.

С над 100 изиграни мача за българския клуб, Жеферсон претърпя трансформация в кариерата си. Крайният защитник беше кацнал в ЦСКА, за да заеме мястото на Антон Недялков, който по това време беше продаден на ФК Далас в САЩ.

В крайна сметка Жеферсон беше препозициониран като халф. Играейки като полузащитник пред отбраната, той вече има 125 мача за ЦСКА 2 гола и 12 асистенции.

„Доволен съм, да. Това е клуб, който ми отвори вратите и ме посрещна много добре. Феновете бяха отзивчиви и топли, както и съотборниците ми. Това, което се случва тук напоследък е, че играя като халф. Това е нещо, което не съм правил в Бразилия и имам възможността да развива това умение тук“, заяви Жеферсон.

Договорът на Жеферсон с ЦСКА е до лятото на 2023 година. Той спеделя съблекалнята с още двама бразилци – вратарят Густаво Бусато и крилото Маурисио Гарсез, който беше взет под наем през зимата от Бруске.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ