Шефът на съдиите разкри най-големия проблем на родните рефери

БФС

Шефът на съдийската комисия към БФС Виктор Кашай говори пред медиите по време на ВАР семинара в „Бояна”. Той разкри какви грешки допускат българските рефери и кои са най-големите им проблеми.

„Тук съм от два месеца. Поради тази причина все още не съм добил цялостната картина за качествата на съдиите. Работим всяка седмица, наблюдавам ги постоянно и си изграждам мнение. В края на сезона ще направим оценка на представянето им. Има да се правят ранглисти, да се класират. Нашата работа е да помагаме на младите, да подобряват качествата си. Гледат се мачове заедно със съдийските наблюдатели. Обменяме мнение. Имаме както много опитни, така и млади перспективни съдии. Постепенно се надявам до края на полусезона да си изградя ясна представа за състоянието на съдийството в България“, започна Кашай.

„Има грешки с ВАР, но не е различно като в други държави. Ако гледате мачове всяка седмици, винаги има противоречиви ситуации и място за дискусия. В България имаме ВАР чак от този сезон във всички мачове. За ВАР трябва практика. Затова сме тук. Организирахме и този семинар. Благодарим, че ни дадоха възможността да се упражняваме. Много пари е, не е евтино, но трябва да организираме подобни практикуми. ВАР е като бебе. Тепърва се учи да върви. Учим реферите как да вървят, не да тичат. Нашата работа е да ги научим първо как да вървят“.

„Не съм щастлив, ако една интервенция отнема 3-4 минути. Разбирам клубовете и феновете. Те трябва да разберат, че това е процес. Ако този сезон един преглед е три минути, следващият сезон ще е по-малко и така ще е все по-бързо. Важно е ВАР да е точен, времето не е най-важното. Трябва обаче да го правят възможно най-бързо“, добави унгарецът.

„Ако ме питате един преглед 4 минути и правилно решение или 2 минути и грешно решение, ще избера, разбира се, по-бавен преглед, но правилно решение, за да няма проблеми в края на мача. Работим върху скоростта, но ни трябва време“.

„Най-големите проблеми на съдиите са червените картони и дузпите. Така е и на аматьорско ниво и в другите страни. Във футбола дузпата и червените картони са най-важни. Дузпите са най-големият проблем. Трудно се идентифицират понякога, затова имаме ВАР. Ако използваме ВАР, броят на пропуснатите дузпи намалява, головете от засада са почти 0. С ВАР можем да се борим много с тези проблеми. Работим и в тази насока. Убеден съм, че броят на сгрешените ситуации чувствително ще бъде намален“, смята той.

„Да, оптимист съм, че ще имаме рефер в Катар. Това обаче е огромно първенство. Три пъти съм минавал през квалификациите. Те са на три етапа. Само първия път успях да се класирам. Не можеш винаги да се класираш за такова първенство. Така е във футбола и при съдиите. Например Италия. Спечели Европейското първенство през лятото и сега не успя да се класира за Мондиал. Особено за европейските съдии е много трудно. Можем да се надяваме за Георги Кабаков. Той е в състезанието, което е гордост. Само 20 рефери влизат. Има много страни, които нямат нито един кандидат. Оптимист съм, но и реалист. Млад е, има перспективи. Не може да се мери с някои по-опитни съдии като Чакър с много опит в Шампионска лига. Надявам се да има позитивни новини през ноември, но Кабаков има светло бъдеще. Стискам палци за него, но не е лесно. Трябва да го разберете“, каза още Виктор Кашай.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ