Истината за Яник Вилдсхут

7 Dni Sport26.03.2022
ЦСКА - Локомотив Пловдив, Яник Вилдсхут, Бирсент Карагарен

Кариерите на професионалните футболисти предлагат възходи и падения. Такъв е случаят и с Яник-Сони Вилдсхут. Нидерландското крило, което се присъедини към ЦСКА миналото лято, така и не може да впечатли на „Българска армия“.

За много от феновете той влезе в ролята на антигерой още в средата на есента, но пък не може да се оплаче от липса на доверие, както и от шансове да се поправи.

За ЦСКА Вилдсхут вече има 37 мача във всички турнири!

Голяма част от тях започна от първата минута. Все още обаче е едва с един гол на сметката си – за 2:3 срещу Рома в последния мач от груповата фаза на турнира Лига на конференциите.

Асистенциите му са 4, което означава, че е участвал в 5 гола за 37 срещи. Подобна успеваемост е изключително ниска и е логично критиките към него да не липсват.

Яник демонстрира головата си немощ в редица ключови за „армейците“ моменти. Пресен пример е случаят, в който остана сам срещу Николай Михайлов, но не успя да го преодолее и дербито с Левски завърши 0:0. Тогава крилото на ЦСКА би слабо и в обсега на вратаря.

Представянето му в София е в сериозен контраст с иначе добрата му визитка за родните стандарти.

Вилдсхут е най-скъпият футболист в efbet Лига, когато говорим за платена трансферна сума. За правата му през 2017 година Норич дава на Уигън 8,2 милиона евро!

Справка със статистиката сочи, че юношата на Аякс никога не е бил толкова безпомощен пред гола. В Цволе вкарва 3 попадения, във Волендам – 8 (с 8 асистенции).

Започва да разгръща пълния си потенциал в Англия, където за Мидълзбро бележи 2 пъти в 12 мача, а в Уигън е точен цели 14 пъти. Преди да премине в ЦСКА Вилдсхут има 5 гола (с 4 асистенции) за първата си година в Макаби (Хайфа), а следващият сезон има периферна роля и само 2 (с 2 асистенции).

Стряскащо е, че атакуващ футболист на 31-кратния първенец няма нито един шампионатен гол и едва две асистенции, при положение, че вече изигра 22 мача в efbet Лига.

Продаденият някога за 8,2 милиона евро играч видимо опитва да възроди кариерата си, но докато го прави потапя сегашния си отбор. Излишно е да броим колко точки повече е могъл ЦСКА да има заради неговите пропуски, защото подобни твърдения са силно субективни – мачовете са могли да се развият по всякакъв начин.

Факт е обаче несполуката на Вилдсхут и статистиката е красноречива. Въпреки това той продължава да получава вот на доверие от треньорския щаб. Записа пълни 90 минути в последните два мача – срещу Царско Село (0:0) и Ботев (Пловдив, 0:0).

Крилото разполага с отлични габарити и пробивите му биха могли да създават опасност при всяко едно „червено“ нападение. На хартия той е топ трансфер, с оглед на качествата му. Коефициентът на полезно действие обаче е важен в края на деня. А участието му в едва 5 гола за 37 мача говори достатъчно.

Автор: Красиан Митев / „Топспорт“

Оригинално заглавие: „От продаден за над 8 милиона евро до недолюбван в ЦСКА“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ