Гордей се България, Георги Помашки успя, златен медал от Световното по лека атлетика

7 Dni Sport19.03.2022
Георги Помашки,

Олимпийският шампион от Токио 2020 Милтиадис Тентоглу (Гърция), днес празнуваше 24-и рожден ден, спечели първата си световна титла на скок дължина с най-добро постижение за годината от 8.55 метра. Негов треньор е българинът Георги Помашки, който живее от три десетилетия в южната ни съседка. Тентоглу има три златни медала от Европейски първенства, два от които на закрито, но досега нямаше отличие от световен шампионат при мъжете.

Швейцарката Муджинга Камбунджи пък спечели титлата в спринта на 60 метра в първия ден на Световното първенство по лека атлетика в зала в сръбската столица Белград. Тя триумфира с нов национален рекорд от 6.96 секунди и заслужи златото, след като на предишния шампионат в Бирмингам преди четири години остана с бронза в дисциплината. Микая Бриско от САЩ финишира втора за 6.99 секунди, а трета се нареди друга американка Мерибет Сент-Прайс със 7.04 секунди.

Двукратният континентален вицешампион в зала Тобиас Монтлер се нареди втори с национален рекорд на Швеция в зала от 8.38 метра. Трети с 8.27 метра се класира Маркиз Денди (САЩ), който заслужи медал на трето поредно първенство след златото в Портланд 2016 и Бирмингам 2018.

Ноор Видц взе титлата в петобоя с рекорд на Белгия и най-добър резултат в света за сезона от 4929 точки. Адриан Сулек завърши втора с национен рекорд на Полша от 4851 точки. Кендел Уилямс (САЩ) заслужи бронза с 4680 точки.

Европейската шампионка на гюле в зала от Торун 2021 Ориол Донгмо (Португалия) триумфира и със световната титла. Натурализираната камерунка спечели с национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона от 20.43 метра. Втора с рекорд на Северна Америка от 20.21 метра се нареди Чейз Ийли (САЩ), а с бронза се окичи европейската шампионка за жени до 23 години Джесика Шилдер (Нидерландия) с 19.48 метра.

20-годишната Лейлем Хайлу от Етиопия беше най-бърза в бягането на 3000 метра с 8:41.82 минути. Елинор Пюрие Сен Пиер (САЩ) завърши втора с 8:42.04 минути и взе първи медал от голям шампионат. Еджгейеху Тайе от Етиопия допълни подиума с 8:42.23 минути.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ