Милко Георгиев: Бербатов и екипа му показаха, че със страх не се живее

7 Dni Sport17.03.2022
милко георгиев

Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев е имал достатъчно контакти с ръководството на БФС, за да натрупа преки впечатления от работата в Централата. Той се съгласи да коментира пред “Тема Спорт” случващото се в последните дни по върховете на футбола ни, както и очакванията си дали в петък ще се проведе конгрес и какво ще произлезе от него.

Ето какво заяви Георгиев:

Г-н Георгиев, как приехте разкритията на Димитър Бербатов, че ден след като Борислав Михайлов обяви, че отменя конгреса от БФС са наели Зала 3 на НДК?

– Разкритията на Бербатов всъщност са неща, които се знаят от футболната общественост. Той просто ги каза на глас пред всички. Целта на Михайлов и обкръжението му е проста и ясна – да има объркване в делегатите и голяма част да не успеят да присъстват. Това е поредният ход на хората в Бояна, с който опитват да спрат промяната. Предишният бе, когато не внесоха яснота относно документите, които трябва да подадат клубовете и начинът, по който трябва да бъде направено това, за да имат легитимни представители. Всъщност и там се действаше на избирателен принцип. Информацията не достигна до тези, които бяха подписали декларациите в подкрепа на Димитър Бербатов. Според мен конгрес ще има и той ще е изборен. По-точно казано – конгрес трябва да има. Това че Борислав Михайлов е казал нещо, не означава, че то е истина. Проверка в Търговския регистър показва, че Конгресът е записан и не може да бъде отменен. В тази държава има закони и ред, които трябва да се следват. И има нещо друго много странно – в деня, в който Борислав Михайлов обяви, че отменя конгреса, от БФС ангажираха зала 3 на НДК. Вчера от БФС пуснаха декларация, че конгрес няма да има, а в същото време отново вчера платиха наема за залата. Интересно защо се дават едни 10-15 хиляди лева, когато конгрес няма да има?

Оказва се, че Борислав Михайлов отменя конгреса на думи, но той не е изтрит от Търговския регистър. Какво следва?

– Следва това, което трябваше да се случи още октомври миналата година. Този път разгрома на окупаторите ще е огромен. Спокойно мога да кажа, че очаквам победата на доброто над злото с над 80% от гласовете на делегатите. Тук искам да кажа и нещо което хората още не осъзнават, а именно каква е всъщност най-голямата победа на Бербатов, Стилян и Мартин. Техният истински успех е, че показаха на хората, че със страх не се живее. Това им е най-голямата победа и заслуга. Футболните хора най-накрая осъзнаха, че са фактор и вече няма връщане назад.

Как бихте определили поведението и постъпките на Борислав Михайлов?

– Поведението на бившия президент, повтарям бившия е каквото беше и управлението му – неадекватно и хаотично!

Димитър Бербатов на няколко пъти спомена името на министър Радостин Василев. Какво може и трябва да направи държавата в случая?

– Бившите управници от Бояна през годините не веднъж са показвали с действията си, че са силно зависими от политическите настроения у нас. Това е неоспорим факт. БФС е независима структура, но не и безконтролна. Да, държавата в лицето на министерството не може да се намесва пряко, но има механизми, чрез които да изиска да има прозрачност и честност.

А защо ги наричате бивши управници…

– Защото в петък това вече трябва да е факт, а и това ръководство така или иначе не бе вписано… Тяхното време изтече! Те самите сигурно осъзнават, че вече никой не ги иска.

При положение, че мандатът на сегашното ръководство на БФС, а вие го наричате вече бившо е изтекъл през февруари, то в момента кой ръководи българския футбол?

– В момента действа старото ръководство, тъй като от БФС умишлено не пожелаха да се впишат решенията на последния конгрес, а те така или иначе нямаше да бъдат вписани, поради нарушения. Това и децата вече го разбраха. Всъщност спечелиха малко време – нищо повече.

Невъзможност да се впише новия Изпълком, разкрити пред обществеността редица нарушения на устава на БФС, а в същото време от Централата не спират да си пишат добри оценки, да изтъкват свои постижения… Как ще коментирате подобно поведение?

– Малко късно се сетиха… В последните месеци пуснаха страници в социалните мрежи, опитват се да влязат във века на дигиталното, но мисленето им е аналогово. Ангажираха и малкото им верни лакеи да промотират някаква “концепция” за развитие, но всъщност са в позицията на щраус и повтарят добре научени откъси от програмата на Димитър Бербатов. Реално те са преписали 80% от програмата на Бербатов, която той обяви в своя сайт преди почти година. Слушам какви невероятни мениджъри и ръководители били – страхотно, но от понеделник ще имат възможност да показват тези си умения в която сфера на живота си изберат. Може пък да им се получи и да видим най-накрая някаква добавена стойност от тези хора…

Как ще коментирате решението националния отбор да се премести в Разград?

– Националният отбор дали ще играе в Разград или Одрин няма кой знае какво значение. И друг път представителният тим е играл в провинцията, но тук проблемът е, че прозира отново слагачество и превиване на колене пред определен човек…

Смятате ли, че новият шеф на съдиите Виктор Кашай, с чието назначение Борислав Михайлов се гордееше, се справя с изпълнението на поставената цел – подобряване на съдийството?

– Назначението на Кашай е като на Лотар Матеус – отбиване на номера за пред публиката. Плоско и прозаично, но твърде късно…

Имате ли обяснение как президентът на Славия и доскорошен член на Изпълкома Венцеслав Стефанов знае съдийски назначения преди да са обявени? В същото време той твърди, че Бербатов вкарва футбола ни във война…

– Венци Стефанов е излишно да го коментираме.

В част от феновете остава усещането, че комисиите на БФС обслужват нечии интереси или по-точно при взимането на решения мерят с различен аршин. Съгласен ли сте?

За комисиите мога книга да напиша, но това е следствие, а не причина. Проблемът е системата.

Хипотетично погледнато – при записан в Търговския регистър Конгрес, ако в петък се съберат достатъчно представители на клубове, за да има кворум, дори при неявяване на настоящото ръководство може ли да се гласува избор на нов президент, приемане на бюджет и по този начин смяна на властта?

– Ще се повторя – според мен конгрес в петък ще има и трябва да има, защото той е вписан в Търговския регистър, залата е запазена…. Номерът няма да мине. Не трябва да минава, ако искаме да има положителна промяна във футбола ни и да се сложи край на порочните практики. Според мен при честен конгрес и избор единственото спорно е, с колко процента ще победи екипа на Бербатов. Но да си призная – очаквам всякакви подмолни и мръсни номера в последния момент.

Какво следва, ако министерството на спорта откаже издаването на лиценз на БФС?

– Това е интересен въпрос. Досега такова нещо не се е случвало, но винаги има първи път. Футболният съюз като администратор на първенствата е задължен да покрива съответните изисквания и Министерствона младежта и спорта е контролният му орган. Ако се стигне до отнемане на лиценза ще е пагубно от гледна точка на репутация и авторитет пред УЕФА и ФИФА, иначе нищо фатално няма да произлезе. Спокойно може, да речем, футболният съюз на Унгария или Германия да администрира първенствата.

Ще разкриете ли как Борислав Михайлов е помагал много на ЦСКА, по неговите думи, тъй като той говори за времена, когато вие бяхте в управата на клуба?

– Нека обясни как е прехвърлил членствените права на един клуб от Делиормана на чисто ново търговско дружество по време на първенство и тогава да си отваря устата за ЦСКА!

За финал не мога да не ви попитам и за ЦСКА. Какво е мнението ви за армейците, които през пролетта сякаш много бързо отпаднаха от борбата за титлата…

– Ще кажа само, че тактиката на Царско село за мача с ЦСКА е дело на уважаван от мен ваш колега…Това е показателно и казва много…


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ