Засипаха с похвали сина на наша легенда

Александър Николов

Европейската волейболна конфедерация (CEV) засипа с похвали отрасналия в Левски Александър Николов със специален материал на официалната си страница. Синът на легендата Владо Николов е считан за следващото голямо име във волейбола.

Ето какво написаха от CEV за играещия в колежанското волейболно първенство на САЩ българин:

„Ако следите волейбола от години, тогава си спомняте името на Владимир Николов – легендарният български диагонал от „златното” поколение на мъжкия национален отбор на страната. През миналата година обаче един друг Николов привлече вниманието на специалистите. Александър – най-големият син на Владимир, стана световен вицешампион с националния отбор до 19 г. 17-годишният по онова време Александър грабна и наградата за най-добър външен нападател, а след това участва на световното до 21 г., в което България завърши шеста. Николов не разочарова и на този турнир, записвайки цели 125 точки (4-и в класацията за най-добри реализатори).“

Александър, който е бивш волейболист на ВК „Левски София”, сега трупа опит в колежанската лига на САЩ. Той продължава там образованието си, докато играе за университета „Лонг Бийч”. Николов не оставя никакви съмнения в големия си потенциал. В началото на февруари той за трети път поред бе обявен за първокурсник на седмицата. Запознайте се с него сега, тъй като българинът може да бъде следващото голямо име във волейбола. Роденият през 2003 г. Александър започва да тренира волейбол през 2010 г. в италианския град Буска, близо до Кунео, за чийто едноименен отбор баща му играе по онова време.

„Скитам се по спортните зали, откакто се помня. Така че като цяло не си спомням първите си стъпки, но беше в Буска, където изкарах първия си тренировъчен сезон”, разказва Алекс.

Достигналият ръст от 205 см Николов винаги е мечтал да бъде професионален спортист. Въпреки това му отнема известно време преди да реши, че ще последва стъпките на баща си и че волейболът ще бъде неговият кариерен път.

„Първо исках да бъда волейболист, след това баскетболист, но след това се върнах към първото си решение. Вярвам, че беше правилното. Представете си да сте футболист с моя ръст. Би било интересно!”, казва с усмивка Николов.

Младият нападател е имал късмета да работи с някои страхотни професионалисти. Той е благодарен, че е усвоил всички съвети, които е получил.

„Не мога да си спомня най-добрия съвет, който съм получавал. От всички свои треньори си спомням нещо, което смятам за важно, когато става въпрос за изграждане на характер на шампион”, заявява Алекс.

Миналата година България постигна невероятен успех на световното първенство до 19 г., грабвайки сребърните медали и зашеметявайки волейболния свят с това поколение млади „лъвове”, което дава заявка за много обещаващо. Няколко месеца след това постижение най-добрият външен нападател на турнира Николов все още помни емоциите и вълнението от успеха.

„Никога няма да забравя тези емоции, колкото и време да минава. Това са уникални моменти, които не се случват много пъти в живота. Постигнахме много и аз съм наистина благодарен за подкрепата, която получихме от българските привърженици. Нямам търпение това лято отново да облека фланелката на България!”, споделя Николов.

Говорейки за големите си мечти, свързани с националния отбор, младият Николов показва голяма мотивация, целейки се високо.

„Мечтая за олимпийско злато!”, казва Алекс.

След сезона с юношеския и младежкия национален отбор Николов пое поредното предизвикателство. Прелитайки океана, той кацна директно в колежанската лига на САЩ, където играе за университета на Лонг Бийч. Николов се опитва да бъде по-добър от ден на ден в новото си волейболно приключение.

„САЩ са трудно, но много интригуващо предизвикателство! Харесва ми, че играя волейбол на високо ниво, но и че мога да уча, когато не съм във фитнеса. Чувствам се на място и опитът, който придобивам, е различен от всички други преди това”, признава Алекс.

Извън игрището той е нормално момче, което описва себе си като „забавен и лоялен приятел“, към когото всички негови близки могат да се обърнат за помощ.

„Много ценя честността и лоялността!”, завършва Николов.

И ако волейболното общество може да се възприема като едно голямо семейство, то настоящите и бъдещите съотборници на Александър със сигурност могат да разчитат на изгряващата звезда на българския волейбол да им помогне в трудните моменти на игрището.“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ