Барчовски отсече: Шансовете ни за класиране са 50:50

Росен Барчовски

Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Росен Барчовски и капитанът Чавдар Костов са оптимисти за класирането на състава за втория етап от квалификациите за световното първенство за мъже през 2023 година в Япония, Индонезия и Филипините.

Тимът бе определен за номер 1 през месец февруари за доброто си представяне в квалификациите срещу Чехия, в които записа победа и загуба, като заема трето място във временното класиране в група F. Националите по баскетбол изпревариха волейболния отбор на Хебър, който също бе номиниран.

„Изпитвам гордост заради момчетата. Преди мачовете бяхме оптимисти, но гледахме с голям респект Чехия, а всъщност ги превъзхождахме и бяхме на стъпчица от класиране в следващата фаза. Не бих казал, че вече съм по-спокоен, даже има лека горчилка“, заяви Росен Барчовски по повод резултатите в срещите с чехите.

„През юли, когато са следващите мачове от световните квалификации, отборите ще са с различни състави, а и Чехия има домакинство на Босна и Херцеговина. При нас нещата са една идея по-трудно, но шансовете ни са 50:50. Трябва да вземем един мач и вярвам, че ще го направим“, добави селекционерът на националния отбор.

България ще приеме Литва на 1 юли, а три дни по-късно ще гостува на Босна и Херцеговина в последните си срещи от първия етап.

Барчовски разкри, че има уверение, че Александър Везенков ще може да играе в двубоите през юли, а желание да се включи пак е изявил и натурализирания гард Дий Бост, с когото първоначалната уговорка е била да играе на европейското първенство. Старши треньорът очаква и възстановяването на трима важни състезатели – Чавдар Костов, Станимир Маринов и Йордан Минчев.

По повод затрудненията с настаняването на отборите в Ботевград за квалификационния прозорец през юли, Росен Барчовски обясни, че засега „Арена Ботевград“ остава основен вариант за домакин на мача на България с Литва, като евентуално преди това подготовката ще протече в Самоков.

Капитанът на националния тим Чавдар Костов си пожела през юли отново да има повод съставът да бъде отличен.

„Засега всичко върви по план. Надявам се, ако е възможно да в средата на април да съм готов и играя в плейофите на българското първенство“, коментира той по повод възстановяването си от травмата, която получи във втория мач с Чехия.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ