Димитър Димитров – Херо с интервюто на деня в Левски: Има бели петна

7 Dni Sport16.03.2022
димитър димитров херо

Бившият старши треньор на Левски и Лудогорец – Димитър Димитров – сподели мнението си за дербито между двата отбора. „Орлите“ успяха да спечелят драматично с 2:1, след като Пирос Сотириу вкара гола на успеха в 90-ата минута.

„Треньорът на Лудогорец Шимунджа сто процента беше изненадан от постройката с трима централни защитници на Левски, много хора бяха изненадани, изключвам себе си. Поведението на Левски в много аспекти изненада домакините. Самата статистика от първото полувреме – удари, корнери, е в полза на Левски. Лудогорци не успяха да се настроят за тази изненада и поне до почивката гостите бяха по-добрият отбор. За 2-3 дни трудно може с тактическа работа да изчистиш функциите на футболистите в двете фази на играта, но бях приятно изненадан, че повечето футболисти бяха много бързо адаптирани към задачите, които им бяха поставени за подредба 3-5-2. За 3 дни сините дори надхвърлиха очакванията ми.

В школите почти не се тренират такива неща, няма вариативности, за голяма съжаление треньорите действат и изчистват само една постройка. Децата от рано трябва да умеят да се адаптират, да са наясно с плюсовете и минусите на една и на друга схема. Винаги с интерес гледам отбори с различни схеми, за да видя как им противодействат съперниците. Знам горе-долу предимства и недостатъци на постройките. Затова в Разград ми беше интересно да наблюдавам и елементите на изненада, с коитоo Левски подходи, в това как излизат да пресират високо, кой се наема да затваря, защото те, играейки с тази схема, винаги свободните хора се получават крайните защитници на Лудогорец. Беше ми интересно да видя в различните зони кой излиза, кой накланя, кой пренарежда и беше доста любопитно.

Левски игра с двама нападатели, като Велтон бе вляво, а Бари в дясната зона и подкрепени отзад от Илиян Стефанов. Почти във всяка една атака той има чувство да я подкрепя, да налива в наказателното поле, при гола на Бари той също бе в пеналтерията и по този начин открадна вниманието на централните защитници, за които винаги е по-трудно, когато има повече хора в тази зона. Губи се концентрацията им и в това отношение Левски доста добре успяваха да прегрупират и преливат от едната фаза на игра в другата. Стефанов би помогнал занапред при това преливане. В Разград ми се искаше да видя като повече от Левски играта на халф-бековете им Галчев и Михайлович, там липсваха динамиката и подкрепата във фаза атака. Примерно Интер, Челси, Аталанта при тази схема имат изключително активни хора на тези постове. Това ми се искаше от Левски като добавена стойност. По-голяма активност, особено един на един и подкрепата на атаката от обратната страна, те бяха доста далеч, дълбоко в своята половина.

След 65-70-ата минута вече и кондицията си каза думата. На база това, че някои играчи не бяха водили пълноценна подготовка, свалиха темпото, примерно Георги Миланов. И тук вече широката пейка си каза думата, това е да имаш хора, които, като вкараш, и това да не окаже влияние на поведението на отбора и играта като цяло. Лудогорец в това отношение е много напред, без конкуренция. Все още не се вижда почерк при новия треньор и да се говори за разлика с Дамбраускас, е рано. Имат нови футболисти и се иска време за стиковка и връзки между играчи и звена.

При Левски трябва много работа, както и селекция, за да се вдигне още качеството. Има бели петна в отбора, позиции, на които задължително трябват нови хора. Един-двама качествени футболисти могат доста да вдигнат нивото. Един, който с интелект, увереност и самочувствие да даде спокойствие при контрола на събитията. И краен защитник вдясно, при Михайлович няма бързина, динамика и скорост. Той трудно играе на високо темпо, трябва да се включва по-често, да е като ранния Живко Миланов или Дъстли Мулдер“, коментира Херо пред „Тема спорт“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ