Времето Левски да хвърли ръкавицата към Лудогорец настъпи

Септември - Левски, Георги Миланов

Какво ли би представлявал днес Лудогорец, ако в края на 2020 година Станимир Стоилов не бе отказал на тима от Разград? Твърде вероятно орлите щяха да са доста по-солиден отбор от това, което представляват днес. А със сигурност самият Стоилов щеше да е с по-солидна банкова сметка, както и да се бяха стекли спортно-техническите обстоятелства оттогава.

Всичко това гарантира, че към днешна дата Левски нямаше да е това, което е. Може би сините щяха да се въртят в омагьосания кръг Живко Миланов – Гошо Тодоров и така, докато в един момент Стоилов не се върне.

Е, през 2021 година стана, каквото стана, и сега Левски е по-добре от преди година. Спорно е обаче какво е състоянието на Лудогорец, тъй като поредната мащабна и скъпа латиноселекция не гарантира, че топотбор ще бъде сглобен през лятото. Към тази зима е ясно, че това не е така и няма как да бъде поради голямото обновяване и все още непоказалия потенциала си треньор Анте Шимунджа.

Всъщност една от причините Станимир Стоилов да не е наставник на Лудогорец е лесно предположима – липсата на спортно-техническия жезъл и по-точно – гарантираното насаждане на пачи яйца. Ето ти класни футболисти, тренирай ги и вкарай отбора в Шампионска лига. В Левски той намери и по-точно постави като условия всичко да си прави само той.

В неделя в Разград ще видим докъде я е докарал Лудогорец със скъпите, но неизбрани изцяло от треньора футболисти и докъде Левски с евтините, да не кажем безплатните, но селектирани от Стоилов играчи. Двата тима направиха доста на брой входящи сделки, с което подсказаха всеки по своему, че правят нещо като засилка за лятото, когато едните ще направят пореден опит за скок към Шампионска лига, а другите да се върнат на сцената на някой от по-слабите европейски турнири. По стечение на обстоятелствата Лудогорец е на пътя на Левски за излаз през Купата на България. Цяла пролет двата съперника може и да си омръзнат, но точно в това е интересното, да видим така наречената треньорска работа. Есента, когато сините паднаха на „Герена“ с 2:4, показаха, че могат доста здраво да притискат съперника си, който в крайна сметка в заключителните минути показа, че скъпото си е скъпо. Сега Лудогорец е прибавил още от скъпото, а Левски е надградил и като стил, и като ентусиазъм. Да видим обаче дали Станимир Стоилов ще успее да противопостави успешно подреденото евтино срещу нестикованото скъпо.

В последния месец треньорът на Левски се оплака няколко пъти от невъзможността неговият отбор да разгърне потенциала си поради недобри условия за игра. Когато топката не върви гладко по тревата, Стоилов винаги отбелязва това като пречка за качествен футбол. Миналия кръг и лудогорските звезди срещнаха трудности на тежката трева във Враца и победиха след игра „до гол“. Сега в Разград двата тима ще имат възможно най-доброто за сезона тревно покритие, а мачът помежду им би трябвало да мине без мисълта за точки и класиране, с уговорката, че Лудогорец мисли в тази насока, но може да си позволи да играе и заради самата игра. В Левски е ясно, че идеята е – отиваме в Разград да играем футбол. На „Герена“ точките ще ги броят на по-късен етап, ако изобщо вече има смисъл. Сега просто е време Левски да хвърли ръкавицата и да анонсира, че през следващия сезон ще е пряк съперник на Лудогорец за титлата.

В едни минали времена веднага щяха да се появят спекулации как сините няма да се напрягат в Разград, защото на домакините шампионската титла им е най-важна, а сините ще елиминират Лудогорец за купата, за да получат шанс да спорят за трофея. Сега обаче такива врътки са изключени.

Желю Станков/ „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ