Сундберг разкри защо е избрал Левски и отсече: Можем да победим всеки

Ноа Сонко Сундберг

Новият защитник на Левски Ноа Сонко Сундберг говори пред „Диема спорт“ за това как се е стигнало до трансфера му при „сините“, какви са му впечатленията от отбора и от треньора Станимир Стоилов.

25-годишният бранител коментира изминалото дерби с ЦСКА (0:0), предстоящите мачове с Лудогорец за efbet Лига и Купата на България и сподели интересни неща от Купата на Африканските нации, където стигна до 1/4-финалите с националния отбор на Габмия по-рано тази година.

Как се чувстваш в България, в София, в Левски?
– Чувствам се наистина много добре. Преди да пристигна имах някой притеснения, защото не знаех какво да очаквам. Но това се оказва много добро предизвикателство за мен, нов отбор и наистина се наслаждавам на времето, откакто дойдох тук.

Разкажи ни повече за трансфера ти в Левски и защо избра точно тази оферта?
– Бях чувал за Левски и преди интереса към мен. Знаех, че това е много голям клуб. След като дойдох се срещнах с треньора и всички в клуба и всичко се разви много добре. Накрая просто нямах колебания, нямаше какво да обсъждаме, просто реших да подпиша и съм доволен от това свое решение.

Какво е твоето впечатление от работата със Станимир Стоилов?
– Много, много добро. Той е бил страхотен играч, а сега е и много добър треньор. Учи ме на много нови неща и мисля, че ще се развия много като играч под негово ръководство. Щастлив съм, че работим заедно и се надявам, да постигнем големи неща.

Кой е най-добрият ти приятел в клуба и кой е най-добрият играч според теб?
– Ооо, най-добрият играч, не искам да казвам кой е най-добър. Ние разполагаме с много добри футболисти. Страхотни млади таланти и като цяло сме много млад състав пълен с потенциал. Така, че наистина ми е трудно да отлича само един.

Левски е без загуба от началото на годината, как оценяваш играта на отбора в тези мачове?
– Три победи и едно равенство. Мога да кажа, че това е много добре. Но знаете, че Левски трябва да побеждава във всеки един двубой. Равенството дойде срещу един от топ тимовете в първенството така, че не мисля, че това е проблем. Надявам се да продължим да побеждаваме.

Нека поговорим за последния мач срещу ЦСКА. Какво е твоето мнение за този двубой, това дерби?
– Атмосферата беше невероятна, това задължително трябва да се каже. Но заради времето не успяхме да направим добър мач. Имаше твърде много сняг. Теренът също не беше добре. Не мога точно да обясня какво точно беше чувството и тръпката от мача заради времето.

Навярно снегът не е чак толкова сериозен проблем за теб, защото предполагам в Швеция си играл доста мачове на подобно време и подобни условия?
– Да разбирам защо ми задавате този въпрос, но това наистина беше най-тежкия терен, на който съм играл в моята кариера. Снегът може би беше около един сантиметър. Не успяхме да играем футбола, който искахме да играем. Докато за ЦСКА нещата се получиха по-добре, те играха с много дълги топки. Мисля, че времето беше в тяхна полза, а не в наша.

Можеш ли да сравниш атмосферата и заряда от мача с ЦСКА с дербитата, които си играл в Швеция срещу топ оборите като Малмьо, ИФК Гьотеборг и Юргорден?
– От около 6 години не бях играл в подобен двубой. Но когато бях в АИК, двубоите срещу Юргорден и Хамарби, могат да се сравнят с това дерби. Мисля, че тук феновете са малко по луди в добрия смисъл на думата и това наистина ми хареса. Но ако трябва да съм честен наистина ми хареса да играят в този мач, макар и атмосферните условия да бяха ужасни.

Каква е разликата, според теб, между футбола в България и Швеция?
– Играл съм само четири мача в България, но мога да кажа, че тук се играе по физически, по директен е футбола. Докато в Швеция залагаме повече на така наречения тики-така футбол, Така че това е голямата разлика.

Какво ти е мнението за феновете на Левски?
– Те искат от нас да побеждаваме във всеки мач независимо срещу кого играем. Това е нещо, което ми харесва.

Следващият мач е срещу Лудогорец, какво очакваш от този двубой. Може ли да победите?
– Естествено, че можем. Имаме сили да победим всеки един отбор в първенството без проблем. Всеки мач е различен. Отиваме в Разград само и единствено за победата.

Със сигурност ще бъде тежък двубой, поредно дерби за вас?
– Лудогорец е шампион, печели титлата няколко пъти поред. Те наистина са много добър отбор. Но ние имаме шанс да ги победим.

Играете с тях и за Купата на България. Кой мач е по важен за вас?
– И двата мача са еднакво важни. Целта ни този сезон е да се класираме в Европа. Така, че дали ще го направим през първенството или спечелване на Купата, няма значение. Просто трябва да се класираме за Европа.

Участва на турнира за Купата на африканските нации, разкажи какво ти направи най-силно впечатление там на и извън терена, нещо което е останало скрито за зрителите?
– Всичко на терена беше на високо ниво, феновете бяха страхотни, организацията на самите мачове също. Но извън терена нещата не бяха толкова добри. Като започнем от хотелите, минем през това как се придвижвахме от едно място до друго. Всичко това беше катастрофално. Но все пак добрите спомени са повече от лошите.

– Не, за съжаление все още не мога да кажа нищо на български, но в момента се уча.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ