Разсекретиха цялта истина за казуса „X“ в Левски

7 Dni Sport03.03.2022
Септември - Левски, Станимир Стоилов

Най-новото попълнение на Левски Илиян Стефанов дебютира снощи с екипа на родния си клуб при победата с 2:0 над Септември (София) за Купата на България.

Навръх Трети март 23-годишният техничар даде откровено интервю за колегите от „БЛИЦ“ пред журналиста Борислав Орлинов, в което разкри цялата истина за трансфера си от Берое на „Герена“.

Стефанов говори за Станимир Стоилов, Наско Сираков, Петър Хубчев и по други теми.

– Благодарим на Илиян Стефанов за първото му медийно интервю след преминаването в Левски. Mного събития имаше при теб в личен и професионален план в последните дни, доста динамични бяха събитията. Какво ще пожелаеш по случай празника днес – Трети март?
– Благодаря. Честит празник на всички българи. Нека не забравяме миналото си. Всички да бъдем заедно, да сме здрави и да просперираме колкото се може все по-високо.

– От твоята уста в божиите уши. Пожелаваме си го от чисто човешка гледна точка, като виждаме какво се случва по света. И в България се случват немалко неща, имаш ли някакви притеснения. Ясно е, че всеки се е фокусирал върху професията, всеки иска да постига това, което иска, но все пак има събития, които са немалко притеснителни. Как гледаш на ситуацията?
– Моята теза е, че независимо дали се занимаваш със спорт,  трябва да изявява гражданска позиция. Всеки трябва да се интересува и да показва позицията си. 2022 година сме, това не са годините на войната. Това са неща, които са били преди доста години, при по-различни обстоятелства. Не ми е приятно да слушам и за мои колеги, които са в Украйна, в отборите там и трябва да напускат, да емигрират. Всеки трябва да показва гражданска позиция.

– Завърна се в Левски, успя да направиш дебют срещу Септември (София) снощи. Коментарът ти, усещането?
– Усещането е фантастично. Аз съм играл в клуба от 6-годишен до 16 г. Но единствената частица от пъзела беше това, че нямах мач за първия отбор, тъй като доста малък потеглих в чужбина – на 16 г. Вчера усетих уникално чувство, еуфория. Феновете ме приветстваха. Стъпването на терена, дори с първата крачка на терена ме приветстваха. Това ще остане вечен спомен.

– Амбициите и целите, които си поставяш със синята фланелка?
– Точната дума са колективните цели. Всеки в отбора разбира позицията, в която е Левски. Ситуацията, обстоятелствата и това, срещу какво трябва да се изправим. Заедно трябва да излезем от това нещо, да гледаме напред – в перспектива. И да не спираме да побеждаваме.

– Има най-различни интерпретации за проблемите в клуба – кога се плащат заплати, дали изобщо се плащат. Връщайки се в Левски, имаше ли такива притеснения?
– Специфично в моя случай, когато става дума за родния ми отбор, мястото, на което съм бил 10 години, ходил съм на мачове и съм подкрепял Левски, изобщо не съм мислил и не мисля, че някой чисто професионално и дори от чисто човешка гледна точка би трябвало да направи компромис в това отношение. Просто аз разбирам какво значи Левски.

– Какво значи Левски за теб?
– Огромна кауза. Левски е отбор с култура, с огромна история, с невероятни успехи. Просто разбирам ДНК-то на Левски. Все едно е вътре в кръвта ми.

– Усеща се, защото когато говорим за Левски, грейва усмивката на лицето ти. Сега имаш уникалната възможност пред БЛИЦ – веднъж и завинаги да сложиш край на спекулациите след трансфера ти от Берое. Защото се появиха много неща, включително се инициираха и скандали. Сега можеш да кажеш цялата истина.
– Скандали не мисля, че е имало. Дори до една страна нещата станаха дипломатично, защото постоянно са се водили разговори. Знаете, че в Берое се случиха някои неща, с ръководството, със собствеността. Постоянно са водени разговори. Тук е важно да подчертая, че не е имало липса на диалог. Дори беше в повече. Обясних на клуба, че имам личен проблем, който е свързан с огромна за мен важност в София. Не искам да казвам, личен проблем е. Разговарях с ръководството, с треньора, трябваше да се случи просто. Скандали не е имало. Тренирах с отбора, изпълнявах всичко на 100 процента. Продължавах да съм първи в съблекалнята, тренирах допълнително. Очаквам днес или утре двата клуба да излязат с позиция. За скандалите – не отговаря на истината.

– Имаше ли някой, който да се яви пречка да играеш за Левски?
– Имаше доста неприятен момент, в който вече се бяхме разбрали за конкретно нещо, но се случи така, че не е истина. Бях подведен, беше супер деликатна ситуация. Все пак времето притискаше – краят на трансферния прозорец.

– С какви впечатления си от Петър Хубчев? Искаше ли да те задържи в отбора?
– Да, искаше ме. Немалко пъти показа намеренията си и това, което иска да направи с мен и бъдещото лице на Берое. Той е добър професионалист.

– Берое също се намира в труден период. Ако направим паралел – „сините“ успяха да се обединят около каузата. Можеш ли да сравниш обстановката в двата отбора?
– Преди да се правят анализи Левски изобщо не може да бъде сравняван с Берое или с който и да е друг клуб. Уважавам всеки клуб. Всеки отбор си има фенове, независимо колко голям или малък е. Ситуацията е, че в момента всеки български клуб има проблеми.

– Левски обаче има спокойствие заради феновете – купуват виртуални билети, помагат на клуба. 
– Цялата идея на Наско Сираков и ръководството е много иновативна и супер креативна, дори модерна. Защото във времена, в които повечето хора се опасяват за здравето си и предпочитат да останат вкъщи, пак могат да помогнат на любимия си отбор – чрез виртуалния билет. Това е наистина фантастична идея. Феновете постоянно показват, че обичат клуба. Подкрепят Левски навсякъде. Футболистите сме им благодарни и трябва да ги радваме.

– Фигурата на Наско Сираков колко значима е за Левски?
– С присъствието си вдъхва увереност на футболистите. Умее да комуникира, да предразполага, да се разбере на кое място си.

– Срещна ли се с него, говорихте ли?
– Да, разговаряхме. Много съм доволен, защото те показаха доста огромно желание да ме привлекат. Изобщо не съм се замислял. Много съм доволен.

– Дава ли ти възможност Левски, след като направиш добри мачове, да направиш стъпка в чужбина? Имаш ли такава амбиция?
– Разбира се, че имам такава амбиция. В момента целта ми е свързана изцяло с Левски.

– Станимир Стоилов разчита на теб, какви неща ти каза?
– За него няма какво да говорим, той е сред българските треньори с най-големи успехи. Останах много впечатлен от човешките му качества, защото винаги проявяваше една емпатичност, въпреки че ситуацията при мен не беше цветуща преди да дойда в Левски. Отнасяше се много окуражително. За мен е огромен дар да тренирам при Стоилов. Той е реализиран човек.

– Предстои вечното дерби, какво очакваш?
– Това дори с думи не трябва да се казва. Огромно чувство, енергия, която кипи от двете страни – от левскарската и от другата. Като бях малък ходих по мачовете, и на стадион „Българска армия“ включително. Този мач е нещо уникално. Очакванията ми са да се получи супер атрактивен двубой и ние да победим.

– Сред съотборниците ти има ли изявени лидери?
– Да, още в първата тренировка в съблекалнята много ми помогнаха Ники Михайлов и Георги Миланов. Знаем къде са играли, имат успехи на високо ниво. Оценявам това, което правят за мен и им благодаря.

– Следиш ли битката за президентския пост в БФС?
– Не е моя задача да коментирам тази тема.

– Още не си дебютирал за мъжкия ни национален отбор.
– Ясен Петров е много добър треньор. Около 2 години той беше шеф на школата на Левски, когато играех там. Наблюденията ми са, че е много добър треньор. Аз съм минал през всяка формация – юноши, младежи, ще бъде съвършена крачка колкото по-скоро отида в първия тим.

– Готов ли си?
– Дали си готов за нещо в този живот… Пред мен са мачовете, които ще използвам по най-добрия начин и се надявам да бъда повикан.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ