Венцеслав Стефанов: Аз не мога да бъде овца, казвам истината за мача с ЦСКА

7 Dni Sport24.02.2022
венци_стефанов

Президентът на БФС Венцеслав Стефанов се съгласи да коментира пред „Тема Спорт“ актуални въпроси свързани с БФС и изминалия мач на Славия срещу ЦСКА. Ето какво заяви той:

Г-н Стефанов, преди седмица нарекохте „безумие“ решението на Изпълкома за чужденците извън Европейския съюз, а само няколко дни по-късно изразихте остро недоволство от рефера на мача Славия – ЦСКА… Това не са ли камъни в градината на БФС?

– Нека не слагаме каруцата пред коня. За чужденците съм изразил лично мнение, а ако някой се е почувствал засегнат, то означава, че има вина и си е негов проблем. Да, аз ще го повторя – за мен е безумие. Смятам, че нашите деца са по-важни, независимо колко са евтини иностранците.

Готов ли е Славия за предстоящия конгрес? Нужно технологично време на клубовете да свикат Общо събрание, да излъчат делегат за конгреса…

– В Славия нямаме такива проблеми. Нашият делегат може да е само един. Не може да има друг. Ние сме ясни.

Кой кандидат ще подкрепи Славия?

– Еее, ако кажа, то по-добре да няма конгрес. Ясно е, че който подкрепи Славия, той става президент. Няма да кажа името, четете между редовете.

Всъщност конгресът ще бъде ли със сигурност изборен?

– Не мога да ви кажа. Твърде вероятно е. Ако съдът е насрочил изборен, то трябва да е изборен.

Говори се, че непосредствено преди конгреса ще бъдат изключвани клубове заради неплатени такси. В тази връзка не е ли по-добре да им се помогне, а не да се санкционират? И ако ще се взима това решение защо те не бяха спрени от участие в началото на първенството, а ще се стига до изключване сега…

– Не знам. Нямам идея. Вече не съм в Изпълкома и ме викат на пожар от време на време само да попълвам дупки. Никога не съм се занимавал с такива неща – изключвания и включвания. Аз съм за футбола.

Вярвате ли, че новият шеф на съдиите – унгареца Виктор Касай, че успее да вдигне нивото на съдийството у нас?

– Не! Още първото му назначение на мача Славия – ЦСКА беше фатално за Славия, фатално за здравето на Георги Петков. Съдията не отсъди дори нарушение за този удар с лакът срещу нашия вратар, който игра първи с топката. След това не отсъди дузпа в наша полза. Реферът се остави и от скамейката на ЦСКА само, където не го изнасилиха. Какво ли не му викаха, какво ли не правиха с него. Такива съдии не могат да ръководят обикновени мачове, а камо ли дербита. Странно как на по-леки двубои се сложиха опитни съдии, а точно на този мач беше пратен Давидов.

Всъщност Касай беше ли на стадиона, защото малко преди това гледа на живо Царско село и Берое?

– Ако е очаквал, че съдията ще се о*ере, нормално е да не присъства. Не съм го видял.

Като бивш член на Изпълкома имате ли отговор на това защо всички съдийски семинари се провеждат в хотела на Йордан Лечков в Сливен?

– Никога не съм се интересувал. Съдиите винаги са ми били далечна страна, а още по-малко ме е вълнувало защо са си правили семинарите при Лечков.

Въпреки, че подкрепяхте тази власт и Борислав Михайлов като президент бяхте един от малкото, които си позволявахте да критикува и да показва грешките. Ако настоящата власт се задържи и след конгреса кой виждате като свой наследник и човек, който смело ще говори за грешките, които се допускат в управлението?

– Ако някой има панталони, то той трябва да казва мнението си. Ако няма такъв, нека да са стадо. Аз не мога да съм овца в стадото. Предпочитам да съм със собствено мнение и да го изразявам, а дори да е грешно. Не е добре да стоят само около президента и да му повтарят: Ти си най-великият, ти си най-великият.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ