На „Тича“ показаха как се прави! Черно море спечели 6 милиона за година и половина

Черно море

Онзи ден един от асовете на Черно море в последните сезони – Родриго Енрике, плати от джоба си своята откупна клауза, която е в размер на 100 000 евро, за да отиде в китайския Мейджоу Хака. В света на милиардите, които пръскат за трансфери и заплати в Западна Европа, тези 100 000 евро са като капчица в океана. Но за родната действителност това е отлична сума. Бразилецът беше сред най-добрите футболисти на „Тича“. В това няма спор. Но заплатите в Черно море, макар и редовно давани, а пък и с премиите, не могат да калкулират това, което той ще получава в Китай. Дори и във Втора дивизия. Неговият договор изтичаше след края на сезона и тогава той щеше да премине в друг клуб като свободен агент, а в касата на варненци нямаше да влезе нищо. Сега там прибраха 100 000 евро при реална стойност на 28-годишния бразилец от 500 000 евро. Няма как да не отбележим и друго – че напоследък Родриго не даваше на Черно море това, което правеше в началото на престоя си на „Тича“. Точно заради това неговото напускане е добра сделка.

Едно просто поглеждане при изходящите трансфери показва, че само за година и половина отборът на Илиан Илиев спечели близо 6 млн. лева, изчислява „Мач Телеграф“. Или по-точно казано – 2 960 000 евро.

Най-мащабната сделка, логично, е тази за Мартин Минчев. Най-успешният продукт на варненския футбол през този век бе продаден на чешкия гранд Спарта Прага за 2 млн. евро през лятото на 2020 г. Там направи блед първи сезон, но след идването на добре познатия у нас Павел Върба през втория Минчев заигра наистина отлично. Той бе преместен от крилото на върха на атаката и в много от мачовете дори е първи избор. Типично за млад играч обаче националът не успява да държи постоянна форма, но въпреки това основите са положени. А бъдете сигурни, че при следващ трансфер на Минчев, Черно море има и заложен процент.

Иначе през лятото на 2020 г. „моряците“ направиха и още един отличен трансфер – Патрик Андраде отиде в азербайджанския шампион Карабах за 150 000 евро. И тук сумата изглежда малка. Но трябва да вземем предвид, че Патрик Андраде е взет за нула лева от – забележете! – четвърта дивизия на Португалия. Защото там е играл неговият Салгейрош тогава. Той е получавал малка заплата в морската столица, но същевременно игра отлично със зелено-белия екип. И от взет като свободен агент в крайна сметка Черно море изкара пари. Тук на преден план излиза отличната работа на Илиан Илиев. С неговите огромни връзки на португалския пазар той винаги знае откъде да намери футбопист, когото впоследствие да развие. Взема го, има търпение към него, дава му шанс и ето – нещата се получават.

Преди година Черно море взе 100 000 евро и за друга своя звезда – Матиас Курьор. В момента той пак е на „Тича“ и е готов да вкарва голове. Но един от най-успешните чужденци в историята на Черно море направи така с отличните си изяви – 15 гола в 15 мача, че турският Самсунспор да преведе 100 000 евро за 32-годишен футболист. Курьор не успя в югоизточната ни съседка, след това отиде в Индия, за да понапълни още малко банковата си сметка, и сега той отново е в любимия град и на любимия стадион.

Доста успешен трансфер за варненци е този на Илиан Илиев-младши в Аполон Лимасол. Синът на старши треньора, който притежава наистина впечатляващ талант, бе купен от амбициозния кипърски тим през миналото лято за 360 000 евро. Да, за млад българин сумата може и да е малка, но Илиан Илиев-старши искаше наследникът му да замине за чужбина, за да се развива. И това е факт – Аполон лети към титлата с 8 точки преднина презд втория, а родният халф има 19 мача, в които е реализирал един гол.

Тази година, малко преди трансфера на Родиго Енрике в Китай, Черно море продаде втори играч на Карабах и той пак носи фамилия Андраде. Става дума за Леандро Андраде. Въпросният играч вкара в касата на варненци още 250 000 евро. Той също бе привлечен от четвърта дивизия на Португалия, от Фатима. Илиан Илиев успя да го наложи и ето, сега той бе продаден на евроучастник. Леандро Андраде дори записа минути на митичния „Велодром“ при загубата с 1:3 от Марсилия в 1/16-финал на Лигата на конференциите.

Сякаш „Тича“ стана мястото, от което много бързо можеш да минеш пътя от долните дивизии на Португалия до участие в евротурнирите. Не се съмнявайте, че през лятото Черно море ще продава още. Има оферти за Сердюк, Пабло Гарсия, Виктор Попов… Просто Илиан Илиев е направил перфектното сечение, защото камъкът си тежи на мястото. Той развива всякакви играчи – и такива от школата, и чужденци, за които клубът не дава и стотинка. Въпреки това изкара вече близо 6 млн. лева. Изкуството да продаваш и да не влагаш почти нищо. И тук обаче идва болката на феновете. Защо при толкова дебри финансови постъпления по стадиона няма нито едно подобрение. Дано обаче скоро и това се промени, защото привържениците във Варна заслужават повече.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ