Във вените на 15-годишната Камила Валиева тече прабългарска кръв

7 Dni Sport19.02.2022
Камила Валиева,

Избира фигурното пързаляне пред
художествена гимнастика и танци
Най-дискутираната спортистка на олимпийските игри в Пекин – Камила Валиева, е родена на 26 април 2006 г. в Казан, столицата на Волжка България.

Татарите там искат официално да се наричат българи, защото е доказано, че в техните вени тече прабългарска кръв. А Валиева е точно татарка.

Стъпва за първи път на кънки още на 3,5 години. Преди това тренира художествена гимнастика и народни танци.

“Още като хлапе се виждаше перспективата. Първо на четири години бе по-добре от тези, които са на 8. Нейната пластичност, дъгите, които правеше, бяха невероятни. А

детето бе много

целеустремено,

съзнателно

и твърдо решено да успее”, спомня си нейната първа треньорка Ксения Иванова.

До 2012 година Камила ходи на всичките си занимания. Тогава майка ѝ Алу решава, че трябва да избере само едно от тях. И заради това, че се е възхищавала на Аделина Сотникова и на землячката си Алина Загитова, тя избира фигурното пързаляне.

За да дадат шанс на таланта, Валентин и Алу се местят в Москва. Там я записват в школата “Москвичи” при Марина Кудрявцева. След това преминава при Игор Лютиков. От 2015 г. вече тренира с Наталия Дубинска, но след 2 години получава тежка травма на крака, която едва не я отказва от спорта.

Отново се намесват родителите. Те разбират, че

Етери Тутберидзе

прави кастинг на

млади състезатели

в центъра си за спорт и образование “Самбо-70” на пързалката “Кристална”, и я записват, без да знае. Тя отива и се харесва на треньорката.

“Един път Етери Георгиевна призна, че обича фигуристи, които са близо до отчаянието. Аз бях точно такава. Всичко ми бе писнало. И точно този кастинг ме спаси. Той реши да остана в спорта, а не да търся нещо друго в живота. Радвах се, че Етери Георгиевна ми повярва и ме взе при нея”, заяви преди години Валиева.

Така през лятото на 2018 г. в живота на Камила се отваря нова страница. Когато пристига за първи път при най-малките, е просто сащисана от това, което могат да правят нейните връстници. Тя прави един-два елемента, след това завърта няколко кръгчета. А около нея момичетата правят невероятни неща. В началото доста трудно издържа на темпото, но скоро ги застига и дори изпълнява перфектно четворен тулуп.

В първия си сезон тя представя кратката си програма “Момичето с балона”. То е видяно от внучката на Пабло Пикасо, по чиято картина правят шоуто, и тя остава вцепенена. Диана Пикасо я кани да посети парижкия музей на дядо ѝ, а и до днес Тутберидзе твърди, че това е нейната любима композиция.

Оставят тази програма за сезон 2019/2020 г., но доста усложняват волната. С нейната постановка по музиката на британските рокаджии от Muse се заема хореографът Данил Глейхенгауз. Така Валиева печели първа победа за Гран при при девойките във Франция, а след това е първа и в Русия.

И тогава в Торино получава нова травма на крака и участието ѝ във финала е под въпрос. И тогава напред излиза нейният характер. Само за два месеца се появява на турнира и

печели с

превъзходство

над американката

Алиша Лиу

И на световното за девойки отново смазва Лиу за златото.

Сезон 2020-2021 г. ѝ носи сребърен медал от първенството на Русия, като е изпреварена само от Анна Шчербакова, а бронзова става Александра Трусова.

През февруари участва на купата на “Първи канал” и отделно на турнир по скокове, в който участват юноши и девойки. Капитани на отборите са Алина Загитова и Евгения Медведева. След два месеца тя вече е в шоуто “Шампиони на леда” на своите наставници.

Началото на този сезон е изключително силен. Тя вече е шампионка на Русия и печели турнирите от веригата Гран при в родината си и Канада, както и още един турнир във Финландия. Финалът на Гран при в Осака бе отменен заради коронавирус.

За личния живот на Камила се знае малко, пък и самата тя твърди, че няма много време от тренировки и състезания.

У дома я чакат

винаги родителите

и домашният

любимец –

шпиц на име Льова,

който си има и страница в инстаграм.

Девойката обича да рисува и се вдъхновява от това, обича да танцува, но винаги няма време за това.

През януари тази година тя заедно с Александра Трусова и Анна Шчербакова отиде на европейското в Талин. И трите възпитанички на Етери Тутберидзе обраха всички медали, като Камила спечели титлата. С невероятната оценка от 259,06 точки. Съдиите бяха впечатлени най-вече от представянето, особено на програмата по музика от филма “Аватар”. Не попречи дори и падане във волната програма, в която тя изпълни най-сложния възможен скок – четворен салхоф.

И така следващата стъпка бе олимпиадата. На 6 февруари руснаците се бяха откъснали толкова напред в отборното, че Валиева трябваше просто да завърши волната си програма за златото. А тя спечели първо място и САЩ бяха изпреварени с цели 9 точки.

Награждаването обаче бе отменено в последния момент. И тогава гръмна бомбата. В пробата на Камила от 25 декември е открито забранено вещество. На следващата сутрин тя тренираше и изглеждаше всичко да е наред. На 11 февруари сутринта Международната агенция за тестване обяви, че наистина има положителна проба.

Треньорката Етери Тутберидзе млъкна, а Камила се криеше от журналистите с качулка. Нападнаха я дори и своите. Депутатът Ирина Роднина, легенда във фигурното пързаляне, я обяви за нарушител на всички закони в Русия. Майката на фигуристката обясняваше, че тя е приела забранения препарат, след като пила от чашата на дядо си. В нея той разтворил преди това триметазинана си. На 14 февруари Спортният арбитражен съд постанови, че тя може да участва на олимпиадата. МОК обаче остана недоволен от това и заяви, че няма да има церемонии с нейно участие в Пекин.

Камила трепна малко по време на изпълнението на кратката си програма, но все пак поведе. За да дойде тоталният срив на волната. Две падания, два съсипани елемента и четвърто място. И една бясна треньорка, която я обвини за всичко.

Хореографът Мария Касумова описва най-добре Камила. Те се запознават през 2014 г., когато е в групата на Игор Лютиков. Работният ден започвал в 8 сутринта. Камила обаче искала допълнителни тренировки и се наложило да идва в 6,45 ч. Според нея фигуристката е “боен кон”, който не прощава грешките си.

По време на пандемията Камила се запалила по правенето на картини с малки камъчета и дори направила красив портрет на шпиц. Обича да пътува и иска да стигне до Тайланд и Япония. Много ѝ харесва Швейцария, още от невръстна възраст, когато е била там на лагери.

В семейството на Валиева много обичат татарската кухня, но тя трябва да пази диета. Заради това само на рождения си ден моли баба си да ѝ направи любимия ечпочмак – нещо като пирожка, пълнена с картофи, месо и лук.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ