Светило в медицината каза истината за 15-годишната Камила Валиева

7 Dni Sport19.02.2022
Камила Валиева,

Веществото триметазидин, което беше открит в допинг теста на руската фигуристка Камила Валиева, не би ѝ помогнало по никакъв начин в състезанието. Т

Това мнение изрази за ТАСС д-р Бенджамен Левин, кардиолог, почетен професор в Медицинския център на Тексаския университет.

„Имаше много дезинформация за триметазидина в медиите“, каза Левин, директор на Института за физически упражнения и екологична медицина в болница в Далас.

„Първо, това няма нищо общо с увеличаването на миокардната (сърдечна) кръв. Той потиска определен ензим, участващ в метаболизма на мастните киселини и се смята, че насърчава сърцето да използва глюкозата. Не е одобрен в САЩ, но подобно лекарство ранолазин е одобрено както в Европа, така и в САЩ. Тези видове лекарства принадлежат към второто ниво на медикаментите, използвани при лечението на определени категории пациенти със сърдечно-съдови заболявания“, добави той.

Професорът отбеляза, че ранолазин не е включен в списъка на забранените вещества.

„Доколкото мога да преценя, няма доказателства, че триметазидинът може действително да промени метаболизма на миокарда в човешкото сърце или че този ефект по някакъв начин би помогнал на сърцето в млад организъм с нормални кръвоносни съдове при всякаква дейност. Да не говорим за такава, която продължава четири минути или се повтаря по време на тренировки. Здравото сърце е напълно способно да доставя кръв и да използва различни източници на храна и не се уморява по време на периоди на активност“, продължи експертът.

Преди няколко дни генералният директор на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт заяви, че допинг тестът на Валиева съдържа три лекарства, два от които хипоксен и Л-карнитин не са в забранения списък.

„Що се отнася до другите вещества, които се намират в допинг пробата на Валиева, те са само добавки, които не са забранени и нямат нищо общо със сърцето и работата му. Всъщност може да се твърди, че Л-карнитинът, който е много често срещан и обикновено се съдържа в месото, има обратен ефект от триметазидин, тъй като стимулира окисляването на мастните киселини“, каза Левин.

„Спортистите използват голямо разнообразие от добавки към своята „нормална“ диета – сок от цвекло, креатин, протеин на прах, електролитни вещества и дори шоколадово мляко за подобряване на издръжливостта и ускоряване на възстановяването. Повечето от тях, включително откритите при Валиева, не са забранени. Трябва обаче да се признае, че повечето от тях не са регламентирани и спортистите трябва да са наясно с необходимостта да проверяват състава на всяка добавка, за да се уверят, че тя не съдържа забранени вещества“, добави кардиологът.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ