Истината за трагедията на Камила Валиева

7 Dni Sport18.02.2022
Камила Валиева,

Всяка олимпиада влиза в историята с някое паметно събитие или личност. А на игрите в Пекин безспорният фокус е върху 15-годишната фигуристка Камила Валиева. Рускинята стана първата в света, изпълнила четворен скок на олимпиада. С безупречните и изящни изпълнения тя получи най-висока оценка и изведе Сборная до олимпийската отборна титла.

Часове по-късно триумфът бе помрачен. В пробата на състезателката бе открито забраненото вещество триметазидин, предпазващо сърцето от големи натоварвания. Но съдът ѝ позволи да продължи, като “защитено лице” под 16 години.

Този факт обаче не хвърли сянка върху нейното изпълнение. А водещи специалисти се изказаха, че препаратът няма как да повлияе на нейните скокове, пируети и безупречна техника.

Но момичето не успя да се справи с напрежението. Тя на два пъти падна и остана 4-та в индивидуалната надпревара.

Още от тригодишна моята моята майка ми казваше, че съм мечтаела да стана олимпийска шампионка – признава Камила Валиева. – И ето, че сбъднах тази моя мечта.

Зад гърба си тийнейджърката има купища рекорди. Първите ѝ успехи, разбира се, са при девойките, а при големите вече се надпреварва сама със себе си. На турнира във Финландия през 2021 г. тя счупи две планетарни постижения, а няколко месеца по-късно в Сочи подобрява три световни рекорда по резултатност.
И това не е всичко. Валиева е втората фигуристка в историята след съотборничката си Александра Трусова, която изпълнява четворен тулуп на състезание под егидата на Международната федерация (ИСУ). Тя обаче е първата състезателка при жените, изпълнила в една програма троен аксел и три четворни скока (с 4 завъртания).

“Моят девиз е работа, много работа, до припадък – казва Валиева. – Колкото повече, толкова повече ще бъдат и добрите опити. А след това задачата е да пренесеш всичко научено на леда. И както казва Ирина Винер: Ако са ти казали “не”, ние ще кажем “да”. Или с други думи, ако наистина си тренирал както трябва, на състезание това ще си проличи.”

А това, което я мотивира е самата тя.

“Всичко зависи от мен – продължава фигуристката. – Ако съм се настроила към дадена цел, никой и нищо не може да ме разколебае.”

Камила е татарка, родом от Казан. Била е много слабо дете и родителите ѝ решават да я запишат на няколко спорта наведнъж – танци, балет, художествена гимнастика и фигурно пързаляне. А когато идва времето да избира, момичето се спира на фигурното пързаляне. Скоро родителите ѝ решават, че нейният талант трябва да се развива при най-добрите треньори. Така семейството заминава за Москва. През 2018 г. настъпва преломен момент в кариерата ѝ. Тя чупи крак и е на път да се откаже. Но тогава Етери Тутберидзе, обявена за треньор №1 от ИСУ, си подбира състезатели за групата. И талантът на девойката, тогава 12-годишна, не остава незабелязан. От този момент успехите на Валиева тръгват стремглаво нагоре.

“Веднъж Етери Тутберидзе ми каза, че много харесва фигуристи, които са на прага на отчаянието – разкрива Камила. – Тогава бях изпаднала в подобна ситуация и търсех ново предизвикателство, което намерих именно в новата ми треньорка.”

Двете имат много силна връзка и момичето споделя, че Етери има специално място в сърцето ѝ. “Не мога да кажа какво си говорим, твърде е лично, но когато изляза на леда, знам, че тя е направила всичко възможно, за да се представя по най-добрия начин – казва Камила. – И с моето изпълнение гледам да ѝ се отблагодаря, да ѝ покажа, че всичките усилия не са били напразни.”

През 2020 г. Камила става световна шампионка за девойки, а в края на същата година вече дебютира при жените. През 2021 г. тя печели пред­олимпийския турнир на Русия, като изпреварва Александра Трусова, приятелка и фигуристка, на която подражава. Феноменалното ѝ изпълнение на олимпийските игри в Пекин обаче хвърлят във възторг любителите на фигурното пързаляне. Британската преса я нарича “Мис Съвършенство”, а някои коментатори говорят за нея като за най-великата фигуристка в историята.
В китайската социална мрежа момичето има десетки милиони последователи, а интересът към нея расте всеки ден.

“Моята цел на състезание е не само да покажа, това което съм отработила на тренировки – казва тя. – А всеки път, когато изляза на леда, хората да получава естетическо удоволствие от моето изпълнение, да представя цялостна програма, да вляза в образ…”

“Това момиче е космос – казва и колоритната треньорка по художествена гимнастика Ирина Винер. – Благодаря на съдиите, че винаги са с отворени очи и виждат тази извънземна красота и невероятна работа на момичето и нейната треньорка.”

А след премеждията на олимпиадата, сега Камила се надява да бъде допусната до участие на световното първенство във Франция през март. Там целта отново е една – титла!

Пратили фигуристката при поп

Преди волната програма на фигуристките Камила Валиева бе пратена при поп, който съпровожда руската делегация. Но не при психолог, който да свали психическото напрежение от момичето. А тя е мюсюлманка…. Самата фигуристка признава, че предпочита националните блюда и спазва традициите на своя народ.
В свободното си време Валиева обича да танцува и рисува. Има домашен любимец – куче, порода немски шпиц, чието име е Льова. С него тя пътува дори и на състезание. И признава, че така се чувства, сякаш е у дома. Фигуристката е направила и профил в инстаграм на своя любимец.

Много силна и волева личност

„Камила е едно гениално дете. Много силна, волева личност. Тя притежава едно рядко съчетание на изключително здрави крака и невероятно нежни и изразителни ръце, което прави изпълненията ѝ на леда изключителни, наслада за душата. Жалко, че постъпиха така с нея на олимпиадата. Но тя трябва да знае: Колкото си по-талантлив, толкова животът ти ще бъде по-тежък.“

Татяна Тарасова, един от най-авторитетните треньори по фигурно пързаляне

Тройна заплаха е за съперниците

„Това момиче представлява тройна заплаха за съперниците си. Защото е технична, артистична и притежава невероятна психологическа устойчивост. Доказа го и сега на олимпиадата. Други биха се сринали на нейно място, но не и тя. Само мога да ѝ се възхищавам.“

Тара Липински, Олимпийската шампионка от Нагано 98

Невероятно чувствена и много технична

„Не зная откъде на тази крехка възраст тя притежава тази чувственост в съчетанията. Демонстрира и изключителни технични умения, които няма как да не направят впечатление, дори и на хора, които не следят фигурното пързаляне отблизо. Камила е толкова искрена и необикновена. Удоволствие е да наблюдаваш изпълненията ѝ.“

Робин Казинс, олимпийски шампион от Лейк Плесид 1980

Тя прави света по-красив

„Обичам олимпиадата, защото дори в такива трудни времена планетата замира, за да наблюдаваме с възхищение такива спортисти (артисти!) като Камила Валиева, които ни показват красотата на този свят. И то показана само от един човек. Песен. Поезия. Живопис. А тя посвети своя живот (толкова крехък) на това изкуство. Благодаря ти Камила Валиева за твоя дар да правиш този свят по-красив.“

Алек Болдуин, холивудски актьор

Автор: „Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ