Насилените деца на Етери. Кървавата истина ни разплака.

7 Dni Sport17.02.2022
Камила Валиева,

Състезателките на Тутберизде са подложени на нечовешки изисквания – не им се позволява да пият вода по време на състезания

Приемали медикаменти за спиране на растежа

Вдишвали соли за облекчение на зверската болка от контузиите и непрестанните тренировки 

Решението да бъде позволено на 15-годишната фаворитка за златен медал Камила Валиева да участва в турнира по фигурно пързаляне, въпреки положителната проба за допинг, се превърна в най-скандалния сюжет на зимните олимпийски игри. Но историята за успеха на Русия в женското фигурното пързаляне и как той е постигнат започва много по-рано, разказват от американското онлайн издание „Slate“.

Фигурното пързаляне при дамите през последните осем години е доминирано от рускини. Всички те тренират при една и съща треньорка – Етери Тутберидзе, на легендарната пързалка в Москва, наречена „Самбо – 70“. След блестящия възход на Юлия Липницкая – малкото момиченце в червено на Олимпиадата през 2014 г. — и съперничеството между Алина Загитова и Евгения Медведева на Игрите през 2018 г., започва истинската революция в красивия леден спорт. Момичетата на Етери винаги са били изключително добре тренирани и подготвени да се приземяват след безброй четворни скокове и да печелят всички медали във всяко едно състезание. За другите атлети, които не могат да се приземят успешно след четворен скок, се смята, че просто не се стараят достатъчно добре.

Тутберидзе се превръща във водещ световен експерт в създаването на шампиони по фигурно пързаляне. Методите й не са тайна. Нейните момичета споделят открито, че не им е било позволявано да пият вода по време на състезания. Принудени са да правят всичко възможно, за да забавят настъпването на пубертета си. Приемали за хранителни вещества само под формата на прах заедно с лекарството „Лупрон“, за което е известно, че забавя физическото развитие, и предизвиква менопауза. Те са подложени на ежедневно публично претегляне на килограмите им и непрестанно физическо и психическо насилие. В повечето случаи се състезават контузени, вдишвайки „миришещи соли“ за облекчение, докато носят наколенки и припадат от болка след тежките програми.

Всяка година на сцената се появява ново, по-младо момиче на треньорката Етери, докато други спират да се състезават на 17, 16 или дори 14 години. Феновете на дисциплината наричат това „Датата на изтичане на Етери“. В Сочи Липницкая беше на 15 години, както и Загитова в Пьонгчан и Камила Валиева в момента, в Пекин. Това не е нормално, коментират от изданието.

Мишел Куан спечели пет медала от Световното първенство, преди да се „пенсионира“ в средата на 20-те си години. Катарина Вит спря със спорта на 29 години. Каролина Костнер, бронзов медалист в Сочи, участва в Олимпийските игри на 31-годишна възраст. Но в ератa на революция във фигурното пързаляне толкова дълъг състезателен процес е невъзможен. През 2019 г., по-малко от две години след спечелването на олимпийското злато, Загитова обясни, че на 17 четворните скокове са станали твърде опасни за нея. „Ще трябва да се подготвя за тях физически и психически. Също така ще трябва да отслабна, за да намаля риска от наранявания“, споделя тя, преди да се откаже от този спорт за по-малко от месец след интервюто.

New York Times съобщи във вторник, че Валиева – напълно здраво дете без никакви сърдечни заболявания, е дала положителна проба за три сърдечни медикаменти: триметазидин, хипоксен и Л-карнитин. Няма достатъчно изследвания за това как тези вещества влияят върху дългосрочното развитие на децата. Но много преди случаят „Валиева“ да влезе в международните заглавия, имаше причина да се смята, че Тутберидзе дава допинг на състезателките си. Тя обяви мелдония за безвреден – вещество, което е забранено от Световната антидопингова агенция, като потвърди, че той не помага за бързина и издръжливост, а просто  възстановява сърдечните мускули.

През 2019 г. 13-годишната Анастасия Шаботова, шокира всичките си последователи в инстаграм Live: „Как да се състезаваме постоянно? Пийте много допинг и винаги ще се представяте впечатляващо. Това е всичко. Просто трябва да пиете правилния допинг.“

Управляващите в света на фигурното пързаляне не обърнаха внимание на чутото и видяното, дори напротив – оцениха високо постиженията на Етери Тутберидзе. През 2020 г. тя получи награда за „Най-добър треньор“ на Международния съюз по кънки. Тед Бартън, изпълнителен директор на „Skate Canada“, нарече момичетата на Тутберидзе „отбор на чистокръвни“ коне. Джони Уиър, коментаторът по фигурно пързаляне на NBC, публикува снимка в инстаграм, на която се усмихва по време на посещението си в „Самбо – 70“, като я нарече „най-емблематичната школа в света“ и каза, че е „много благодарен, че е  имал възможността да се наслади на толкова красиво пързаляне.”

Някои фенове осъдиха методите на Тутберидзе в социалните мрежи, а други подкрепят фигуристките й, затваряйки си очите за извършените злоупотреби. Истината е, че феновете на спорта искат винаги да бъдат от страната на победителите, а момичетата на Етери винаги печелят.

„Аз съм един от онези фенове, които знаеха за насилието на Етери Тутберидзе. Влюбих се във фигурното пързаляне, когато бях на 5, хипнотизирана от завъртанията и скоковете, които гледах на Олимпиадата и от нежната красота на момичетата и младите жени в елегантни, блестящи рокли. Молех родителите си да ме запишат на уроци по кънки, но не можехме да си го позволим. Единственият начин да преследвам любовта си към спорта беше като аплодирам любимите си. Празнувала съм, когато състезателките на Тутберидзе печелят медали, и се опитвах да си наложа, че това е нормално и справедливо. Но също така гледах документални филми за легендарните треньори по гимнастика Бела и Марта Карои, в които ясно се показваше и се говореше за малтретирането на децата във фигурното пързаляне“, споделя анонимен фен, запознат със случаите.

Семейство Карои открили, че момичетата преди настъпването на пубертета, с по-малки и по-леки тела, могат по-лесно да се справят с трудните изисквания от гимнастиката на елитно ниво. Тези момичета са били подложени на брутален тренировъчен режим, като не им е било позволено да се оплакват от болка по каквато и да е причина. Или се състезавали до тежка контузия, или бивали заменени. Тази среда, в която гласовете на юношите и тийнейджърите атлети остават нечувани, позволи на хищник като Лари Насар да „процъфтява“. През цялото време семейство Карои бяха третирани като знаменитости и герои, способни да превърнат децата в шампиони.

Както и при Карои, злоупотребите на Етери Тутберидзе са обществена тайна. Вместо да поставят под съмнение методите й публично или да ги контролират навреме, най-видните влиятелни хора и институции във фигурното пързаляне, пропагандираха приказна версия на спорта – на искри и ледени принцеси и грациозни, млади шампиони. Тяхното мълчание е позволило на насилника да „процъфтява“.

Рейчъл Денхоландър, първата американска гимнастичка, която публично обвини Лари Насар в малтретиране, зададе правилния въпрос по време на съдебното му дело през 2018 г.: „Колко струва едно малко момиченце?“ Решението на Спортния арбитражен съд да пусне Камила Валиева да се състезава отговаря на въпроса: Нищо.

15-годишно момиче, което е дало положителна проба за забранено вещество, не би могло да погълне това вещество без указанията и одобрението на възрастни. Като й позволи да се пързаля на Олимпийските игри, САС оправда насилниците си и ги насърчи да използват допълнителни немислими, застрашаващи живота, зверски методи.

И всички ще гледаме на живо по телевизията как едно малко и беззащитно тяло се опитва да понесе огромната травма от безумните желания на възрастните. Да спечели на всяка цена.

Превод: Михаела Иванова / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ