Легенда на Левски: Феновете искат да видят отбор, който преследва целите си

Левски - Пирин Благоевград, Николай Михайлов, Марин Петков, Адриан Краев

Михаил Вълчев (роден на 13 октомври 1956 г.) е бивш български футболист, нападател. Клубна легенда на Левски (София), където играе между 1981 г. и 1986 г. За Левски записва общо 177 мача и 109 гола във всички турнири. Един от най-добрите реализатори на клуба за всички времена. През 1979 г. Вълчев преминава в Академик (София), който по това време участва в Южната „Б“ група. Още в първия си сезон бележи 26 гола в 39 мача, с което помага на отбора да завърши на 1-во място и да спечели промоция за „А“ група. Продължава със силните си изяви и през следващия сезон 1980/81, който е дебютен за него в най-високото ниво на родния футбол. Изиграва 29 мача и вкарва 12 гола в елита, а Академик финишира на престижното 4-то място. Заради силните си изяви през лятото на 1981 г. Вълчев е привлечен в Левски (София). Бързо се утвърждава в титулярния състав на столичния гранд. В дебютния си сезон 1981/82 с екипа на Левски става голмайстор на „А“ група с 24 попадения. По време на кампанията бележи два хеттрика срещу Академик (София) и Етър (Велико Търново), а на 30 май 1982 г. в 29-ия кръг от първенството вкарва 5 гола за победата с 5:3 над Черноморец (Бургас). Вълчев остава в клуба общо 5 години. За този период записва 131 мача със 79 гола в „А“ група. Във всеки един от сезоните си с Левски бележи двуцифрен брой голове в първенството. Двукратен шампион на България през 1983/84 и 1984/85, както и двукратен носител на националната купа през 1984 и 1986. На 27 април 1986 г. вкарва и двата гола във финала за купата срещу ЦСКА (София), който Левски печели с 2:1. Има 8 мача с 3 гола в евротурнирите. Особено паметни остават изявите му срещу немския Щутгарт, който Левски елиминира в две поредни години. През есента на 1983 г. в 1-вия кръг от Купата на УЕФА столичани отстраняват Щутгарт след 1:1 в Германия и победа с 1:0 в София, като и двата гола са дело на Вълчев. В реванша на националния стадион бележи победното попадение в последната минута. През есента на 1984 г. вкарва гол в КЕШ за победата с 3:1 над шампиона на СССР Днипро. След това играе за Локомотив (София), Рилски спортист и Докса (Драма). „Заслужил майстор на спорта“ (1980).

За „А“ националния отбор има 14 мача и 2 гола, за младежкия национален отбор има 26 мача и 8 гола. Вълчев постига най-големият успех в треньорската си кариера през пролетта на сезон 1997/98. През март 1998 г. заменя Стефан Грозданов начело на Левски. Извежда отбора до Купата на България , като под негово ръководство във финала „сините“ разгромяват с 5:0 ЦСКА (София). След края на сезона обаче е заменен от Вячеслав Грозни.

Бил е също треньор на Кремиковци, Левски (Долна Баня), Черноморец (Бургас), Беласица (Петрич) и Рилски спортист (Самоков).

– Г-н Вълчев, ще бъде ли представянето на Левски по-добро през пролетта?

– Всички си го пожелаваме и надяваме. Резултатите на отбора като за приятелски мачове са добри. По време на подготовката се дава шанс на повече футболисти да се докажат. Може да се пробва и различна схема. В Турция Левски изигра не лошо мачове. Срещу Динамо Киев отборът ми хареса. Мога да посоча, че Цунами за момента ми прави добро впечатление. Показа, че може да свърши работа през пролетта. От есента си говорим, че Станимир Стоилов търси сигурност в защита, което се и видя в мачовете в Турция. От отбраната като се отнемеше топката, се търсеше бърза организация в атака.

– Какво е още нужно на Левски?

– Много работа в тренировките и мачовете, за да може Левски да заприлича на отбор, с който всички се съобразяват. Но вярвам, че това ще се случи и всички ще внимават срещу Левски.

– Левски победи с 3:1 Пирин на Герена?

– Резултатът е добър. Има идеи в тима, футболистите започват да свикват един с друг. Трябват им още тренировки и мачове още. Затова и вероятно във вторник ще изиграят още една контрола срещу Царско село преди старта на шампионата.

– Младите ще бъдат ли достатъчно готови за титуляри?

– Правилно се заложи и на млади момчета в халфовата линия като Асен Митков и Филип Кръстев. Показаха, че може да им се има доверие, въпреки че едва ли първият ще получи много шанс през пролетта, но загатна за добро бъдеще.

– А в нападение?

– В атака смятам, че отново ще се заложи на триото Билал Бари, Здравко Димитров и Марин Петков. Предполагам, че постепенно и Уелтън ще намери своето място в стартовия състав, а може и веднага да почне. Сините използваха грешките на противника, но отново показаха и слабостите си при реализирането на голове. Срещу Динамо именно Уелтън пропусна изгодно положение, останал сам срещу вратаря. Върху това намеква и Станимир Стоилов, че липсва концентрация в завършващата фаза.

– Там ли ще е основният проблем на сините преди началото на втория полусезон?

– Трудно може да се изкорени това, след като от много време ги наблюдаваме тези футболисти. Правят тези грешки, но дано надградят и се развият в бъдеще. Стоилов работи върху това и мачовете ще покажат. Бари показа през есента, че може да бележи и подобри играта си. Мъри не може с вълшебна пръчка да промени качествата им, но се опитва да надгражда, с новите отбора вече го бива.

– Левски ще спечели ли с привличането на Филип Кръстев?

– Той има необходимото самочувствие – нагърбва се с организирането на играта, изпълнява статични положения и фаулове. Дай Боже да е добро попълнение и играта да му е на необходимото ниво. Неслучайно бе забелязан и от Манчестър Сити и мисля, че ще помогне на Левски през пролетта.

– Хареса ли ви трансферната политика?

– Да, привлякоха се играчи на тези места, където имаше нужда – централен защитник, бек, халф, нападател. Финансовите възможности позволиха толкова и това са играчите. Целите на Левски ще са високи. Явно са преценили, че толкова футболисти са им нужни и ще запълнят дупките. Трябва да свършат работата, за която са привлечени. Дано се намери голям спонсор и да бъдат привлечени още по-добри играчи, за да станат целите по-големи. Трудно се намират футболисти с по-ниски финансови претенции, и то в този период.

– Ще бъдат ли готови сините за първия официален мач срещу Локомотив Пловдив на стадион „Георги Аспарухов“?

– Трябва да е подготвен отборът. Първи мач у дома, сигурно ще има и много публика, дано да е хубаво времето и да победят. Феновете ще искат да видят тим, който още в началото да покаже, че е готов да преследва целите, които си е поставил. Дано да тръгнат нещата, защото при негативен резултат започва да се губи доверието във футболистите. Мисля, че Левски ще победи Локомотив Пловдив на старта.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ