Бивш футболист на ЦСКА: Йомов и Кайседо ще поведат отбора към титлата

ЦСКА - Локомотив София, Георги Йомов, Жорди Кайседо, Тибо Вион

Константин Мирчев е юноша и бивш футболист на ЦСКА. Той се подвизаваше като полузащитник, но имаше афинитет към атаката, като се отличаваше с хладнокръвие при изпълнението на дузпи. Именно поради тази причина едва 20-годишен бе натоварен със задачата да бие 11-метровите удари с червената фланелка, като по този начин през 2000 година донесе успеха с 3:2 над Конструкторул в Молдова и след това се разписа срещу МТК при победата с 1:0 в Будапеща. В момента Мирчев е част от екипа на Александър Томаш и кара своя Про лиценз, а синът му Мартин (роден през 2010-а) е един от най-забележителните таланти в академията на ЦСКА. Косьо, както го наричаха феновете, се съгласи да сподели пред “Тема Спорт” мнението си относно нападателите на ЦСКА и играта на армейците в офанзивен план.

Г-н Мирчев, кое е най-силното оръжие на ЦСКА в атака?

– Класата на ЦСКА в предни позиции идва най-вече от Жорди Кайседо и Георги Йомов. Те са козът на тима в атака и могат да поведат отбора към титлата. Еквадорецът прави силно впечатление с голмайсторския си нюх, играта с глава, динамиката си… Той е много мощен, агресивен и силен физически футболист, а най-хубавото е, че подчинява усилията и качествата си на отборната игра. Това го прави важен играч за ЦСКА.

Това означава ли, че ще бъде трудно заменен? Въпреки сериозната трансферна цена, която му е поставена, то интересът към него не стихва?

– Определено евентуална негова продажба ще се отрази и няма да бъде лесно да бъде заменен, най-малкото защото е много трудно в България да бъде доведен играч от такъв калибър. Но нека погледнем и от другата гледна точка. Връщайки се назад, ще видим, че в рамките само на 4-5 години ръководството на ЦСКА успя да доведе на “Армията” Фернандо Каранга, Мауридес, Али Соу… Това означава, че червеното селекционно звено върши чудесно своята работа и клубът знае как да действа в тази насока.

От гледна точка на треньора – доколко ще се отрази отсъствието на Кайседо в последните десетина дни, които бяха много важни за подготовката?

– Сигурен съм, че на Стойчо Младенов не му е било приятно да се лиши от услугите на основния си нападател в тази част от подготовката, в която се играят контроли и се отработват детайли. Няма треньор, който да е щастлив от такова нещо, но от друга страна, участието на Кайседо в националния отбор на Еквадор носи престиж на ЦСКА и вдига цената на футболиста, а в личен план е благоприятно за неговото самочувствие. През цялото това време Кайседо е тренирал и се е готвил на високо ниво, така че няма да е загубил спортна форма. Да, дългите пътувания не са приятни, но той е здрав физически и смятам, че няма да му се отрази.

Споменахте и Георги Йомов…

– Да, това е другият състезател на ЦСКА, който прави разликата в предни позиции. Йомов е класен футболист – нестандартен, техничен, бърз… той действа със самочувствие и притежава много добро центриране.

Доколко Яник Вилдсхут може да подобри представянето си през пролетта и да оправдае привличането си в ЦСКА?

– Нидерландецът е много добър футболист, който притежава чудесни качества. Визитката му говори достатъчно. Той има рязък старт, добра техника на скорост, мощен и бърз е… Определено имаше проблем при последния пас и в завършващата фаза, което мога да го отдам и на по-трудна адаптация или на психологическа бариера. Вярвам, че Вилдсхут може да помогне на тима през пролетта.

ЦСКА привлече двама южноамериканци в предни позиции – бразилеца Гарсес и колумбиеца Морено… Как гледате на тези трансфери?

– Твърде рано е да им даваме някакви оценки. На тях ще им трябва време за адаптация и да свикнат с отбора, новата обстановка, родната действителност… Но щом от ЦСКА бяха толкова настоятелни в искането си да ги привлекат, то явно са видели потенциал и познават добре възможностите им.

Достатъчен ли е потенциалът в предни позиции на ЦСКА, за да се пребори с Лудогорец за титлата?

– ЦСКА има сили да го направи с оглед на скъсената дистанция, ентусиазмът в отбора след победата в последния мач за миналата година и наличните футболисти, както и характерът на треньорския екип. Убеден съм, че през пролетта играчите ще усетят и огромната подкрепа и любов на феновете, което ще направи възможно мечтата да се превърне в реалност.

Вие се славехте като отличен изпълнител на дузпи, а ЦСКА имаше колебания в този компонент, като в последните контроли Турицов се нагърби с тази задача…

– И се справи много добре… Да биеш дузпа не е лесна задача. Изисква се силна психика, поглед, постановка на удара… Турицов се подвизава на нетипична за тези изисквания позиция, но демонстрира хладнокръвие и самочувствие. Може би Стойчо Младенов в него е открил всичко необходимо, за да е новият изпълнител на дузпи.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ